Закон не дозволяє Національній раді проводити перевірки телерадіокомпаній

16 Листопада 2010
29999
16 Листопада 2010
15:10

Закон не дозволяє Національній раді проводити перевірки телерадіокомпаній

29999
«...Їм мало того, що вони незаконно спробували анулювати додатки до наших ліцензій. Їм мало того, що вони безпідставно відмовляють у продовженні ліцензій нашим регіональним партнерам. Тепер вони вирішили нас перевірити»
Закон не дозволяє Національній раді проводити перевірки телерадіокомпаній

Ми отримали листа з Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Їм мало того, що вони незаконно спробували анулювати додатки до наших ліцензій. Їм мало того, що вони безпідставно відмовляють у продовженні ліцензій нашим регіональним партнерам. Тепер вони вирішили нас перевірити.

 

Їхня юридична безграмотність просто радує. Якщо влада або Валєра Хорошковський захоче їхніми руками кінцево взяти під контроль телерадіопростір, то успіх у них буде приблизно такий самий, як на шляху євроінтеграції. Ось лист, який вони нам надіслали:

 

 

 

Ну, по-перше, у рішенні Національної ради від 01.07.2010р. N886 сказано, що вони хочуть нас перевірити в жовтні, а зараз вже листопад. По-друге, предметом їхньої перевірки є наше мовлення у 37 містах України, яке вони самі анулювали! Але найсмішніше - інше. Раніше Національна рада і справді мала право перевіряти телерадіоорганізації. І це було записано в одній з перших редакцій закону «Про телебачення та радіомовлення». Але у 2005 році ці повноваження були виключені з обсягу повноважень Національної ради.



Відповідно до частини четвертої статті 19 Господарського кодексу України:



«Органи державної влади і посадові особи, уповноважені здійснювати державний контроль і державний нагляд за господарською діяльністю, їх статус та загальні умови і порядок здійснення контролю і нагляду визначаються законами
».



Проте, наразі єдиною нормою, за якою Національна рада має право здійснювати перевірки - це пункт 3.1 Інструкції Нацради про порядок здійснення перевірок телерадіоорганізацій, який сама ж Національна рада й затвердила своїм рішенням.



Проте, як зазначалось, відповідно до статті 19 Господарського кодексу України, загальні умови і порядок здійснення контролю і нагляду в сфері господарювання не можуть визначатись підзаконними нормативними актами. Це питання може вирішуватись виключно на рівні закону України, тобто за волею Верховної Ради України, яка й визначає компетенцію державних органів на проведення перевірок.



Водночас, як вбачається з положень Закону про Національну раду та Закону про телебачення і радіомовлення, Верховна Рада України не наділила Нацраду повноваженнями проводити перевірки.



Оскільки ми знаходимося у відкритому конфлікті з Валерієм Хорошковським, який уже мабуть втомився пояснювати європейцям, що його конфлікт інтересів є формою боротьби з корупцією та з державними органами, які намагаються ввести в країні цензуру, нашу переписку з Нацрадою ми робимо відкритою. Сподіваємося, що вона стане в нагоді не лише нам, а всім телерадіокомпаніям, які страждають від незаконного тиску цього державного органу:



Шановний Володимире Анатолійовичу!



Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «ТелеРадіоСвіт» отримало Ваш лист N17/2512 від 11 листопада 2010 року у зв'язку з чим вважає за необхідне звернути увагу на наступне.

Відповідно до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (в редакції Закону України N2461-IV від 3 березня 2005 року) Національна рада не наділена повноваженнями проводити перевірки телерадіоорганізацій. Відсутні відповідні положення, які наділяють Національну раду відповідними повноваженнями на проведення перевірок і в Законі України «Про телебачення і радіомовлення».



Відповідні повноваження на проведення перевірок були передбачені першою редакцією Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», але після викладення його в новій редакції на підставі Закону України N2461-IV від 3 березня 2005 року ці повноваження були виключені з обсягу повноважень Національної ради.



Водночас, відповідно до статті 2 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» Національна рада у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України «Про телебачення і радіомовлення», цим Законом, іншими законами України.



Враховуючи те, що серед встановлених зазначеними законами України повноважень Національної ради відсутні повноваження на проведення перевірок телерадіоорганізацій, вважаємо що для законного проведення нашої ТРК Національна рада має принаймні послатись на норму діючого законодавства, на підставі якої здійснюватиметься перевірка.



При цьому звертаємо увагу, що в силу статей 6, 19 Конституції України відповідні повноваження на проведення перевірок можуть виникати у будь-якого державного органу виключно на підставі норми Конституції або закону України, а не будь-якого іншого підзаконного нормативного акту.



Тому для підтвердження того, що при проведенні перевірки нашої ТРК Національна рада буде діяти в межах, які надані їй чинними законами України, та що перевірка нашої компанії Національною радою відповідатиме вимогам статей 6, 19 Конституції України та статті 2 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», мусимо звернутись до Ваш з проханням роз'яснити правові підстави для проведення зазначеної перевірки нашої ТРК.



Окрім того хочемо додатково звернути увагу, що рішенням Національної ради N1276 від 8 вересня 2010 року вирішено анулювати додатки 1, 5, 6, 6/а, 7 і 8 до ліцензії на мовлення НР N1021-м від 28.10.2009.



Водночас, згідно Вашого листа, Національна рада має намір здійснити перевірку саме цієї ліцензії з анульованими додатками.

Разом з тим, як вбачається із вказаного вище рішення N1276 в ліцензії НР N1021-м, станом на сьогоднішній день не анульованими є лише аркуш самої ліцензії, та аркуші додатків 2 [місцезнаходження ТРО], 3 [відомості про власників] і 4 [відомості про органи управління] до неї.



Стосовно інших, «анульованих» додатків до ліцензії НР N1021-м, існує юридична невизначенність щодо того, чи можуть бути вони об'єктом перевірки.



Враховуючи те, що чинні закони України взагалі не містять переліку, що саме має перевірятись Національною радою під час проведення перевірок, рівно як і не містить положень щодо наділення Національну раду повноваженнями на проведення перевірок взагалі, ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт» вважає за необхідне звернутись до Вас з проханням роз'яснити питання, що підняті вище.



З огляду на зазначене, Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «ТелеРадіоСвіт» просить роз'яснити наступні питання:



1. На підставі якої норми чинного закону України Національною радою будуть здійснюватись заходи нагляду саме у формі проведення перевірки ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт»?



2. Чи буде перевірятись Національною радою під час проведення перевірки ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт» виконання умов інших додатків до ліцензії НР N1021-м, крім тих, що не були анульовані згідно рішення Національної ради N1026 від 8 вересня 2010 року?

 



З повагою,

Директор ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт» М. Княжицький



Так що, шановні Члени Нацради, за гроші, на які ми Вас утримуємо, Ви можете тихенько там перевіряти один одного,а не заважати працювати незалежним медіа в демократичній країні.

 

Микола Княжицький, «Українська правда»

Фото - «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Княжицький, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29999
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Зорро
4916 дн. тому
Креативно! Так что суд будет?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду