ПАРЄ критикує Україну за зволікання з виконанням рішень Європейського суду у правах людини

27 Січня 2011
9638
27 Січня 2011
12:11

ПАРЄ критикує Україну за зволікання з виконанням рішень Європейського суду у правах людини

9638
ПАРЄ критикує Україну за зволікання з виконанням рішень Європейського суду у правах людини

Парламентська асамблея Ради Європи стурбована тим, що Україна не виконує вчасно рішення Європейського суду у правах людини, повідомляють «Українські новини» з посиланням на прес-службу ПАРЄ.

 

Напередодні, 26 січня, ПАРЄ прийняла резолюцію, де назвала країни, в яких регулярно порушується Європейська конвенція з прав людини. ПАРЄ стурбована тим, що, зокрема,  в Україні рішення Європейського суду виконуються зі зволіканням. Зауваження стосується також Болгарії, Греції, Італії, Молдови, Польщі, Румунії, Росії й Туреччини.

Україна займає четверте місце за кількістю заяв, що очікують  розгляду в Європейському суді з  прав людини. Загалом на розгляд там очікують 139 650 заяв, причому понад половина з них стосуються чотирьох країн: Росії (27%), Туреччини (10,9%), Румунії та України (7,5%). Далее йдуть Італія (7,3%), Польща (4,6%), Молдова (2,8%), Болгарія, Сербія та Словенія (по 2,5% на кожну з країн). Ще 22,1% заяв приходиться на інші країни.

 

Загалом 2010 року України стосувалися 109 рішень, винесених Європейським судом.

Серед найчастіших порушень прав людини у цих країнах ПАРЄ назвала жорстоке поводження представників правоохоронних органів, яке призводить до смертей і травм; незаконні або необґрунтовано тривалі затримання; затримання з розглядом справ у суді й невиконання судових рішень. Депутати зазначають, що вирішення цих проблем на національному рівні дасть можливість скоротити кількість звернень до Європейського суду у правах людини.

 

Українські ЗМІ неодноразово зверталися до Європейського суду з прав людини. Зокрема, 15 липня 2010 виграла справу кіровоградська газета «Україна-Центр». Ідеться про конфліктну ситуацію 2002 року щодо поширення газетою інформації зі звинуваченням кандидата на посаду міського голови Кіровограда Володимира Ярошенка у замовленні вбивства журналіста. Журналіст висунув це звинувачення під час прес-конференції, а згодом його поширило інформаційне агентство УНІАН та газета «Україна-Центр». Кандидат у мери Кіровограда Ярошенко звернувся до суду із позовом про дифамацію проти журналіста та газети «Україна-Центр», яка опублікувала цю заяву (текст газета отримала від УНІАН).Рішення у цій справі у грудні 2010 року передали на виконання до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

 

Нещодавно керівництво ТВІ заявило, що має намір оскаржувати у Європейському суді з прав людини та Верховному суді рішення ВАСУ щодо званої частотної справи.

 

Планує звернутись до Європейського суду і директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. Нагадаємо, ВАСУ відмовив Інституту у позові до Верховної Ради щодо визнання противоправною бездіяльності парламенту і зобов'язання його відповісти на запит ІМП.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9638
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду