Гучні прем'єри від гучних імен: ознака кризи у книжковій галузі

15 Січня 2011
22915
15 Січня 2011
10:41

Гучні прем'єри від гучних імен: ознака кризи у книжковій галузі

22915
Що чекає на українську книжку у 2011-му? Чи дочекаються наші видавці преференцій від держави? Активні учасники літературного процесу в Україні — Віталій та Дмитро Капранови — повідомили «ДТ.У», що торік «держава «кинула» книговидавців на 33 мільйони», а року нинішнього «постраждають державні видавництва, які працювали за програмою «Українська книга».
Гучні прем'єри від гучних імен: ознака кризи у книжковій галузі
— За даними Книжкової палати України, торік помітно впали тиражі української книжки. З чим це, на вашу думку, пов’язано? І чого нам чекати нинішнього року?
 — Дані Книжкової палати відбивають реальну картину на українському ринку — це стосується як зменшення накладів, так і зменшення кількості найменувань. Що є, насамперед, наслідком економічної кризи. Те, що ці наслідки проявилися тільки наприкінці позаминулого року — торік, пов’язано зі специфікою роботи наших видавництв: вони планують її як мінімум на півроку наперед. До того ж від початку роботи над книжкою до її виходу у світ також минає чимало часу. Ось ми й відчули наслідок кризи у книжковій галузі із запізненням…

Фінансові проблеми, пов’язані з виробництвом книжки, для видавця поглиблюються кризою неплатежів із боку книгарень. Книгарні не хочуть повертати гроші за продані книжки — бо в них також криза: книжки дорожчають, продаються гірше.

А коли йдеться про повернення коштів виробникам, то вони радше повернуть кошти російському видавцеві, ніж українському. Тому що російських книжок на ринку більше — близько 80 відсотків, тоді як українських — близько 15 відсотків. Отож вони бояться втратити в першу чергу цього постачальника.

Ще одна знаменна подія минулого року — ми перетнули бар’єр: в Україні стало менше однієї книжки на одного українця. Це відкинуло нас у ХХ століття! Адже з 2000 року такого в нас не було.

 — Які преференції, на ваш погляд, демонструватимуть у новому році українські видавці?
 — Стратегії видавництв будуть продиктовані кризою. Перша тенденція, котра виявляється вже не перший рік, але й далі розвиватиметься, — видавці не вкладатимуть гроші у ризиковані проекти! Замість того, щоб видати когось маловідомого, початківця або ставити якісь експерименти із формою та якістю, — видавці напружать своїх уже «розкручених» авторів. Як і торік, на нас чекають гучні прем’єри від гучних імен — яскрава ознака кризи.

Це означає, що молодим авторам і початківцям нічого «не світить» нинішнього року, як «не світило» торік. Що це зле, ми знаємо з досвіду тих-таки росіян. Вони, відчувши перші удари кризи, вдалися до стратегії видання виключно «зірок» і відмови від пошуку та розкрутки нових імен. У результаті торік на виставці у Франкфурті-на-Майні біля російського стенда майже нікого не було, — росіяни не змогли запропонувати нічого нового. Адже мають бути не тільки вже готові зірки, а й «завтрашні». А щоб мати «завтра», треба вкладати гроші сьогодні.

Друга тенденція, яка поглиблюватиметься у новому році, — перекачування грошей у сектор дитячої книжки. Річ у тому, що в Україні цей сектор — направду ринок. Тут працюють великі гравці, у тому числі російські, є попит і оборот. Тому українські видавці старатимуться так чи інакше вийти на цей ринок або збільшити свою присутність на ньому.

 — А чого, на ваш погляд, можна чекати у 2011-му вже від державної політики у книжковій галузі?
 — Торік держава, тобто Міністерство економіки і колишній Держкомтелерадіо, видавців просто «кинула» приблизно на 33 мільйони! Грошей, закладених у бюджеті 2010 р. на книжки, видавці просто не отримали! Маємо лихе передчуття, що це також стане тенденцією: сказати, пообіцяти й нічого не зробити.

Втім, навіть якщо гроші, заплановані на нинішній рік — спочатку йшлося про 20 млн., потім — про 40 млн., — попри все, виділять, — це буде лише погашення боргу за минулий рік. Новий бюджет також ознаменував відкот у ХХ століття. В ньому не заплановано жодної копійки на централізовану закупівлю книжок для бібліотек.

Також у новому бюджеті, порівняно з попереднім, удвічі зменшено фінансування видання підручників.

Отже, у новому році постраждають державні видавництва, які працювали за програмою «Українська книга». Вони не отримали свого фінансування торік, і якщо, за своїми зобов’язаннями за цією програмою, все-таки видрукували книжки, то їхня доля дуже сумна, — коли, звісно, вони взагалі не припинять свого існування. По-друге, взагалі скорочення, тобто, власне, зникнення ринку державних закупівель для бібліотек, — це удар по всьому книжковому ринку України.
 
Катерина Щоткіна, «Дзеркало тижня. Україна»
 
Фото - www.dt.ua 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Щоткіна, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22915
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду