Кіровоградська газета «Україна-Центр» виграла в Європейському суді у держави Україна

29 Липня 2010
21463
29 Липня 2010
13:15

Кіровоградська газета «Україна-Центр» виграла в Європейському суді у держави Україна

21463
Кіровоградська газета «Україна-Центр» виграла в Європейському суді у держави Україна

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Газета «Україна-Центр» проти України» (GazetaUkraina-Tsentrv. Ukraine) (16695/04), визначивши, що Україна зобов'язана компенсувати газеті-заявнику матеріальну шкоду у розмірі 8 400 євро, моральну шкоду у розмірі 5 000 євро та судові витрати у розмірі 830 євро, повідомляє Інститут медіа права.

 

Нагадаємо, ідеться про конфліктну ситуацію 2002-го року щодо поширення газетою інформації зі звинуваченням кандидата на посаду міського голови Кіровограда Володимира Ярошенка у замовленні вбивства журналіста. Журналіст висунув це звинувачення під час прес-конференції, а згодом його поширило інформаційне агентство УНІАН та газета «Україна-Центр». Кандидат у мери Кіровограда Ярошенко звернувся до суду із позовом про дифамацію проти журналіста та газети «Україна-Центр», яка опублікувала цю заяву (текст газета отримала від УНІАН). Протягом 2002-2003 років українські суди усіх рівнів винесли рішення на користь позивача і присудили стягнути із відповідача компенсацію у сумі 50 000 грн.

 

Той факт, що кандидат у мери Кіровограда був одночасно головою Ради суддів Кіровоградської області, викликав у редакції газети «Україна-Центр» підстави вважати рішення суду упередженим.

 

Європейський суд з прав людини, розглянувши справу, одноголосно постановив, що мало місце порушення §1 статті 6 (право на справедливий суд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Право на свободу вираження поглядів, гарантоване статтею 10 Конвенції, ЄСПЛ також визнав порушеним. Хоча втручання держави і було засноване на нормах національного законодавства, але таке втручання не було необхідним у демократичному суспільстві. Суд звернув увагу на важливість роботи преси, а також на те, що у цьому випадку газета зберігала нейтральність при достатньо точному відтворенні заяви журналіста.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду