Білоруська асоціація журналістів вимагає припинити переслідування, допити й обшуки ЗМІ

17 Січня 2011
11132
17 Січня 2011
12:06

Білоруська асоціація журналістів вимагає припинити переслідування, допити й обшуки ЗМІ

11132
Білоруська асоціація журналістів вимагає припинити переслідування, допити й обшуки ЗМІ

Рада громадської організації «Білоруська асоціація журналістів» висловила рішучий протест у зв'язку з масовими порушеннями прав журналістів і ЗМІ протягом останнього місяця, починаючи з 19 грудня 2010 року, коли відбулися вибори президента Білорусі. «Переслідування за вільне висловлювання думок і насильницьке втручання в редакційну діяльність деяких видань тривають і нині», - йдеться в заяві БАЖ.

 

Порушення професійних прав журналістів відбулися, незважаючи на звернення організації до Генеральної прокуратури і керівництва Міністерства внутрішніх справ і Міністерства юстиції із закликом забезпечити законність у ставленні до журналістів.

 

За даними асоціації, щонайменше 27 журналістів були затримані, понад 20 журналістів постраждали від насильницьких дій співробітників міліції, 10 журналістів були засуджені і притягнуті до адміністративного арешту на термін від 10 до 15 діб. Шестеро журналістів і членів БАЖ знаходяться під вартою після звинувачення в організації масових заворушень та участі в них. Так, за ґратами утримують журналістку «Новой газеты» (Росія) Ірину Халіп, редактора сайту «Хартія-97» Наталія Радіну, публіциста Олександра Федуту, редактора газети «Товарищ», члена правління БАЖ Сергія Возняка, членів ради БАЖ Павла Северинця і Дмитра Бондаренка. Їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.

 

По всій країні та у квартирах журналістів і в офісах редакцій проводяться обшуки, вилучається техніка, необхідна для професійної журналістської роботи, співробітників незалежних ЗМІ викликають на допити.

 

Тільки за останні дні відбулися обшуки з вилученням техніки в редакції газети «Наша ніва» і помешканні її головного редактора, у білоруському ПЕН-центрі, у редакції газети «Борисовские новости» і в домівці її редактора, у квартирі гомельської журналістки телеканалу «Белсат» Лариси Щирокової, у редакції інтернет-видання «Сильные новости», у домівках журналістів Катерини Ткаченко, Андрія Почобута (Gazeta Wyborcza), Віктора Федоровича (БелаПАН), допити редактора «Нового часа» Олексія Короля, шеф-редактора газети «Народная воля» Світлани Калінкіної, журналіста Ірини Чернявки тощо.

 

Вилучення носіїв інформації та обладнання журналістів свідчить про спроби влади обмежити розповсюдження об'єктивної інформації про події 19 грудня 2010 року і наступних днів, заявляють у БАЖ. «Все це супроводжується пропагандистською кампанією з дискредитації осіб, затриманих під час президентських виборів і після їх завершення, яка розгортається в державних ЗМІ з порушенням законодавства про ЗМІ, презумпції невинуватості і принципів професійної етики» - йдеться в заяві.

 

Рада БАЖ вимагає негайно визволити членів БАЖ, які утримуються під вартою, терміново повернути журналістам і ЗМІ обладнання і носії інформації, вилучені під час обшуків, припинити переслідування за висловлювання думок у Білорусі, забезпечити конституційне право кожного громадянина Білорусі на отримання, зберігання і розповсюдження інформації.

 

Сьогодні, 17 січня, у Страсбургу відкривається сесія Європарламенту, на якій планують ухвалити резолюцію по Білорусі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11132
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду