detector.media
17.12.2010 11:09
Iван Малкович: Я сподівався на подію, а стався вибух
Iван Малкович: Я сподівався на подію, а стався вибух
Уже сьогодні в українських книгарнях шукайте довгоочікуваний роман Ліни Костенко «Записки українського самасшедшого»

Сьогодні о 13.00 в приміщенні УКРІНФОРМУ відбудеться презентація для ЗМІ першого прозового роману Ліни Костенко «Записки українського самасшедшого», а вже ввечері вантажі з книжкою попрямують до українських книгарень. І вже сьогодні довгоочікуваний читачами роман можна буде придбати в Києві, в Українському домі на Благодійному дитячому книжковому ярмарку «Подарунок від Святого Миколая». Принаймні в цьому нас запевнив Іван Малкович, директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», яке й готувало рукопис до друку. З Іваном Антоновичем «День» зв'язався, тільки-но дізнавшись про те, що Ліна Костенко підписала до друку свій роман.

 

Як зазначено в анотації, «Роман написано від імені 35-річного комп'ютерного програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу. У світі надмірної (дез)інформації й тотального відчуження він - заручник світових абсурдів - прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом. За жанровою стилістикою «Записки українського самасшедшого» - насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання і публіцистики». Всього роман займає 416 сторінок.

 

В інтерв'ю «Дню» Іван Малкович був обережний і, очевидно, дуже хотів ще більше заінтригувати і без того нетерплячих читачів. Що ж, до певної міри йому це вдалося.

 

***

 

- Видання такого роману - надзвичайно відповідальна річ. Хвилювання неймовірне! Так хвилюєшся завжди за того, кого любиш і поважаєш. Хочеться все зробити якнайкраще. Гадаю, дуже символічно, що саме цей твір розпочинає нашу дорослу серію «Перлини сучасної літератури».

 

- Розкажіть, як пройшов цей час роботи над романом? Які враження?

- Мені цікавіше було б почути відповідь від Ліни Василівни, бо для мене - це була натхненна праця. Процес вдосконалення рукопису завжди найулюбленіший. Хочеться все «повилизувати», зловити всі огріхи. Із Ліною Василівною працювалося просто пречудово - легко, невимушено. Сподіваюся, що Ліна Василівна не буде мати аж надто протилежного враження від нашої співпраці (сміється). Було найголовніше - взаєморозуміння.

 

- Скажіть як перший читач найочікуванішого видання в історії сучасної літератури, це буде вибух, сенсація?

- Спочатку мене заінтригувала назва роману - «Записки українського самасшедшого». Потім була домовленість, що роман вийде в нашому видавництві. І тільки три тижні тому я прочитав його остаточний варіант. Сподівався на подію, а стався вибух. Книжка, коли дочитаєш її до кінця, вражає по-справжньому. Як на мене, у нас так ще не писали. Це буде абсолютна несподіванка для всіх. У такому віці написати такий по-справжньому молодий роман - це щось неймовірне. Ліні Костенко це вдалося.

 

- Роман Ліни Костенко виходить у досить непростий час для України та українців - з точки зору і внутрішньої, й зовнішньої ситуації. Ви вбачаєте знаковість у тому, що книжка виходить саме зараз?

- Талановита книжка завжди вчасна.

 

- Що ще заплановано в серії «Перлини сучасної літератури»?

- Роман Валерія Шевчука.

 

- А ще?

- Видавцям іноді не варто оголошувати все наперед.

 

- Як видавець і поет, ви особисто відчули зміни від «повернення в літературу» Ліни Костенко?

- Тільки один факт: Ліна Костенко дала згоду на участь у восьми презентаціях роману в семи містах України. Всі ці презентації відбудуться у другій половині січня. Від цього роману «відбрунькувався» ще один (цей - від імені чоловіка, другий - від імені жінки). Ліна Василівна підготувала дві нові поетичні книжки. Дописує ще один роман на чорнобильську тему. Двадцять років мовчання... Це двадцять років недрукування - але не мовчання.

 

- До речі, щодо презентації. На Ліну Костенко чекали і в Донецьку, й у Севастополі, але вона не приїхала. Чому ви переконані, що заплановані презентації відбудуться за її участю?

- Переконаний. Бо є тверда домовленість і бажання Ліни Василівни. Маршрут ми плануємо з нею разом. У три міста вона сама запропонувала поїхати, бо там на неї вже сто років чекають...

 

- Тож де відбудеться наступна після Києва презентація?

- А не факт, що перша презентація відбудеться в Києві.

 

- Ви заінтригували всю Україну. То ж де?

- ...

 

Ольга Решетолова, «День»

 

Фото - Руслан Канюка,  «День»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY