detector.media
28.01.2011 14:19
Томенко: ГПУ має розібратися із захопленням приміщення часописів «Трибуна» і «Наука і життя»

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення Генеральному прокурору України стосовно ситуації, яка склалася із захопленням приміщення в центрі столиці видань «Трибуна» і «Наука і життя», які належать товариству «Знання». Про це йдеться на сайті парламенту.

 

У своєму зверненні Томенко наголосив, що, незважаючи на те, що товариством завжди вчасно в обумовлені договором строки вносилася орендна плата, в 2008 році за 2,5 року до закінчення договору оренди, приміщення на вулиці Прорізна, 10 було незаконно всупереч встановленому порядку продане приватній структурі. Віце-спікер також звернув особливу увагу на те, що на час продажу діяла норма закону «Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини». З метою захисту своїх прав товариство «Знання» звернулося до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу, який рішенням Господарського суду міста Києва від 20 травня 2010 року був задоволений повністю. 13 жовтня 2010 року це рішення було підтримано і залишено в силі постановою Вищого господарського суду України.

 

Водночас Микола Томенко наголосив, що, як ідеться в численних повідомленнях ЗМІ, 24 січня 2011 року приміщення часописів самовільно захопили невідомі особи, а працівники не допущені на свої робочі місця. Цим було зірвано діяльність редакцій. На думку віце-спікера, це можна розцінити як посягання на свободу преси, особисте майно журналістів.

 

Заступник голови Верховної Ради також нагадав, що зважаючи на те, що сьогодні в Україні непоодинокими стають факти виселення закладів культури з приміщень, які вони займали на законних підставах упродовж десятків років, Верховна Рада України 16 січня 2009 року прийняла постанову «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств з розповсюдження книг та преси», згідно з яким органи виконавчої влади та місцевого самоврядування не повинні допускати практики безпідставного розірвання чи припинення договорів оренди з книгарнями, а також закріпити за ними переважне право на укладення договору оренди на новий строк.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY