Депутат Пінчук пропонує створити новий орган – Державну комісію з контролю за рекламою

19 Січня 2011
14566
19 Січня 2011
17:59

Депутат Пінчук пропонує створити новий орган – Державну комісію з контролю за рекламою

14566
Депутат Пінчук пропонує створити новий орган – Державну комісію з контролю за рекламою

17 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 8002 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю за дотриманням законодавства про рекламу» народного депутата Андрія Пінчука).

 

Як повідомляє Інститут медіа права, законопроект пропонує встановити, що державний контроль за дотриманням законодавства про рекламу здійснює Державна комісія з контролю за рекламою - центральний колегіальний орган виконавчої влади з контролю за рекламою та Антимонопольний комітет України, повноваження якого обмежуються контролем за рекламою щодо дотримання законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

 

Відповідно до законопроекту зазначена комісія має право проводити розслідування та відкривати справи про порушення законодавства про рекламу, як за власною ініціативою, так і за заявами фізичних та юридичних осіб, органів державної влади, місцевого самоврядування; проводити перевірки суб'єктів господарювання, об'єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю щодо дотримання ними вимог законодавства про рекламу; проводити дослідження будь-якої реклами оприлюдненої на території України щодо її відповідності законодавству України про рекламу; вносити до органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування обов'язкові для розгляду подання щодо анулювання ліцензій суб'єктів господарювання, у разі порушення ними законодавства про рекламу; звертатися до суду з позовами, заявами і скаргами у зв'язку із порушенням законодавства про рекламу тощо.

 

Комісія має право винести рішення про повне припинення розповсюдження (виготовлення) реклами, примусове розірвання договорів про розповсюдження (виготовлення) реклами та, у разі можливості, вжиття заходів щодо ліквідації вже розповсюдженої реклами, а також видавати обов'язкові до виконання рішення про публічне спростування недобросовісної чи недостовірної реклами за рахунок порушника.

 

Законопроектом також встановлюються санкція за порушення законодавства про рекламу - п'ятикратна вартість виготовлення (розповсюдження) реклами (залежно від суб'єкта порушення).

 

Нагадаємо, що відповідно до чинного закону «Про рекламу» контроль за дотриманням законодавства про рекламу здійснюють:

- спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів (Держспоживстандарт) - щодо захисту прав споживачів реклами;

- Антимонопольний комітет України - щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції;

- Національна рада з питань телебачення і радіомовлення - щодо телерадіоорганізацій усіх форм власності;

- Міністерство фінансів України - щодо реклами державних цінних паперів;

- Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку - щодо реклами на фондовому ринку;

- спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань містобудування та архітектури - щодо спорудження житлового будинку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14566
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду