detector.media
27.01.2011 12:11
ПАРЄ критикує Україну за зволікання з виконанням рішень Європейського суду у правах людини

Парламентська асамблея Ради Європи стурбована тим, що Україна не виконує вчасно рішення Європейського суду у правах людини, повідомляють «Українські новини» з посиланням на прес-службу ПАРЄ.

 

Напередодні, 26 січня, ПАРЄ прийняла резолюцію, де назвала країни, в яких регулярно порушується Європейська конвенція з прав людини. ПАРЄ стурбована тим, що, зокрема,  в Україні рішення Європейського суду виконуються зі зволіканням. Зауваження стосується також Болгарії, Греції, Італії, Молдови, Польщі, Румунії, Росії й Туреччини.

Україна займає четверте місце за кількістю заяв, що очікують  розгляду в Європейському суді з  прав людини. Загалом на розгляд там очікують 139 650 заяв, причому понад половина з них стосуються чотирьох країн: Росії (27%), Туреччини (10,9%), Румунії та України (7,5%). Далее йдуть Італія (7,3%), Польща (4,6%), Молдова (2,8%), Болгарія, Сербія та Словенія (по 2,5% на кожну з країн). Ще 22,1% заяв приходиться на інші країни.

 

Загалом 2010 року України стосувалися 109 рішень, винесених Європейським судом.

Серед найчастіших порушень прав людини у цих країнах ПАРЄ назвала жорстоке поводження представників правоохоронних органів, яке призводить до смертей і травм; незаконні або необґрунтовано тривалі затримання; затримання з розглядом справ у суді й невиконання судових рішень. Депутати зазначають, що вирішення цих проблем на національному рівні дасть можливість скоротити кількість звернень до Європейського суду у правах людини.

 

Українські ЗМІ неодноразово зверталися до Європейського суду з прав людини. Зокрема, 15 липня 2010 виграла справу кіровоградська газета «Україна-Центр». Ідеться про конфліктну ситуацію 2002 року щодо поширення газетою інформації зі звинуваченням кандидата на посаду міського голови Кіровограда Володимира Ярошенка у замовленні вбивства журналіста. Журналіст висунув це звинувачення під час прес-конференції, а згодом його поширило інформаційне агентство УНІАН та газета «Україна-Центр». Кандидат у мери Кіровограда Ярошенко звернувся до суду із позовом про дифамацію проти журналіста та газети «Україна-Центр», яка опублікувала цю заяву (текст газета отримала від УНІАН).Рішення у цій справі у грудні 2010 року передали на виконання до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

 

Нещодавно керівництво ТВІ заявило, що має намір оскаржувати у Європейському суді з прав людини та Верховному суді рішення ВАСУ щодо званої частотної справи.

 

Планує звернутись до Європейського суду і директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. Нагадаємо, ВАСУ відмовив Інституту у позові до Верховної Ради щодо визнання противоправною бездіяльності парламенту і зобов'язання його відповісти на запит ІМП.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY