Журналіст херсонської газети «Вільний вибір» подасть до прокуратури заяву про побиття (ОНОВЛЕНО)

16 Вересня 2010
15043
16 Вересня 2010
12:40

Журналіст херсонської газети «Вільний вибір» подасть до прокуратури заяву про побиття (ОНОВЛЕНО)

15043
Журналіст херсонської газети «Вільний вибір» подасть до прокуратури заяву про побиття (ОНОВЛЕНО)

Журналіст херсонської газети «Вільний вибір» Дементій Білий подасть до прокуратури заяву про побиття та перешкоджання журналістській діяльності. Про це пан Дементій повідомив у коментарях ТК.

 

«Я вже підготував її і сьогодні чи завтра направлю до прокуратури», - говорить журналіст.

 

За словами Дементія Білого, на нього складено протокол про адміністративне порушення як на ініціатора бійки: «Але бійки не було, було побиття. Я склав заяву і подав її до

 

Суворовського райвідділу Херсону в той же день, коли це сталося. Її прийняли, зареєстрували, склали протокол про адмінпорушення на мене, а про того, хто мене побив, нічого не зазначалося».

 

Наразі Дементій Білий ще знаходиться в лікарні.

 

Нагадаємо, журналіста газети «Вільний вибір» Дементія Білого побила охорона херсонського мера Володимира Сальдо під час його звіту перед вибрцями, який проходив учора, 14 вересня в обласному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша в Херсоні.

 

Як заявив «Детектор медіа» головний редактор херсонського міського видання «Горожанин и горожанка» Андрій Гриценко, котрий звернувся до нас в редакцію, дії Дементія Білого під час звіту мера Володимира Сальдо були «політичною провокацією».

 

Пан Гриценко стверджує, що, коли Дементій прийшов на захід, перше, що він зробив, почав скандалити. Після того, як його пропустили, він ані секунди не сидів в ложі для преси.

 

«Він не займався журналістикою, він не слухав, про що звіт, він ходив і скандалив по всьому залу. Я особисто чув, я вийшов за ним на гальорку, як Білий сказав: "Ну, все, я пішов безпосередньо до мера". Далі ви все бачите - він заходить до залу, починає кричати, це нікому не подобається, звісно, його намагаються вивести із залу. Тільки його виводять, пан Білий починає ображати людину. Далі відбувається бійка», - каже Гриценко.

 

Андрій Гриценко стверджує, що відеосюжет «абсолютно свідомо обрізали» на тому моменті, коли чоловіків розвели по сторонах.  За його словами, до запису не увійшли кадри, де Дементій Білий фотоапаратом б'є в обличчя свого супротивника.

 

Як повідомив пан Гриценко, чоловік, який, за словами Білого, побив останнього, не має ніякого відношення до охорони міського голови, він є одним із запрошених на захід бізнесменів - Віктор Шевчук.

 

«Я особисто ходив до нього (Віктора Шевчука - ред.) в лікарню і ходив до пана Білого, вони лежать на одному поверсі. Білий лежить абсолютно спокійно, його не випускають через те, що він не хоче іти, бо розповідає всім, що хворіє. А у людини (Віктора Шевчука - ред.) була двогодинна операція», - розповідає Гриценко.

 

За інформацією сайту «Площадь Свободы», Віктор Шевчук, який наразі знаходиться в лікарні Суворовського району Херсона, повідомив, що добиватиметься притягнення «політолога» Дементія Білого до кримінальної відповідальності і вже написав заяву про порушення справи.

 

Віктор Шевчук також заявляє, що не бив Дементія Білого: «Чи може себе вести так інтелігентна людина. Забігати до залу, кричати. А ми, ті, хто там сиділи, бидло, чи що? Журналіста відтіснили в коридор, де він почав ображати мене і бити фотоапаратом. Я його не бив, тому що він журналіст».

 

Гриценко зазначив, що «практично всіх журналістів пускали, не пускали тільки тих, можливо, які тільки називали себе журналістами» . Він пояснив, що «пан Білий займається журналістикою тільки в інтернет-просторі, а я взагалі-то це не вважаю журналістикою».

 

Зазначимо, що вчора, 15 вересня, на сайті міської ради Херсону з'явилася офіційна заява мера міста Володимира Сальдо, в якій міський голова висловлює свою стурбованість, що під час його звіту постраждали люди. Він запевняє, що зробить все, що від нього залежить, аби подібних проблем більш не виникало.

 

«Прикро, що політичні пристрасті розпалюються настільки, що люди проявляють агресію у відношенні один до одного, втягуючись у провокації. Організуючи мій звіт, ми намагалися створити максимально зручні умови для представників громади, тих перед ким я звітую. Але коли в робочі моменти потрапляє політиканство, ситуація завжди виходить з-під контролю», - йдеться у заяві.

 

Дементій Білий запевнив ТК, що ні про яке політичне протистояння не йдеться.

 

«Це не політичне протистояння - це звичайне перешкоджання професійній діяльності та перешкоджання громаді міста слухати звіт міського голови», - коментує Білий.

 

Олександр Черненко, голова Комітету виборців України (КВУ), не погоджується із звинуваченнями на адресу Дементія Білого щодо політичної провокації.

 

«Знаючи Дементія особисто, жодної політичної провокації тут бути не може, у нього насправді дуже загострене почуття справедливості. Його обурення тим, що ні журналістів, ні депутатів не допускали до цього звіту було абсолютно щире, я навіть припустити не можу, що це була провокація. Дементій віддалений від будь-яких політичних сил, він є громадським активістом, і хоч якось запідозрити його в політичній заангажованості дуже важко», - розповів Черненко в коментарях ТК.

 

Також Олександр Черненко зазначив, що приналежність Дементія Білого до журналістської корпорації є очевидною, оскільки він є головним редактором газети обласної організації КВУ «Вільний вибір», засновником інтернет-ресурсу «Політична Херсонщина» та членом Спілки журналістів України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15043
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Stringer
4970 дн. тому
Отпустите Сальдо на пенсию. Смысл так рваться. То, что непустили - раструбить в своих СМИ. Зачем грудью ДОТы бросаться?! Сказать - "Сальдо, твои поцы не поскуют наших?!". Зная Дементия, это не в его стиле, видимо, терпение лопнуло. Но это личные амбиции. Здесь нет ничего связанного с профессией "репортер". Увы. С таким успехом можно б было с шашкой и папахой ворваться в зал и сносить головы от плеча! Вот это бы дорогого стоило б! ;) ПыСы. Идея для херсонских коллег ;)
Из Херсона
4971 дн. тому
Господин Андрей Гриценко заявил про Дементия "«Він не займався журналістикою", - но знает ли этот господин, что Дементий Белый регулярно пишет с начала 90-х годов? Он сотрудничал на правах свободного журналиста с большинством газет области, а также печатался во всеукраинских изданиях? С 2000 года редактирует интернет-издание "Политическая Херсонщина", которая по версии Бигмирнет является третьим по популярности ресурсом в области? Дементий пишет регулярно и много на разные темы. При этом он успевает заниматься и общественной работой. Может быть это кому-то и не нравиться, но Дементию не вручали "желтых уток", как это сделали недавно с господином Гриценко за его очередной пасквиль.
разумно мыслящий
4971 дн. тому
Я почитал комментарии - прикольный чатик получается. Создается впечатление, что группа мазохистов собралась. Объясните, а кому на хрен вообще упал отчет Сальды. Что доклад о несуществующих звытягах изменит в вашей жизни. Дементий, я понял бы тебя и посочувствовал, если бы тебя не впустили в ресторан, подъезд любовницы, в театр на спектакль , на крайняк. А зачем прорываться, чтобы услышать Сальду. И каков поименный состав группы идиотов, которые прорывались вместе с тобой???? Таких людей надо знать в лицо, чтобы обходить при встрече стороной. А слабо независимой ( как бы) прессе, всяким там гривнам, булавам и форматам, проигнорировать это "выдающееся" событие. Не было его - и все! Пусть Грушко один доказывает в своем боевом листке, что вы не правы.
свідок
4971 дн. тому
Если каждый встречный-поперечный будет врываться на заседания, выкрикивать свою точку зрения и использовать фотоаппарат в качестве холодного оружия - в стране наступит вечный хаос. Борьба и драка - суть разные вещи. ---------------------------------------------------------------------- Так, шевчуки та сальди повинні знати, що терпець у журналістів може увірватися. Й бити їх безкарно - є опасним для їхнього здоровя
свідок
4971 дн. тому
Знаете диагноз, который Д. Белому поставили в больнице? Гайморит... ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Алекс Громов, я бачу, що дуже багато знає такого, що йому підказали у прес-службі міськвиконкому. Прямо по темники дослівно відтворює. До речі, а "тяжко поранений Шевчук" сьогодні весь день гасає по місту, бо бачити треба ж святкувати. Сумно все це.
свідок
4971 дн. тому
Мені просто соромно за те, що такі, з дозволу сказати, журналістики-безбожники своєю площадною поведінкою (про грантожерство не буду) паплюжать професію. Ти можеш не поважати Сальдо, але чому ти не поважаєш людей, які зібралися в залі? ------------------------------------------------------------------------------ Не зрозуміло пана Зеvasil1951мляка: Що поганого робив Дементій Білий, коли запитав публічно у пана Сальдо на якій підставі він не допускав журналістів та депутатів на свій звіт? перервав цей Звіт на кілька хвилин? Він ввічливо повідомив про те, що не пускають людей та попросив, щоб їх пустили. Що це злочин? Він мокрий та стомлений, бо перед тим пятнадцять хвилин намагався зробити те, що йому дозволяють законом. Це робилося в присутності міліції, яка самоусунулася. Що може бути важливішим за те, щоб перестати порушувати закон. Скільки часу потрібно було сальду щоб допустити людей до зали? рівно стільки, скільки їм вистачило часу на те, щоб вигнати пана Білого та побити його за зачиненими дверима. Й правильно що пан Білий захищався від нападників як міг.
свідок
4971 дн. тому
Можна подивитися те, що було перед тим, як Дементій Білий увійшов до зали театра та ввічливо запитав пана Сальдо чому не пускають журналістів та депутатів на його звіт. http://www.youtube.com/watch?v=-yeUY-ZCfEc&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=W4UHHZhw5ow&feature=player_embedded Після того, як пан Білий добився того, щоб пустили його та частину його друзів. Але не зважаючи на запевнення заступника голови облдержадміністрації не пустили всіх журналістів та депутатів - й міліція усунулася від втручання в це порушення
Алекс Громов
4971 дн. тому
Знаете диагноз, который Д. Белому поставили в больнице? Гайморит...
Зеvasil1951мляк
4972 дн. тому
Мені просто соромно за те, що такі, з дозволу сказати, журналістики-безбожники своєю площадною поведінкою (про грантожерство не буду) паплюжать професію. Ти можеш не поважати Сальдо, але чому ти не поважаєш людей, які зібралися в залі? Хам, воно і є хам, навіть якщо титулує себе "журналістом". І КВУ давно себе дискредетувало як демократичний орган. Це те ж корито з іноземними висівками, у яке позанурювали голови люди без моралі і, зрозуміло, без честі. І якщо Бєлому ще хтось вмаже по розових ланітах - цебуде нормальна реакція на дії КВУ-провокатора.
Андрей Гриценко
4972 дн. тому
Аля, я не буду вступать с Вами в перепалку. Скажу только, что аналогичные письма я отправил в несколько популярных интернет-изданий. Однако только Телекритика - респект им - перезвонили и не постеснялись поставить мой комментарий. Что же до Ваших оскорблений - оставьте их на своей совести. Сути дела они никак не меняют: г-н Д. Белый опустился на уровень заурядного (или незаурядного) провокатора-скандалиста. Автоматически лишившись статуса журналиста, который, в общем, и без того достаточно сомнителен. Ну, в самом деле, мы же не станем серьёзно относиться к газете, выходящей 3 (!) раза в год http://helsinki.org.ua/files/docs/1280913215.pdf. Если Вы и вправду меня знаете - милости прошу в редакцию, я с удовольствием побеседую на любые темы. Заодно покажете мне те деньги, на которые я "содержу газету".
Татьяна Алексеева
4972 дн. тому
Странно, что господин Гриценко представился своим полным именем и фамилией (наверное, привычка писательская), а не скрылся за каким-нибудь кокетливым "Аля"... Уважаемая Аля, кто Вы, всезнающая и всевидящая? Откройтесь, и мы с удовольствием окунемся в океан Вашей публицистики... Себя же, наверное, журналистом Вы назвать можете...:) Если каждый встречный-поперечный будет врываться на заседания, выкрикивать свою точку зрения и использовать фотоаппарат в качестве холодного оружия - в стране наступит вечный хаос. Борьба и драка - суть разные вещи.
Аля
4972 дн. тому
недопустимо такое обращение с журналистами. Господин Шевчук, кум мэра, известен своей неадекватностью. А писатель Гриценко, уж простите журналистом назвать его не могу, финансирует газету с кармана мэра. Это во-первых. Если разбирать ситуацию непосредственно, Дементия Белого публично оскорбили в зале, есть видеоматериалы. Потом начали пихать и выталкивать из зала. И в бой ринулся Шевчук. Это во-вторых. А журналистов действительно пускали только по приглашениям. Тем, кто показывал удостоверения СМИ, говорили, что мест в зале нет. Это в-третьих. Прорывались со скандалом. Стыд! рейтинг мэра упал после этих событий, уж точно.
Сергей
4973 дн. тому
Да, забыл сказать. На мой взгляд, обращение Дементия в прокуратур - это не спонтанное решение, к которому пришел пострадавший журналист после глубокого анализа произошедшего. Это, скорее, - очередной(не последний) этап единого замысла, который начался с событий в театре. Обидно, что разумный и талантливый парень Дементий опустился до уровня не совсем умных киевских журналистов, на которых с ужасающей регулярностью нападают президентские охранники и за которых на смерт стоят видные деятели «Стоп цензуре». Такая угадываемая аналогия. Воистину дурной пример заразителен.
Сергей
4973 дн. тому
Знавал Дементия как довольно кроткого, воспитанного и приличного человека ( по крайней мере в ту пору, когда он занимался краевединьем) и сообщение об его нынешней агрессивности меня немало удивило. Однако, ради справедливости, замечу, что Дементий один из немногих записных херсонских грантоедов, подвизавшийся на всяких предвыборных (КВУшных) делах. А этот, на мой взгляд , серьезный недостаток, не может гарантировать адекватность и предсказуемость поведения человека. Когда нужно отрабатывать заграничное бабло, и мышонок становится львом ( вспомните помаранчевый бардак, когда люди, всю жизнь закручивавшие хвосты коровам на Верховыне, не пускали министров в Кабмин). По этой же причине, считаю некорректным со стороны Телекритики размещение комментария Олександра Черненко, головы Комітету виборців України (КВУ) - наверное, еще большего грантоеда, чем Белый. Да и вообще, когда человек со столицы авторитетно заявляет что могло быть в этом... как его там херсоне, напоминает мне времена руководства ЦК Компартии Украины. Как и предыдущий чатовец Громов, я не знаю херсонской газеты «Вільный вибір». По всей видимости, это такое же однодневное барахло, как и практически все, что содается для отработки грантов. А вот интернет — ресурс «Політична Херсонщина» знаю хорошо. Он позиционировался, как курируемый бывшим губернатором Херсонщины. А єтот бівший губернатор теперь претендует на пост херсонского мера. Возможно, в этом причина такой метаморфозы Дементия. В любом случае, желаю ему и его дуэлянту скорейшего выздоровления.
Алекс Громов
4973 дн. тому
Да, забыл сказать. В Херсоне нет такой газеты - «Вільний вибір».
Алекс Громов
4973 дн. тому
C учётом того, что у херсонского мэра нет и никогда не было никакой "охраны", а лицо избитого Белым человека зашивали 2 часа, предвижу сложности с прокуратурой у самого "героя".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду