Томенко: ГПУ має розібратися із захопленням приміщення часописів «Трибуна» і «Наука і життя»

28 Січня 2011
14270
28 Січня 2011
14:19

Томенко: ГПУ має розібратися із захопленням приміщення часописів «Трибуна» і «Наука і життя»

14270
Томенко: ГПУ має розібратися із захопленням приміщення часописів «Трибуна» і «Наука і життя»

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення Генеральному прокурору України стосовно ситуації, яка склалася із захопленням приміщення в центрі столиці видань «Трибуна» і «Наука і життя», які належать товариству «Знання». Про це йдеться на сайті парламенту.

 

У своєму зверненні Томенко наголосив, що, незважаючи на те, що товариством завжди вчасно в обумовлені договором строки вносилася орендна плата, в 2008 році за 2,5 року до закінчення договору оренди, приміщення на вулиці Прорізна, 10 було незаконно всупереч встановленому порядку продане приватній структурі. Віце-спікер також звернув особливу увагу на те, що на час продажу діяла норма закону «Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини». З метою захисту своїх прав товариство «Знання» звернулося до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу, який рішенням Господарського суду міста Києва від 20 травня 2010 року був задоволений повністю. 13 жовтня 2010 року це рішення було підтримано і залишено в силі постановою Вищого господарського суду України.

 

Водночас Микола Томенко наголосив, що, як ідеться в численних повідомленнях ЗМІ, 24 січня 2011 року приміщення часописів самовільно захопили невідомі особи, а працівники не допущені на свої робочі місця. Цим було зірвано діяльність редакцій. На думку віце-спікера, це можна розцінити як посягання на свободу преси, особисте майно журналістів.

 

Заступник голови Верховної Ради також нагадав, що зважаючи на те, що сьогодні в Україні непоодинокими стають факти виселення закладів культури з приміщень, які вони займали на законних підставах упродовж десятків років, Верховна Рада України 16 січня 2009 року прийняла постанову «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси», згідно з яким органи виконавчої влади та місцевого самоврядування не повинні допускати практики безпідставного розірвання чи припинення договорів оренди з книгарнями, а також закріпити за ними переважне право на укладення договору оренди на новий строк.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14270
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду