Питання до Ліни Костенко

13 Лютого 2011
31886
13 Лютого 2011
11:35

Питання до Ліни Костенко

31886
Чи здатна авторка адекватно відреaгувати на увагу до свого роману?
Питання до Ліни Костенко

 

Ліна Костенко образилася на критиків. Тому вона вирішила «не плавати в болоті».

Видавництво А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га повідомило про скасування її турне Україною: читачі в Кривому Розі та Острозі не побачать письменницю, бо вона обурена «інсинуаціями» львівських літературних персонажів.

Ліна Василівна Костенко - одне з найпопулярніших і найбільш авторитетних імен української літератури. Вона майже не дає інтерв'ю, і ми мало що знаємо про її приватне життя. Але останніми днями вона вирушила в турне Україною, виступаючи перед ущерть забитими залами, у зв'язку з виходом своєї книги «Записки українського самашедшого».

Оскільки радіопрограмам Української служби Бі-Бі-Сі залишилося існувати всього пару місяців (у дії й надалі залишиться вебсайт Бі-Бі-Сі Мій Світ), я подумала, що зараз - остання нагода організувати радіозустріч Ліни Костенко і слухачів Бі-Бі-Сі в нашій інтерактивній п'ятничній програмі «Добрий вечір з Лондона».

 

Минулої п'ятниці гостем програми в київській студії був славетний поет Дмитро Павличко. Реакція на ту програму була дуже позитивною: навіть кілька слухачів, у яких склався стійкий імідж Павличка як автора віршів про Леніна, після його емоційної розповіді про три місяці в УПА, життя за СРСР, здобуття незалежності і смерть доньки написали мені про те, що заново відкрили для себе Павличка - і як поета, і як людину. (Цю програму можна слухати в подкасті на сайті Бі-Бі-Сі в розділі «Тема дня»).

 

Проте видавець Ліни Костенко Іван Малкович сказав мені в телефонній розмові (ще до скасування турне), що її участь у програмі є практично нереальною. В той же день стало відомо, що вона відмовилася і від зустрічі з живими, реальними читачами в Кривому Розі і Острозі.

Я б хотіла показати нашим слухачам і Ліну Костенко як людину, а не лише як міфічну «залізну леді» української поезії. Колега Марта Шокало передала мені її книгу з Києва. Цей твір викликав у мене цікавість перш за все не як література (про літературну цінність цього твору висловився вже не один критик, і переважно скептично), а як привід для розмови із відомою поетесою Ліною Костенко.

 

Роман Костенко, безумовно, сколихнув і читачів, і літературне середовище. Увага масового читача до книги показує, наскільки зголодніли люди за культурним продуктом. Розпродані наклади і стратосферні ціни українських книжок (сайт «ЛавкаБабуїн» пропонує роман Костенко за 92 грн) є одним із серйозних аргументів на користь тих, хто твердить, що в Україні пригнічується україномовна культура не через свою комерційну неспроможність, а через українофобські переконання деяких політиків. Книга Костенко справді є чудовим приводом для широкої суспільної дискусії на дуже багато тем, від убивства Гонгадзе до авторитетності опозиції.

 

Проте чи здатна авторка адекватно відреaгувати на увагу до свого роману?

У львівській кав'ярні «Кабінет» зібралися Віктор Неборак, Ігор Котик та Юрко Кучерявий. Віктор Неборак - відомий поет-бубабіст. Ігоря Котика я знаю як молодого автора дуже притомної рецензії на роман Оксани Забужко, яку він надіслав на конкурс читацьких рецензій у рамках літературної премії «Книга року Бі-Бі-Сі». (Перемогла інша рецензія на той-таки роман, Давида Ліфшиця з Харкова). Юрій Кучерявий - поет і автор проекту «Кабінет». Ці люди і деякі глядачі зібралися й розкритикували роман Костенко. (Детальніше про критику - у статті Ірини Славінської в розділі «Правда. Життя»). Очевидно, саме це й спровокувало рішення Ліни Василівни не зустрічатися з читачами. Вона сказала, що не проти бути криголамом, але не хоче плавати в болоті.

 

Про масштаб постаті Ліни Костенко можна судити вже з одного того, як швидко в Інтернеті з'явилися статті на її захист і з обуренням на адресу львівських критиків. Звинувачують і самих «невдячних» критиків, і журналістів, які писали репортаж про «Кабінет» (хоча, як на мене, суть розмови була передана досить точно, і треба зважати на те, що такі заяви б'ють по професійній репутації колег, які повідомляли про подію). Мені впали в око коментарі на Фейсбуку, де користувачі говорять про «цькування старої жінки». Але ж читачі й критики не читають «Записки українського самашедшого» через те, що його написала стара жінка. I якщо Ліна Костенко - відомий, авторитетний автор, якому місце в сучасному літературному процесі, то треба ставитися до неї відповідно і ставити їй ті питання, які неуникно постають. Чи захоче й чи зможе Ліна Василівна Костенко відповісти на ці питання - це вже інша справа.

Якщо Ліна Костенко бажає відповісти, то протягом наступних двох місяців, поки ще існує наше радіо, вона може прийти і поспілкуватися з читачами у всій Україні, включно із Кривим Рогом, в інтерактивній програмі Української Служби Бі-Бі-Сі «Добрий вечір з Лондона».

 

Світлана Пиркало, Бі-Бі-Сі, Лондон

Текст опубліковано на сайті «Української правди»

Фото - www.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Світлана Пиркало, Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31886
Читайте також
16.02.2011 15:32
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
24 273
10.02.2011 17:00
Ірина Славінська, «Українська правда. Життя»
28 475
09.02.2011 12:40
Тетяна Вергелес, Західна інформаційна корпорація
32 361
07.02.2011 09:19
Валентина Клименко, «Україна молода»
26 706
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anatoli
4830 дн. тому
Ліна Костенко - видатний український письменник і один з небагатьох моральних авторитетів у нашому суспільстві здевальвованих цінностей. Я гадаю, що вона припинила свої поїздки з відчуття огиди і цілком її в цьому підтримую. А Вам, Світлано, не слід би писати про Ліну Костенко у такому тоні, як Ви це робите. Не того масштабу Ви фігура, вже даруйте. Спробували б Ви, а так само і ті нетверезі львівські "літератори" говорити чи писати в такому тоні про нинішню владу. Не будете? Страшнувато якось?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду