Експерти: Проект Податкового кодексу пропонує зміни до законодавства, які погіршать доступ до інформації

18 Жовтня 2010
18534
18 Жовтня 2010
18:51

Експерти: Проект Податкового кодексу пропонує зміни до законодавства, які погіршать доступ до інформації

18534
Експерти: Проект Податкового кодексу пропонує зміни до законодавства, які погіршать доступ до інформації

Запропоновані у зв'язку із прийняттям у першому читанні Податкового кодексу зміни до закону «Про інформацію» можуть погіршити доступ громадян до публічної інформації. Про це йшлося на круглому столі «Податковий кодекс та його вплив на свободу слова в Україні», організованому Інститутом медіа права 18 жовтня в Києві.

 

Зокрема, автори кодексу пропонують додати до основних видів інформації ще один - податкова інформація. Нагадаємо, що нині, згідно зі ст. 18 Закону «Про інформацію», до основних видів інформації належать: статистична, адміністративна (дані), масова, про діяльність державних органів влади та органів місцевого і регіонального самоврядування, правова, про особу, довідково-енциклопедичного характеру, соціологічна.

 

Крім того пропонується додати до закону ст. 251 «Податкова інформація», у якій дається визначення цього терміну і порядок надання такої інформації: «Податкова інформація - сукупність відомостей і даних, що створені або отримані суб'єктами інформаційних відносин у процесі поточної діяльності і необхідні для реалізації покладених на органи державної податкової служби завдань і функцій. Захист податкової інформації гарантується державою. Порядок надання та отримання податкової інформації органами державної податкової служби визначається Кабінетом Міністром України. Система податкової інформації, її джерела та режим визначаються Податковим кодексом України та іншими нормативна-правовими актами». Те, що порядок надання та отримання податкової інформації визначатиметься Кабміном, а не законом, може ускладнити доступ громадян до цих даних.

 

На думку головного консультанта парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Ірини Горецької, з погляду логіки є незрозумілим виділення податкової інформації в окремий вид інформації. «Тоді давайте виводити в окремий вид медичну чи пенсійну інформацію. Виокремлення адміністративної і статистичної інформації, якою і є податкова інформація і ускладнення доступу до неї я вважаю наступом на свободу доступу до інформації громадян України. Адже всі громадяни платять податки і можуть звернутися із запитом. Тому я пропоную вилучити поняття "податкової інформації", оскільки це адміністративна інформація державних органів влади, до яких і належить податкова інспекція», - сказала Ірина Горецька. Крім того, коли голосували у першому читанні Податковий кодекс, то вже був прийнятий у першому читанні закон «Про доступ до публічної інформації», у якому такої норми немає. А це суперечить Регламенту Верховної Ради.

 

Учасники круглого столу обговорили поправки до проекту Податкового кодексу, зокрема медійники не згодні з нормами щодо СПД, роялті та ПДВ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18534
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду