detector.media
17.01.2011 12:06
Білоруська асоціація журналістів вимагає припинити переслідування, допити й обшуки ЗМІ

Рада громадської організації «Білоруська асоціація журналістів» висловила рішучий протест у зв'язку з масовими порушеннями прав журналістів і ЗМІ протягом останнього місяця, починаючи з 19 грудня 2010 року, коли відбулися вибори президента Білорусі. «Переслідування за вільне висловлювання думок і насильницьке втручання в редакційну діяльність деяких видань тривають і нині», - йдеться в заяві БАЖ.

 

Порушення професійних прав журналістів відбулися, незважаючи на звернення організації до Генеральної прокуратури і керівництва Міністерства внутрішніх справ і Міністерства юстиції із закликом забезпечити законність у ставленні до журналістів.

 

За даними асоціації, щонайменше 27 журналістів були затримані, понад 20 журналістів постраждали від насильницьких дій співробітників міліції, 10 журналістів були засуджені і притягнуті до адміністративного арешту на термін від 10 до 15 діб. Шестеро журналістів і членів БАЖ знаходяться під вартою після звинувачення в організації масових заворушень та участі в них. Так, за ґратами утримують журналістку «Новой газеты» (Росія) Ірину Халіп, редактора сайту «Хартія-97» Наталія Радіну, публіциста Олександра Федуту, редактора газети «Товарищ», члена правління БАЖ Сергія Возняка, членів ради БАЖ Павла Северинця і Дмитра Бондаренка. Їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.

 

По всій країні та у квартирах журналістів і в офісах редакцій проводяться обшуки, вилучається техніка, необхідна для професійної журналістської роботи, співробітників незалежних ЗМІ викликають на допити.

 

Тільки за останні дні відбулися обшуки з вилученням техніки в редакції газети «Наша ніва» і помешканні її головного редактора, у білоруському ПЕН-центрі, у редакції газети «Борисовские новости» і в домівці її редактора, у квартирі гомельської журналістки телеканалу «Белсат» Лариси Щирокової, у редакції інтернет-видання «Сильные новости», у домівках журналістів Катерини Ткаченко, Андрія Почобута (Gazeta Wyborcza), Віктора Федоровича (БелаПАН), допити редактора «Нового часа» Олексія Короля, шеф-редактора газети «Народная воля» Світлани Калінкіної, журналіста Ірини Чернявки тощо.

 

Вилучення носіїв інформації та обладнання журналістів свідчить про спроби влади обмежити розповсюдження об'єктивної інформації про події 19 грудня 2010 року і наступних днів, заявляють у БАЖ. «Все це супроводжується пропагандистською кампанією з дискредитації осіб, затриманих під час президентських виборів і після їх завершення, яка розгортається в державних ЗМІ з порушенням законодавства про ЗМІ, презумпції невинуватості і принципів професійної етики» - йдеться в заяві.

 

Рада БАЖ вимагає негайно визволити членів БАЖ, які утримуються під вартою, терміново повернути журналістам і ЗМІ обладнання і носії інформації, вилучені під час обшуків, припинити переслідування за висловлювання думок у Білорусі, забезпечити конституційне право кожного громадянина Білорусі на отримання, зберігання і розповсюдження інформації.

 

Сьогодні, 17 січня, у Страсбургу відкривається сесія Європарламенту, на якій планують ухвалити резолюцію по Білорусі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY