Ліна Костенко: Хочеться часом чогось дуже хорошого. Хіба ні?

7 Лютого 2011
26706
7 Лютого 2011
09:19

Ліна Костенко: Хочеться часом чогось дуже хорошого. Хіба ні?

26706
Відтепер вірші поетеси можна не тільки почитати в «легальному» збірнику, а й почути з перших вуст. Видавництво «Либідь» презентувало її книжку «Річка Геракліта» і однойменний диск
Ліна Костенко: Хочеться часом чогось дуже хорошого. Хіба ні?

Позавчора з порога увімкнула диск із віршами Ліни Костенко в авторському виконанні, і уявила, як у цей самий час 200, 300 чи 500 (хто встиг купити в перший день) київських квартир наповнює її молодий і хвилюючий голос. «Хочеться чуда і трішки вина». «Святвечір». «Пробачте, осінь, я вас не впущу». «Хтось є в мені, і я питаю: - Хто ти?». Усі технічні прибамбаси XXI сторіччя тільки для цього й вигадані «головастиками», щоб передати голос Поета, інтонації, вібрації, м'яке «р» і чітку українську «л», зітхання, в якому особистий спомин, і звук посмішки. Диск із голосом Ліни Костенко, її вірші «своїм голосом» - це поезія (космос), помножена на вдихи й видихи жінки (поета). Від цього з горла накочуються сентиментальні сльози, а дах багатоповерхівки відпливає вбік, оголюючи зоряне небо над головою. Як вона читає свої вірші! Мені й на презентації здалося, що з усіх присутніх і причетних до книжки й диску за презентаційним столом вона була наймолодшою. Горда і зухвала, бунтівна. Вік, обставини, сан, чин - не перетиснуть натуру, мудрість не переважить чесність.

Вірші «своїм голосом»

Міні-вибране «Річка Геракліта» - це вибір упорядника книжки, доньки поетеси Оксани Пахльовської. «Хотілося книжки-музики, книжки-живопису, поезії як свободи людських почуттів, орфічного переживання світу, - написала Оксана Пахльовська в передмові, відтак нанизувала поезію за принципом естетичного. - ...Іще одна складність - це мій емоційний зв'язок з маминою поезією... Адже для мене існують не просто вірші Ліни Костенко про любов - за ними стоїть мій тато. «Ти пам'ятаєш,ти прийшов із пристані. Такі сади були тоді розхристані»... - А я досі бачу, як мама йде мені назустріч під руку з татом - магнетична і загадкова, в чорному костюмі, прошитому блискучою темно-синьою ниткою»...

 

Ліна Костенко укладати своє вибране не хотіла: це важко, я не люблю озиратися, хочеться написати щось нове, і тут же: «Я живу без концепції, я живу так, як я відчуваю, як я розумію, а концепції формують теоретики». Але коли книжка була готова, Ліна Василівна дещо відредагувала підбірку - якісь вірші викинула («Якщо вірш розподобався - викидай, будь багатою, будь щедрою, не розмінюйся на дрібні емоції»), додала нові - загалом у цій збірці 50 нових поезій («Мені зробилась книжка актуальною»). Вірші з синьо­го скромного томика «Вибраного» 1989 року тепер обрамлені арками, квітами, листям, ластівками кольору кераміки і проілюстровані вродливими, чуттєвими, часто оголеними жінками пензля Сергія Якутовича. «Я другий рік працюю над вашими поезіями, - сказав Якутович, - те, що ти стаєш ліпшим і розумнішим, це ясно, я в «Берестечку» перевтілювався в Богдана Хмельницького, а тепер - у вас... Ви залишаєтеся перш за все жінкою, язичницькою, схожою на рись, яка в лісі сидить і уважно стежить за нами, які ходять внизу. Вона все бачить і нікому не прощає, бо не прощає в першу чергу собі». На обкладинці книжки і диска Якутович зобразив фрагмент портрета Ліни Костенко - чоло і очі, вихопив найголовніше - погляд. Чіпкий, рентгенівський, рисячий. Молодий.

 

Династичність, яку підкреслювали на презентації, уособлюють в цій роботі власне Оксана Пахльовська, видатний Сергій Якутович, син видатного Георгія Якутовича, і скрипалька Мирослава Которович, донька Богодара Которовича. Мирослава грає натяки або інтонує паузи між віршами на диску, і робить це з віртуозною делікатністю.

 

«Я побачила той самий народ, який я знаю, для якого треба працювати»

 

У березні минулого року поетеса Ліна Костенко сказала, що повертається в літературу - після 20 років мовчання і відмови від «співучасті» і «політичної біжутерії» - і справді повернулася. Тільки у грудні Ліна Василівна презентувала перший роман «Записки українського самашедшого», а 2 лютого - вже збірка поезій. Видавець «Записок» Іван Малкович зробив грандіозну справу - вмовив письменницю проїхати з презентаційним туром по Україні. Я чую від багатьох, що хитрий Малкович чудово заробив на такому гучному проекті - надрукували вже 45 тисяч примірників роману, і більшість продали. За місяць!!! Дивно, чому люди не бачать, який царський подарунок зробив Малкович громаді - тисячні натовпи бажаючих потрапити на творчі вечори Ліни Костенко в Рівному і Києві засвідчили, наскільки люди скучили за Поетом і як важливо їм почути тих, хто не скомпрометував себе фальшшю. У Києві й у Рівному перед театрами встановлювали екрани, на яких люди на вулиці дивилися пряму трансляцію з залу. На сайті «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Ги» Іван Малкович написав: «Презентацію (київську. - Авт.) зафільмує також телеканал «Культура» і покаже її найближчим часом (ми про це повідомимо заздалегідь). Радіоканал «Культура» теж запише цей вечір для свого ефіру. Крім того, одне з найпрофесійніших в Україні телевізійних агентств зголосилося зафільмувати вечір трьома камерами - «для історії» і для подальшого показу на якомусь із українських каналів». Схоже, усі усвідомлюють, що ці вечори - якась історична подія. За масштабами і ажіотажем це нагадує стадіонні виступи поетів-шістдесятників, ніхто з арт-менеджерів і культурологів не міг би передбачити, що це можливе сьогодні, в 2011-му.

 

З кожним виходом на люди поетеса відтає і лагіднішає. Перші її публічні виступи були колючими, жорсткими і різкими, вона ніби тримала оборону в своєму окопі - проти тих старих, хто колись забороняв, проти нових постмодерністів, які віртуально, заочно напосідалися на шістдесятників. Коли Ліна Костенко побачила масштаб потреби свого народу в ній, її поетичному слові і громадянській позиції, її правді і мужності, все більше ніжності в її словах і тепла в погляді. «Ми приїхали в Рівне, а там на одній вулиці стоять лайт-бокси, бiлборди і так далі, через кожні три метри, я дивлюся, а там я на тих бiлбордах, а я до такої жизні не звикла. А там через кожні три метри написано «Подія року», а я ж знаю, що в нас інші події року. І я так злякалася і так сиділа зажмурившись. І стільки мене мені в очах уже мигтить. Слухайте, ні на одному білборді мені не домалювали вуса. В'їжджаємо на іншу вулицю, а там уже мене нема, там політики - один обдертий, на одному написано. Що написано - не скажу, не вимовлю, комусь щось домальовано і так далі».

 

А видавництва один поперед одним змагаються за вміст шухляд Ліни Василівни. «Побачивши увесь ажіотаж, я почав мріяти, що колись, як у нас вийде книга спогадів Ліни Костенко «Дивний сад Івашкевича» чи «класичний» двотомник Ліни Костенко (вибрана поезія та історичні твори), ми спробуємо організувати творчий вечір найвидатнішої нашої поетеси в Палаці «Україна». Помріємо разом!..» - анонсує чи застовблює нові видання Малкович на сайті видавництва. А на презентації «Річки Геракліта» директор видавництва «Либідь» Олена Бойко трохи ревниво говорить про Малковичеві плани і сама рекламує монографію Івана Дзюби про Ліну Костенко, яка має вийти влітку.

 

Ліна Костенко повертається впевнено і своєвільно. «Базилевський написав у своїй рецензії на «Записки», що, може, хтось романом розчарований, бо чекав від нього іншого, а я знаю: треба робити те, чого від тебе не чекають», - декларація поета. Які тут ще коментарі?

З перших уст

- Оксана свідомо не поставила у книжку ті вірші, за якими мене ідентифікують. Там немає «свободи барикад», там є щось таке людське - моє і ваше.

- Крім музики, я ще люблю живопис. Не збувся у мені художник, я колись малювала. Ото я у віршах малюю собі потрошку.

- Поезія - це справа серця, бути дуже розумною в поезії погано. А я з юності любила читати філософські книжки і хотіла бути мудрою. А потім зрозуміла, що це мені починає заважати, відчула, що поезія хоче іншого. Я перехотіла бути розумною і дозволила собі бути вільною.

- Мій дід Михайло, за переказами рідних, був відлюдником в Іонівському монастирі, ясновидцем, цілителем. Він подарував своїй сестрі єпатріхіль, то під неї всі люди приходили, коли голова боліла чи що, і, кажуть, допомагало... Мабуть, у мене від діда пішло бажання відлюдності.

- Останнє моє психологічне надбання: Ліно, не замислюйся над тим, як ти пишеш, нехай стихія сама прокладає собі шлях.

 

Валентина Клименко,  газета «Україна молода»

Фото - www.umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Клименко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26706
Читайте також
15.04.2012 11:10
Дмитро Дроздовський, «Дзеркало тижня. Україна»
23 324
16.02.2011 15:32
Михайло Бриних, «Радіо Свобода»
24 273
13.02.2011 11:35
Світлана Пиркало, Бі-бі-сі
31 887
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
М.Р.
4828 дн. тому
А рецензія Базилевського, до речі, одна з найбільш виважених і коректних. http://litukraina.kiev.ua/4bazulevskuy.html
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду