Хмельницькі журналісти об’єдналися проти тиску губернатора (ЗАЯВА)

23 Листопада 2010
18615
23 Листопада 2010
18:37

Хмельницькі журналісти об’єдналися проти тиску губернатора (ЗАЯВА)

18615
Хмельницькі журналісти об’єдналися проти тиску губернатора (ЗАЯВА)

У Хмельницькому журналісти заявили про тиск голови обласної державної адміністрації Василя Ядухи на регіональні засоби масової інформації, пише УНІАН.

 

Наразі підписантів 20, збір підписів триває. Текст заяви журналісти передали кореспондентові інформагенції, копії відправлять в Адміністрацію президента.

 

Наводимо текст заяви:

 «Наше слово буде вільним»

12 листопада 2010 року голова Хмельницької обласної державної адміністрації Василь Ядуха на своїй прес-конференції звинуватив газети «Є Поділля», «Подільський кур'єр», «Подільські вісті» у необ'єктивному висвітленні виборчих перегонів і «дискредитації» виборів у Хмельницькій області.

 

Це не перша подібна реакція В. Ядухи на журналістські публікації. Активно виступаючи у засобах масової інформації області, особливо на телебаченні,  він, як і деякі його соратники з  обласної організації Партії Регіонів, вважає за можливе  повчати журналістів, що і як їм писати, висловлює обурення чи й  засуджує деякі журналістські матеріали та їхніх авторів. Понад те: деякі чинні керівники й досі вважають себе вправі визначати теми для комунальних ЗМІ.

 

Така поведінка посадових осіб не відповідає нормам етики державного службовця і порушує основоположні принципи свободи слова в Україні.

 

Журналістські матеріали відображають громадську думку. Завдання будь-якої влади - прислухаючись до цієї думки, поліпшувати свою роботу, працюючи для блага людей. Нетерпимість до зауважень, несприйняття владою інших точок зору, прагнення бути поза критикою свідчить про відсутність у  діяльності влади демократичних принципів, що неприпустимо у правовій державі.

 

Досі всі голови Хмельницької обласної адміністрації - а їх за роки незалежності України було сім - усвідомлювали це і не дозволяли собі випадів у бік преси чи менторських повчань журналістів. Можливо, не всі вони були демократами - та всі, вочевидь, розуміли, що висока посада  зобов'язує їх служити громаді, а не навпаки. В кожному разі, саме про це повсякчас повинні нагадувати владі засоби масової інформації -  «ланцюгові пси демократії» в цивілізованому світі.      

 

Хмельницькі журналісти, керуючись у  своїй діяльності конституційним принципом свободи слова, професійними вимогами об'єктивності й неупередженості у викладі інформації, намагаються відповідати вимогам демократичного суспільства. Сподіваємося, представники чинної влади, зокрема, голова Хмельницької обласної державної адміністрації В. Ядуха, також усвідомлять свою відповідальність за утвердження демократії в Україні, яка без вільних, незалежних ЗМІ неможлива.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18615
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду