ТВі подав до суду на Нацраду з приводу відсутності в неї повноважень на проведення перевірок

23 Листопада 2010
18411
23 Листопада 2010
12:17

ТВі подав до суду на Нацраду з приводу відсутності в неї повноважень на проведення перевірок

18411
ТВі подав до суду на Нацраду з приводу відсутності в неї повноважень на проведення перевірок

22 листопада телеканал ТВі подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з приводу відсутності в неї повноважень проводити перевірки телерадіоорганізацій. Про це повідомляє прес-служба ТВі.

 

Канал нагадує, що повноваження Нацради проводити перевірки ТРО були зазначені в законі «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення». Але у 2005 році цей закон було викладено в новій редакції, відповідно до якої до нових повноважень регулятора не включені повноваження проводити перевірки ТРО. Конституція України дозволяє державним органам діяти виключно в тих межах, які вичерпно визначені законами України. «У випадках, коли законодавець бажає наділити той чи інший державний орган повноваженнями проводити перевірки, про це прямо і беззастережно вказується в чинних законах», - заявляють на каналі.

 

Відтак, ТВі просить суд визнати протиправними дії Національної ради з проведення перевірки ТВі, а також просить скасувати саме рішення про проведення перевірки та затверджену Нацрадою Інструкцію про порядок проведення перевірок.

 

Як писав у своєму блозі на «Українській правді» генеральний директор ТВі Микола Княжицький, Національна рада листом від 11 листопада повідомила ТВі про проведення дводенної перевірки 23-24 листопада. У відповідь ТВі звернув увагу Нацради на відсутність у неї законних повноважень проводити перевірки телерадіокомпаній. Але оскільки Нацрада не планує скасувати призначену на ТВі перевірку, канал звернувся до суду.

 

У коментарі на публікації в блозі Миколи Княжицького Нацрада на своєму сайті навела кілька норм законів, які, на її думку, дозволяють проводити перевірки.

 

Відповідно до ст. 1 закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» Національна рада є конституційним, постійно діючим колегіальним органом, метою діяльності якого є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення, а також здійснення регуляторних повноважень, передбачених цими законами. Стаття 13 цього ж закону визначає, які саме наглядові повноваження належать до компетенції Нацради.

 

Відповідно до ч. 4 ст. 71 закону «Про телебачення і радіомовлення» відповідальність за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення встановлюється на підставі документальних свідчень, актів перевірки телерадіоорганізацій, звернень визначених цим законом органів державної влади.

 

У відповідності ж до ч. 5 ст. 72 цього самого закону Національна рада приймає рішення про застосування санкцій на підставі наданих документальних свідчень, актів перевірки чи подання визначених цим Законом органів державної влади.

 

«Тому 7 липня було прийнято рішення Національної ради № 886 "Про затвердження Національною радою Плану проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги України на друге півріччя 2010 року", згідно з яким було заплановано перевірку ТОВ "Телекомпанія ‘ТелеРадіоСвіт'"», - пояснили в Нацраді.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18411
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Z
4910 дн. тому
Если б истцом был не ТВі - победить было бы проще (а если б Интер - то победили бы на 100%).
юрист
4910 дн. тому
Давно пора было кому-то этим заняться! Юристы всеми руками "ЗА"! Если покопаться во всей нормативке по Нацраде - 99% ее "перлов" нужно и можно отменять! ТВi, только грамотно пожалуйста ведите судебные дела, мы с Вами, держитес!ь
Zorro
4910 дн. тому
Креативненько! И самое смешное, в законе действительно написано, что санкции применяются на основании актов проверок но при этом ни словом не обмолвлено, кто должен эти проверки проводить и составлять эти акты. Хотя перспективы что суд вынесет такое решение не самые, но на всякий случай "удачи"!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду