Рішення Європейського суду у справі газети «Україна-Центр» проти України передано до виконавчої служби

2 Грудня 2010
16582
2 Грудня 2010
18:58

Рішення Європейського суду у справі газети «Україна-Центр» проти України передано до виконавчої служби

16582
Рішення Європейського суду у справі газети «Україна-Центр» проти України передано до виконавчої служби

Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Газета "Україна-Центр" проти України» передано на виконання до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України. Про це повідомляє Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП).

 

Нагадаємо, що 15 липня кіровоградська газета «Україна-Центр» виграла справу у Європейському суді з прав людини. Суд констатував порушення статей 6 (право на справедливий суд) та 10 (право на свободу висловлювань) Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Згідно з рішенням суду Україна зобов'язана компенсувати газеті матеріальну шкоду в розмірі 8 400 євро, моральну шкоду в розмірі 5 000 євро та судові витрати в розмірі 830 євро.

 

Газету в суді представляли партнери ІРРП - адвокати Людмила Панкратова та Людмила Опришко.

 

За інформацією ІРРП, рішення набрало чинності 15 жовтня. Уряд України не скористався можливістю оскаржити його до Великої Палати Суду протягом трьох місяців, як це передбачено статтею 44 Конвенції. Рішення повинне бути виконано протягом трьох місяців після набрання чинності, тобто до 15 січня 2011 року.

 

Нагадаємо, ідеться про конфліктну ситуацію 2002 року щодо поширення газетою інформації зі звинуваченням кандидата на посаду міського голови Кіровограда Володимира Ярошенка у замовленні вбивства журналіста. Журналіст висунув це звинувачення під час прес-конференції, а згодом його поширило інформаційне агентство УНІАН та газета «Україна-Центр». Кандидат у мери Кіровограда Ярошенко звернувся до суду із позовом про дифамацію проти журналіста та газети «Україна-Центр», яка опублікувала цю заяву (текст газета отримала від УНІАН).

 

Протягом 2002-2003 років українські суди усіх рівнів винесли рішення на користь позивача і присудили стягнути із відповідача компенсацію у сумі 50 тис. гривень. Сума відшкодування для регіональної газети була досить значною та сприймалася журналістами як покарання за сміливе висловлювання. Після сплати штрафу редакція змушена була піти на скорочення штатних працівників та вдаватися до самоцензури.

 

Той факт, що кандидат у мери Кіровограда був одночасно головою Ради суддів Кіровоградської області, викликав у редакції газети «Україна-Центр» підстави вважати рішення суду упередженим.

 

Європейський суд підкреслив, що повідомлення новин, які базуються на інтерв'ю або відтворенні висловлювань інших осіб, незалежно від того, чи вони були змінені, чи ні, є одним з найважливіших способів інформування громадськості, завдяки якому преса відіграє свою життєво важливу роль «суспільного сторожового пса».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16582
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду