Обіцянки великого екрана

7 Січня 2011
21318
7 Січня 2011
10:09

Обіцянки великого екрана

21318
Переглядаючи плани наших прокатників на наступний рік, знову бачимо тенденцію, що добра частина українських прем’єр виглядатиме простроченою порівняно із світовими. Не обійдеться й без кінотрешу, який нам на голови щороку висипають великі кіностудії. Хоча, якщо мислити дефініціями Голохвастова, деякі «брильянти» у прокатних планах українських дистриб’юторів все ж знайти можна
Обіцянки великого екрана
П’ять блокбастерів

Почнемо з блокбастерів — хоч це й не елітне кіно, проте фільми цієї категорії охоплюють найширшу аудиторію. Номером один у рейтингу ставимо довгоочікуване продовження «Піратів Карибського моря», що виходить на українські екрани у травні. Четвертий фільм знову прикрашає Джонні Депп, якому в пригодах тепер асистуватиме красуня Пенелопа Крус. Оскільки з кожною серією «Пірати» втрачають по дивізії прихильників, продюсер Джері Брукхаймер і режисер Роб Маршал вирішили створити фільм у 3D форматі.

Наступному блокбастеру брак уваги не загрожує, бо кожен навіть далекий від творчості Джоан Ролінг знає, що 14 липня на світові екрани виходить остання серія «поттеріани» — «Гаррі Поттер і Смертельні Реліквії». Як ми пам’ятаємо, у листопадовій прем’єрі першої частини з тривимірним зображенням не склалося, але на липень нам уже гарантують Гаррі Поттера у 3D. До слова, екранізація чергової частини іншого бестселлера — «Сутінки» Стефані Майер — запланована до виходу на листопад.

Третім номером у нашому блокбастер–рейтингу стоїть третя частина російської комедії «Кохання–зітхання» — вона вийде в прокат у березні. Герої Крістіни Орбакайте й Гоші Куценко, які, судячи з касових зборів, так полюбилися українським глядачам, тепер мінятимуться тілами зі своїми батьками. Цікаво, в четвертому — з онуками?

Четверту й п’яту сходинку ділять «Місія нездійсненна–4» (прокат у грудні) і «Форсаж–5» (прокат у квітні). Переповідати сюжет цих фільмів немає сенсу, адже єдине, що в них цінується — це голлівудські красунчики Том Круз та Він Дізель, а також карколомні пригоди й приголомшуюча швидкість.

Мультики для великих і маленьких

Тепер плавно переходимо до мультиплікації. Пальму першості наших очікувань тримають «Тачки». Другу частину режисерував Джон Лассатер («Тачки», «Історія іграшок»), тому сміливо можна запланувати один день наприкінці червня для походу в кінотеатр. Крім того, фільм обіцяє бути у 3D.

Друге місце ми упевнено віддаємо мультику «Ранго». Це анімаційна комедія про трошки недолугого, трошки кумедного, але цілеспрямованого героя. Стовідсотково, режисер Гор Вербінськи («Пірати Карибського моря») змальовував його з Джонні Деппа, який і зіграв хамелеона Ранго за допомогою комп’ютерної техніки захоплення. На екранах країни — у березні.

Комп’ютерна анімація й 3D не могли не захопити таких креативних роботяг Голлівуду, як Стівен Спілберг і Пітер Джексон, які створили комедію «Пригоди Тінтіна: загадка єдинорога». У центрі оповіді — авантюрні перипетії репортера Тінтіна. Тішимо себе надією, що наприкінці жовтня наступного року цей фільм розбавить по–осінньому сірий репертуар вітчизняних кінотеатрів.

— Четверту сходинку наших очікувань–надій ми віддаємо смурфикам, кумедним синеньким гномикам, яких кіномани пам’ятають з однойменного мультиплікаційного серіалу. У серпні очікуємо на їхній повнометражний камбек.

Як ми бачимо, анімаційні стрічки все більше «дорослішають». А от для дітей кіновиробники пропонують наступні мультики: другу частину «Панди Кунг–фу 3D», рімейк шекспірівської п’єси «Гномео і Джульєтта 3D» (від режисера «Красуні й чудовиська» Келлі Есбері), чергову порцію пригод «Вінні та його друзів», а наприкінці 2011 року — 3D комедію «Операція «Глобальне Різдво», в якій режисер «Русалоньки» Баррі Кук наділяє Санту сином і великою родиною.

Фестивальне й авторське кіно

Але ж не блокбастерами єдиними. У сегменті «кіно для душі» українські прокатники накопичили кілька прем’єр, хоча й далі це крихти з розкішного столу світового кінопрокату. Як завжди, флагманом фестивального кіно в Україні виступає «Артхаус Трафік». Уже з 27 січня розпочинаються традиційні «Вечори французького кіно», на яких нам пропонують переглянути фільм–лауреат Канна–2010 — «Завірена копія» (Certified Copy) Аббаса Кіаростамі із Жюльєт Бінош, фільм Франсуа Озона 2009 року «Сховище» (Refuge), «Моя дівчинка не хоче» (Making Plans for Lena) Крістофа Оноре з Луї Гарелем і Кьярою Мастрояні й треш–хоррор–комедію «Гума» (Rubber) Квентіна Дюп’є, учасника І Одеського кінофестивалю. Завдяки співпраці з Одеським кінофестом, точніше з його президентом Вікторією Тігіпко, «Артхаус Трафік» підсилив свої фінансові позиції й тепер пропонує важковагове авторське кіно. «На цей рік ми закуповуємо більші хіти, — каже прес–аташе компанії Саша Ковальова. — Це — «Діти в порядку» (The Kids Are All Right) Лізи Холденко з Джуліанною Мур (квітень), картина про ГУЛАГ «Шлях додому» (The Way Back) Пітера Уїра з Коліном Фареллом (у травні), «Убити Боно» (Killing Bono) Ніка Хемма (у червні), «Три» (Three) Тома Тиквера (у вересні), «7 днів, 7 ночей із Мерилін Монро» Саймоан Кертіса з Мішель Уїльямс (у грудні)».

Про естетичний розвиток українського глядача згадує і компанія B&H, яка у лютому пропонує новий фільм від оскароносних братів Коенів «Справжня мужність» (True Grit) із Метом Деймоном. У лютому компанія «Геміні» нарешті покаже — фільм «Чорний лебідь» (Black Swan) Даррена Аронофскі з Наталі Портман.

Єдиний нині заявлений документальний фільм у прокатних планах — «Африканські коти» від студії Disney про мешканців саван левів та гепардів. В іншому ж прокатники пропонують здебільшого шаблонні трилери, екшни, комедії та лавсторі.

Приємного вам перегляду фільмів у 2011 році!
 
 
Наталія Дмитренко, «Україна молода»
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Дмитренко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21318
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду