АНРВУ: Умови ведення видавничого бізнесу погіршилися, але тиск на журналістів зменшився

26 Листопада 2010
18557
26 Листопада 2010
16:29

АНРВУ: Умови ведення видавничого бізнесу погіршилися, але тиск на журналістів зменшився

18557
АНРВУ:  Умови ведення видавничого бізнесу погіршилися, але тиск на журналістів зменшився

Ситуація з веденням видавничого бізнесу в регіонах України у жовтні погіршилася в порівнянні з вереснем. Так вважають 47% (у порівнянні з 40% у вересні) видавців, опитаних асоціацією незалежних регіональних видавців України (АНРВУ).

 

Відповідні цифри АНРВУ отримала в рамках галузевого дослідження складності ведення газетного бізнесу в регіонах, що здійснюється за підтримки проекту «У-Медіа» в Україні. Було опитано 17 видавництв регіональних газет з 15 регіонів України.

 

Деякі видавці припускають, що погіршення умов може бути пов'язане з тим, що малий та середній бізнес в очікуванні податкового кодексу почав менше рекламуватися.  

 

Водночас поліпшилася ситуація з тиском на редакторів/журналістів. Лише 13% видавців у жовтні проти 30% у вересні вказали на тиск влади на місцеві видання. «Можливо, це пов'язано з тим, що органи влади напередодні та під час виборів у місцеві ради взяли паузу, щоб не зашкодити діями власній репутації», - припускається у повідомленні АНРВУ. Проте видавець з Житомира нагадав, що немає пояснення ситуації з вилученням редакційної камери представником місцевого МВС.

 

Кількість випадків, коли розповсюджувачі преси відмовлялися брати для розповсюдження видання з публікаціями критичних матеріалів про органи влади, також зменшилася. Крім цього, видавці відзначили два цікавих випадки: у Хмельницькому партії або кандидати, про яких друкувалися матеріали, планували викупити увесь наклад видання, щоб газета не потрапили до читача. У Кременчуці - навпаки: викуповували частку накладу та розповсюджували його безкоштовно.

 

Регіон/Питання

Чи стало Вам  складніше вести видавничий бізнес в звязку з діями влади ?

Чи є тиск на ваших редакторів/журналістів під час підготовки радакційних матеріалів?

Чи відмовляются брати на розповсюдження газету/журнал при публікації критичних матеріалів об органах влади?

1

Вінниця

так

так

ні

2

Донецьк

ні

ні

ні

3

Житомир

так

так

ні

4

Запоріжжя

ні

ні

ні

5

Киев

так

ні

ні

6

Кременчук (Полтавська обл.)

ні

ні

ні

7

Львів

ні

ні

ні

8

Одеса

так

ні

ні

9

Полтава

ні

ні

ні

10

Рівне

ні

ні

ні

11

Стаханов (Луганська обл.)

так

ні

ні

12

Тернопіль

ні

ні

так

13

Херсон

так

ні

ні

14

Хмельницький

ні

ні

ні

15

Чернігів

так

ні

ні

16

Чернівці

так

ні

ні

17

Чернівці

ні

ні

ні

 

відповідь: так

8

2

1

 

відповідь: ні

9

15

16

 

% - так

47

13

6

 

 

АНРВУ продовжує щомісячний моніторинг регіональних видань і запрошує видання, які не є членами АНРВУ, також долучатися до досліджень.

 

АНРВУ об'єднує більш ніж 20 регіональних видавничих компаній, що видають близько 100 найменувань видань. Асоціація є членом Всесвітньої Газетної Асоціації (WAN-IFRA) та співпрацює зі Всесвітнім Форумом Редакторів (WEF).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18557
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду