Iван Малкович: Я сподівався на подію, а стався вибух

17 Грудня 2010
25076
17 Грудня 2010
11:09

Iван Малкович: Я сподівався на подію, а стався вибух

25076
Уже сьогодні в українських книгарнях шукайте довгоочікуваний роман Ліни Костенко «Записки українського самасшедшого»
Iван Малкович: Я сподівався на подію, а стався вибух

Сьогодні о 13.00 в приміщенні УКРІНФОРМУ відбудеться презентація для ЗМІ першого прозового роману Ліни Костенко «Записки українського самасшедшого», а вже ввечері вантажі з книжкою попрямують до українських книгарень. І вже сьогодні довгоочікуваний читачами роман можна буде придбати в Києві, в Українському домі на Благодійному дитячому книжковому ярмарку «Подарунок від Святого Миколая». Принаймні в цьому нас запевнив Іван Малкович, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», яке й готувало рукопис до друку. З Іваном Антоновичем «День» зв'язався, тільки-но дізнавшись про те, що Ліна Костенко підписала до друку свій роман.

 

Як зазначено в анотації, «Роман написано від імені 35-річного комп'ютерного програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу. У світі надмірної (дез)інформації й тотального відчуження він - заручник світових абсурдів - прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом. За жанровою стилістикою «Записки українського самасшедшого» - насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання і публіцистики». Всього роман займає 416 сторінок.

 

В інтерв'ю «Дню» Іван Малкович був обережний і, очевидно, дуже хотів ще більше заінтригувати і без того нетерплячих читачів. Що ж, до певної міри йому це вдалося.

 

***

 

- Видання такого роману - надзвичайно відповідальна річ. Хвилювання неймовірне! Так хвилюєшся завжди за того, кого любиш і поважаєш. Хочеться все зробити якнайкраще. Гадаю, дуже символічно, що саме цей твір розпочинає нашу дорослу серію «Перлини сучасної літератури».

 

- Розкажіть, як пройшов цей час роботи над романом? Які враження?

- Мені цікавіше було б почути відповідь від Ліни Василівни, бо для мене - це була натхненна праця. Процес вдосконалення рукопису завжди найулюбленіший. Хочеться все «повилизувати», зловити всі огріхи. Із Ліною Василівною працювалося просто пречудово - легко, невимушено. Сподіваюся, що Ліна Василівна не буде мати аж надто протилежного враження від нашої співпраці (сміється). Було найголовніше - взаєморозуміння.

 

- Скажіть як перший читач найочікуванішого видання в історії сучасної літератури, це буде вибух, сенсація?

- Спочатку мене заінтригувала назва роману - «Записки українського самасшедшого». Потім була домовленість, що роман вийде в нашому видавництві. І тільки три тижні тому я прочитав його остаточний варіант. Сподівався на подію, а стався вибух. Книжка, коли дочитаєш її до кінця, вражає по-справжньому. Як на мене, у нас так ще не писали. Це буде абсолютна несподіванка для всіх. У такому віці написати такий по-справжньому молодий роман - це щось неймовірне. Ліні Костенко це вдалося.

 

- Роман Ліни Костенко виходить у досить непростий час для України та українців - з точки зору і внутрішньої, й зовнішньої ситуації. Ви вбачаєте знаковість у тому, що книжка виходить саме зараз?

- Талановита книжка завжди вчасна.

 

- Що ще заплановано в серії «Перлини сучасної літератури»?

- Роман Валерія Шевчука.

 

- А ще?

- Видавцям іноді не варто оголошувати все наперед.

 

- Як видавець і поет, ви особисто відчули зміни від «повернення в літературу» Ліни Костенко?

- Тільки один факт: Ліна Костенко дала згоду на участь у восьми презентаціях роману в семи містах України. Всі ці презентації відбудуться у другій половині січня. Від цього роману «відбрунькувався» ще один (цей - від імені чоловіка, другий - від імені жінки). Ліна Василівна підготувала дві нові поетичні книжки. Дописує ще один роман на чорнобильську тему. Двадцять років мовчання... Це двадцять років недрукування - але не мовчання.

 

- До речі, щодо презентації. На Ліну Костенко чекали і в Донецьку, й у Севастополі, але вона не приїхала. Чому ви переконані, що заплановані презентації відбудуться за її участю?

- Переконаний. Бо є тверда домовленість і бажання Ліни Василівни. Маршрут ми плануємо з нею разом. У три міста вона сама запропонувала поїхати, бо там на неї вже сто років чекають...

 

- Тож де відбудеться наступна після Києва презентація?

- А не факт, що перша презентація відбудеться в Києві.

 

- Ви заінтригували всю Україну. То ж де?

- ...

 

Ольга Решетолова, «День»

 

Фото - Руслан Канюка,  «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Решетолова, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25076
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду