ІМІ закликав Азарова не порушувати закон і не втручатися в діяльність Першого національного

14 Лютого 2011
23987
14 Лютого 2011
18:01

ІМІ закликав Азарова не порушувати закон і не втручатися в діяльність Першого національного

23987
ІМІ закликав Азарова не порушувати закон і не втручатися в діяльність Першого національного

Інститут масової інформації звернувся до прем'єр-міністра Миколи Азарова із проханням не порушувати закон, втручаючись у діяльність НТКУ.

 

Приводом до звернення став депутатський запит члена фракції комуністів Євгена Царькова щодо співпраці НТКУ з Савіком Шустером, нерезидентом України, у виробництві нібито за державні кошти програми, де «лайка, лився постійний бруд, неправда, зіштовхувались чолами не тільки українські політики (що неминуче веде до розколу України), але й цілі держави, зокрема Росія та Україна».

Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф назвав цей запит спробою цензури і втручання у редакційну політику засобу масової інформації і нагадав, що шоу Шустера виробляється поза межами державного замовлення та не за державні кошти.

 

Наводимо текст звернення ІМІ повністю:

 

Прем'єр-міністру України

АЗАРОВУ М.Я.

 

вул. Грушевського, 12/2

м. Київ, 01008, Україна

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

щодо неприпустимості втручання державних органів

в діяльність засобів масової інформації

 

Народним депутатом України Є.І. Царьковим було направлено депутатський запит на ім'я Прем'єр-міністра України від «01» лютого 2010 року №715-ВР-01 щодо співпраці державної структури - загальнонаціонального та єдиного офіційного телеканалу України з комерційним проектом, який представляє не громадянин України Савелій Шустер, та неприпустимості формування суспільної думки та моралі не резидентом України, а також фінансування таких проектів за бюджетні кошти.

 

Звертаємо Вашу увагу, що вимоги викладені в депутатському запиті є такими, що не відповідають чинному законодавству України та зобов'язанням щодо дотримання стандартів свободи слова, які Україна взяла на себе перед Радою Європи.

 

Свобода висловлювань гарантується ст.10 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яка визначає, що кожен має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів.

 

Стаття 15 Конституції України, встановлює, що суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності. Цензура заборонена.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», діяльність друкованих засобів масової інформації забезпечується самостійністю її суб'єктів у всіх  видах  відносин, пов'язаних із  здійсненням  їх  прав  і  обов'язків. 

 

Втручання  в діяльність друкованих  засобів  масової  інформації  поза  межами, визначеними цим Законом, забороняється.

 

Слід звернути увагу, що обмеження прав ЗМІ і примусове нав'язування їм своєї позиції чи думок, суперечить статті 45-1 Закону України «Про інформацію». Остання забороняє втручання у формах, не передбачених законодавством України або договором, укладеним між засновником і редакцією ЗМІ, у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом інформації, що поширюється, з боку засновників засобів масової інформації, органів державної влади або органів місцевого самоврядування, посадових осіб цих органів, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно значимої інформації, накладення заборони на показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати органи державної влади чи органи місцевого самоврядування або їх посадових осіб.

 

Також, окремо слід зазначити про практику застосування рішень Європейського суду з прав людини, які є частиною українського законодавства. Відповідно до рішень Європейського суду «Санді Таймс проти Великобританії» 1979р., «Лінгенс проти Австрії» 1986р. встановлюється захист для засобів масової інформації від цензури щодо засобів масової інформації та впливу на них з боку третіх осіб щодо визначення того, яку інформацію та яким чином повинні поширювати ЗМІ. Це мають право робити і повинні самостійно визначати самі ЗМІ.

 

Зважаючи на зазначене вище, звертаємо Вашу увагу на те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Втручання органів державної влади в законну діяльність засобів масової інформації є неприпустимим, та таким, що не відповідає чинному законодавству, та міжнародним зобов'язанням України.

 

Виконавчий директор ІМІ, Вікторія Сюмар

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду