Нардепи розробили Декларацію вільного інтернету - проти політцензури

19 Січня 2011
21868
19 Січня 2011
15:17

Нардепи розробили Декларацію вільного інтернету - проти політцензури

21868
Нардепи розробили Декларацію вільного інтернету - проти політцензури

Голова підкомітету з питань друкованих ЗМІ та інтернету Комітету з питань свободи слова та інформації Віктор Уколов (фракція БЮТ) розробив проект Декларації вільного інтернету, яка засуджує будь-які прояви цензури у всесвітній мережі. Про це він заявив 19 січня на прес-конференції на тему «Чи бути цензурі в інтернеті?».

 

Мета документу, за словами нардепа, - «не допустити проникнення цензури на останній майданчик, який залишився для висловлення політичних поглядів, поставити паркан для цензури довкола українського інтернету». Віктор Уколов сподівається, що до Декларації приєднаються ЗМІ, органи державної влади та місцевого самоврядування, політичні партії та громадські організації. Остаточно текст буде погоджено після його громадського обговорення, зокрема, в соціальних мережах та на форумах.

 

 

Створення Декларації, пояснив автор, було продиктоване останніми подіями, пов'язаними з фактами втручання влади в інтернет-ЗМІ. Зокрема, пан Уколов згадав про погрози МВС судовими переслідуванням мережевим засобам масової інформації, обшук правоохоронцями у помешканні блогера та журналіста Олени Білозерської та «зневажливе висловлювання» намісника Києво-Печерської лаври Павла стосовно журналіста «Української правди».

 

За словами співдоповідачки конференції Ольги Боднар (нардепа від БЮТ), нещодавно «цензуруванню» з боку правоохоронців були піддані інтернет-видання From.ua, «Новый регион», Версии.сom.ua. Після того, як на цих сайтах були розміщені повідомлення з цитатою Василя Волги «Я ненавижу Украину», до них звернулося Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю з вимогою повідомити, яким чином інформація надійшла до редакції, а також видалити її. «Це просто цензура, не займається журналістами управління боротьби з економічною злочинністю», - коментує Ольга Боднар.

 

 

 

 

Пані Боднар нагадала, що одним із кроків до обмеження цензури в інтернеті є законопроект № 7327 про внесення змін до деяких законів України (щодо заборони ліцензування та цензурування інформації, що розповсюджується мережею інтернет), який був зареєстрований у Верховній Раді 3 листопада 2010. Авторами законопроекту є Ольга Боднар, Андрій Шевченко (фракція БЮТ) та Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів).

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду