Херсонські журналісти провели акцію солідарності «Влаштуємо банку фотосесію» (+ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ВР)

15 Грудня 2010
14441
15 Грудня 2010
14:00

Херсонські журналісти провели акцію солідарності «Влаштуємо банку фотосесію» (+ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ВР)

14441
Херсонські журналісти провели акцію солідарності «Влаштуємо банку фотосесію» (+ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ВР)

14 грудня під стінами «Західінкомбанку» херсонські журналісти провели акцію журналістської солідарності під назвою «Влаштуємо банку фотосесію». Про це ТК повідомив Ігор Трубаєв, кореспондент газети «Комуніст».

 

Як розповів ТК журналіст і правозахисник Дементій Білий, ця акція пов'язаний з конфліктом між фотокореспондентом херсонської газети «Гривна» Дмитром Кулаковим та управляючим «Західінкомбанку» Тарасом Бурдою, який стався 8 грудня цього року: «Під час того, як фотокореспондент робив фоторепортаж, знімав фасад херсонського банку, до нього вийшов управляючий банку і став погрожувати, намагався відібрати фотоапарат, зламати його. Потім він сів у машину та почав гнатися за журналістом», - розповідає Дементій Білий. За його словами, це викликало обурення у херсонських журналістів, тому що подібні випадки стали траплятися «все частіше і частіше у Херсонській області».

 

На акцію, за словами Дементія Білого, прийшло близько 15 людей - регіональні кореспонденти та блогери - які робили фотосесію банку, демонструючи таким чином, що журналісти мають право фотографувати в будь-яких випадках і збирати інформацію.

До учасників акції вийшов управляючий Тарас Бурда, якому вручили листівку з правами журналіста: «Банкір намагався відстояти свою точку зору, його вислухали, але потім він не втримався, знову почав погрожувати журналістам. Дуже така суперечлива фігура», - коментує Дементій Білий. Також він зазначив, що Дмитро Кулаков подав заяву на Тараса Бурду в міліцію і прокуратуру щодо перешкоджання журналістській діяльності, однак «поки міліція не квапиться розслідувати цю справу».

 

 

 

Херсонські журналісти підготували відкритий лист до Верховної Ради України з проханням внести зміни до законодавства і зробити більш жорсткими санкції за правопорушення, передбачені ст. 171 КК України «Перешкоджання професійній журналістській діяльності».

 

Наводимо текст відкритого листа:

 

Надання громадянам об'єктивної інформації про події є обов'язком журналістів, їх роботою. На жаль, журналістська робота пов'язана з безліччю труднощів. Збір та публікація суспільно важливої інформації подеколи стає небезпекою. Часто журналісти зіштовхуються з агресією.

 

Журналістська робота із добування суспільно важливої інформації і ознайомлення з нею громадськості перетворюється в постійну боротьбу з особами або організаціями, які намагаються усіма способами перешкоджати журналістам, виконувати їх професійні обов'язки.

 

На жаль, в країні почастішали випадки застосування фізичного насилля щодо представників ЗМІ.

 

Ми зіштовхуємося з небажанням правоохоронних органів належним чином розслідувати ці події. Судова влада відмовляється карати порушників закону відповідно до їх злочинів.

А тому ми, учасники акції журналістської солідарності, яка відбулася в Херсоні 14 грудня 2010 року, звертаємося до Вас, поважні народні депутати, з вимогою зробити жорсткішими кримінальні покарання за правопорушення, передбачені статтею 171 ККУ «Перешкоджання професійній діяльності журналістів», а також зобов'язати прокуратуру, розслідувати шляхом порушення кримінальних справ всі факти, пов'язані з фізичним насиллям.

 

Фото - Ігор Трубаєв

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14441
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду