Непрофесіоналізм чи нехлюйство?

24 Жовтня 2010
19135
24 Жовтня 2010
08:32

Непрофесіоналізм чи нехлюйство?

19135
Непрофесіоналізм чи нехлюйство?

Загальновідомо, що в цивілізованому суспільстві культура мови є однією з важливих складових загальної культури людини. Адже достатньо послухати когось упродовж буквально декількох хвилин, щоб мати загальне уявлення про рівень його культури (недарма ж древні казали «заговори, щоб я тебе побачив»). Звісно, що мова кожного народу, навіть порівняно нечисленного, може мати свої місцеві діалектичні відмінності, які ускладнюють комунікацію між носіями різних діалектів. Для уникнення такого роду казусів найбільш поширений (як правило, столичний) діалект мови кожного розвиненого народу кодифікується та стає загальноприйнятою нормою - літературною мовою. Послуговуватися літературною мовою в офіційному спілкуванні є «бонтоном». Принаймні для кожного, хто претендує на те, щоб його вважали елементарно культурною людиною.

 

На вітчизняному телебаченні мовна культура ведучих, за незначними винятками, є досить низькою. Це ж стосується й мови рекламних спотів та субтитрів. Наприклад, чи не більшість (Sic!) телеведучих чомусь неправильно роблять наголос у словах «спина» та «граблі» (кажуть «спина» та «граблі»), постійно можна чути зворот «N років тому назад» («на зад» українською можна хіба що сісти), «по понеділкам» («кредитам» і т. п.), у російськомовних новинах постійно лунає «украинский», «на Украине», «гривна» (потрібно «украинский», «в Украине», «гривня», коли йдеться про грошову одиницю сучасної України, а не Київської Русі).

 

Щодо вживання «в Украине» та «гривня», то на початку незалежності було навіть спеціальне урядове роз'яснення щодо цього. Як і щодо вживання означеного артикля "the" у назві України англійською ("the Ukraine" замість "Ukraine"). Адже і "the Ukraine" и «на Украине» визначають певну територію, а не незалежну країну. До того ж московський Інститут російської мови імені Виноградова РАН рекомендує вживати саме «в Україні», коли йдеться про назву української Держави. Якщо, наприклад, хтось назве Батьківщину патріотично налаштованого освіченого француза англійською "the France", то не факт, що той не натовче кривднику пику. А наші «піпли» чомусь усе «хавають».

 

Звісно, що багато хто з російських політиків та місцевих агентів впливу Кремля, які так «люблять» Україну, що ладні задушити її у своїх «палких» обіймах, цілком свідомо вживають «на Украине» (до речі, російський прем'єр Путін каже «в Украине», а президент Медведев, не кажучи вже про Жириновського, лише «на Украине»).

 

Щодо рекламних спотів, то на одному з провідних телевізійних каналів у рекламі якогось лікарського засобу чарівна на вигляд жінка каже своїй другій половині «це твої камні шалять». Від такої, з дозволу сказати, «української мови» в мене особисто пухнуть вуха, а волосся стає дибки. І не думаю, що лише в мене!

 

Наводити приклади мовних «неоковирностей» на вітчизняних телевізійних каналах можна, певен, до нескінченності.

 

З іншого ж боку, з цілком незрозумілих причин (чи радше навпаки, з цілком зрозумілих, спричинених приходом «нової» влади) популярних телеведучих, які до того ж іще й послуговуються досконалою українською мовою, чомусь із прямого ефіру усувають (ту ж Ганну Безулик).

 

До речі, в Англії саме диктори та ведучі Бі-бі-сі разом із членами королівської сім'ї є носіями взірцевої англійської - свого роду еталону розмовної англійської мови (йдеться про так зв. British English). Відповідно, взірцевими носіями української літературної мови мали б бути принаймні телеведучі державного Першого національного каналу. Мали б бути, але такими ніколи не були, не є і, принаймні в короткостроковій перспективі, не будуть. Уже хоча б тому, що топ-менеджери цього єдиного державного каналу Бенкендорф та Арфуш розмовною українською взагалі не володіють. Чи є ще у світі країна, де топ-менеджери єдиного державного каналу не володіють достатньою мірою державною мовою? Питання, звісно, риторичне.

 

* * *

ПРОПОЗИЦІЯ:

 

«Детектор медіа» на регулярній основі здійснює моніторинг вітчизняних друкованих та електронних ЗМІ по різних параметрах. Чому б не запровадити моніторинг мовної культури телеведучих, рекламних спотів, субтитрів тощо? Адже це значною мірою сприяло би підвищенню рівня вітчизняного телебачення!

 

З повагою

Валерій Степаненко, магістр ділового адміністрування

http://valstep.hmarka.net/

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валерій Степаненко, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19135
Читайте також
09.11.2010 12:35
Олег Бардяк, для «Детектор медіа»
42 333
Коментарі
36
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
стилистка
4931 дн. тому
Только вргаи Украинского народа могут настаивать на том,чтобы Государственный телеканал вел антигосударственную агитацию.Или полные дауны.
Валерій Степаненко
4933 дн. тому
Дай нашому теляті та вовка з'їсти... З таким менеджментом і таким баченням п.Арфуша стосунків з владою? А як же щодо недотримання стандартів журналістики? Моніторинг це ж підтверджує...
Пан гац!
4933 дн. тому
Пане Валенрію!Досить заважати 1му та його працівникам робити свою справу.Все одне вони не зупиняться ті стануть Першими насправді.Ви ж своїми очами бачите,шо канал пройде у першу трійку найближчим часом.
Роман
4934 дн. тому
Не о том говорите,господа,не о том.Посмотрите,как медленно но уверенно новая команда идет в первую тройку.И язык тут не причем.Говорят достаточно грамотно все,но главное-канал стал оживать,вот вы и беситесь,господа,потому как это не каждому дано-сделать такую махину реально конкурентноспособной.
Влад
4934 дн. тому
автору "в Англії саме диктори та ведучі Бі-бі-сі" - хе-хе, не смішіть. Ви слухали які там програми? Как правільна гаваріть па-англійські? Усі топ-ведучі - вже давно не взірець англійської. Про африканців і азійців я вже взагалі мовчу - це мрак, україномовний азаров курить у сторінці...
марко
4934 дн. тому
дуже радий за Вашу віру в себе. а по суті Ви або нічого не зрозуміли або вперто прикидаєтесь... словом нема сенсу дискутувати з вами надалі
Валерій Степаненко
4934 дн. тому
Для марко Не пересмикуйте... Рудиментів "совкового" менталітету у мене, певен, менше, ніж у Вас. Прочитайте іще раз моє попереднє адресоване особисто Вам повідомлення. Ви його не зрозуміли... Та й про яку мовну дискримінацію Ви тут розповсюджуєтесь? Ви з ким?
марко
4934 дн. тому
якщо у Вас менталітет совка то мені Вас шкода. і чисто між іншим, варто розділяти проблеми мови приватного спілкування з проблемами мови робочої чи то пак офіційної. чи може ви пропонуєте почати в країні дискримінацію за мовною ознакою? таке вже здається було. тільки в іншій країні і саме з українською мовою... втім, якщо тут справді менталітет совка, то це й не дивно
Валерій Степаненко
4934 дн. тому
марко // 26.10.2010 12:57:27 З логікою знайомий. Математик за освітою (КДУ ім.Т.Шевченка). Просто якщо менеджери на ТБ російськомовні, то всі їм намагаються потрафляти і сфера вживіання української мови штутно звужується. На початку "епохи" Черновецького, н-д, сам був свідком того, як україномовні посадовці КМДА намагалися розмовляти з ним по-російськи... У нас же іще менталітет "совків" не вивітрився. Демократією і не пахне. Особливо коли є залежність від начальника (зарплата, соціальний пакет тощо)... Чи Ви з Місяця спустилися?
Валерій Степаненко
4934 дн. тому
Ми з Вами союзники, а не опоненти. А щодо моїх мовних "ляпів" (ERRARE HUMANUM EST), то я пересічний громадянин і в телекамери "не лізу". Але ціню якість у всьому. І коли з екрана телевізора кажуть буцім-то українською "це камні шалять", то це я за власні гроші (бо є законослухняним громадянином і сплачую податки) оплачую неякісний продукт! ТОму мені хочеться все ж якось вплинути на процес. Починати кожному із себе потрібно у житті приватному. А у житті публічному (ТБ-це завжди публічність) треба все ж щоб були на поверхні ті, хто "почав" з себе іще до того, як став публічним. Бо це вже непрофесіоналізм! До того ж вони мають відповідну освіту... Просто нікому до цього немає діла...
марко
4934 дн. тому
Ведучі не знають української бо нею не розмовляє топ-менджмент... Автор або з логікою не знайомий або просто собі гонить
Киянка
4934 дн. тому
Нема в нас такого діалекту - києво-полтавського. Книжка така є, а діалекту нема. Та й літературні мови переважно утворюються на народнорозмовній основі, тобто окремого діалекту. В основі української літературної мови - середньонаддніпрянський (про потужні галицькі впливи поки що не говоримо). Ви правильно порушили проблему. Тільки мені здалося, що обрали не зовсім правильний шлях. Кожен із нас помиляється, в усіх нас кульгає мовлення. Хай кожен почне із себе. Треба, щоб людина, яка виходить в ефір, розуміла, яка на ній відповідальність. Ведучий ніколи не сяде в брудному одязі перед камерою, так само він повинен усвідомити, що він не має права забруднювати суржиком ефір. І якщо людина не працюватиме над собою, жодні вказівки згори їх не допоможуть.
Валерій Степаненко
4934 дн. тому
Для КИЯНКА "Діалектичні" є справді "ляпом". Щодо "по різних параметрах", "за різними параметрами", то є нюанси. Н-д, "відсоток по кредиту" чи "відсоток за кредитом" і т.п. Вживаються обидва варіанти. Щодо "казус" (латиною "подія", "інцидент"). Що тут так вже недоречного? А щодо столичного діалекту, то йшлося про формування літературної мови взагалі, а не саме української (та й києво-полтавський діалект є, де-факто, столичним). Мовлення диктора на УТ1, звісно, не залежить від мови менеджера. Це коли у нього рідна українська. А коли панове з милозвучними для українців прізвищами (Бенкендорф та Арфуш) почнуть міняти дикторів, то братимуть, певне, людей зі свого кола, які не є україномовними. Тому мова дикторів за їх правління може лише погіршитися... Не факт, що це станеться, але факт, що не покращиться.
Киянка
4934 дн. тому
Проблема з українською мовою, зрештою, як і з російською, в українському телеефірі є. І про це треба писати. Питання, хто моніторитиме? "А судді хто?" Сам автор "грішить" - не "діалектничні відмінності", а діалектні, не "по різних параметрах", а за різними параметрами. І про становлення літературної мови автор мав би почитати. Дивно було читати, що літературна мова потрібна для уникнення казусів. Та й "столичний діалект" - це щось нове в історії української літературної мови. А про "в Україні" і "на Україні" почитайте цікаві міркування Юрія Шевельова у статті "Назва "Україна". І ще, мовлення диктора, на мій погляд, мало залежить від того, якою мовою розмовляє його топ-менеджер. Якщо людина фахівець, вона сама постійно працює над собою. Дякувати Богу, в Україні є багато словників, довідників з культури мовлення, які можуть їй у цьому допомогти.
Валерій Степаненко
4934 дн. тому
Як громадянина України, мене турбує все, що відбувається у моїй країні - і мова, і цензура, і економіка, і т.д. і т.п. Звідки така зашореність? Чи УТ1 є взірцем українського (не кажучи вже про світове) телебачення? А з п.Арфушем УТ1 може, звісно, далеко зайти, але звідти вже не буде вороття...
Редактор Першого
4934 дн. тому
То Вас, шановний пане Валерію, цензура турбує, чи все ж таки МОВА ведучих. А якщо замовні матеріали звучатимуть довершеною українською - то заспокоєтеся? Ще зі школи вчителі нас учили в творах розкривати тему. То Ваша тема яка? Прикриваючи свій філологічний непрофесіоналізм, швидко зіскочили на тему цензури. Майте цензора в собі!
романилор
4935 дн. тому
Да о чем вообще говорить?И хромому ясно,что то что сейчас делается Первым-это пассионарный толчек в колыбели отечественного телевидения.И так как это единственный телеканал,который находится на Государственном финансировании,то предмтавители топ-иенеджиента коммерческих телеканалов очень переживают,что при таких темпах развития, в частности,подписания договоров,создания десятков новых телепрограмм и проведения разнообразных конкурсов,где решение жюри будет справедливым,повышая тем самымы рейтинг Первого,конечно же вызывает злобу и страх перед тем,что канал перекроет другие по рейтингу.Отсюда и происходит такая агрессия на все,что связяно с деятельностью Первого и такое огромное колличество негатива,который абсолютно не соответствует действительности.Объективно-по всем показателям у Первого самые положительные показатели роста рейтинга популярности и самая лучшая перспектива развития именно из-за небывалой активности за последние два десятилетия.И критические статьи-лучшее тому подтверждение,что о ешо все возрастающей популярности конкуренты думают и днем и ночью,строча свои пасквили.
SPARTA
4935 дн. тому
Думаю, Валерію, ви непогана людина в душіі, а як спеціаліст -демагог. Де вчать такій "толерантності ", якою послуговуєтеся, писарю-Степаненко? Якщо вам неприємні влучні думки редакторів щодо вас, то не втрачайте самоповагу і не плодіть хамство щодо літредакторів, до яких вам(адміністратору) рости-рости ... ой, як довго. Вождём бы стал - харизмы не хватает!? Валерію, читайте словник на добраніч- демагогія щезне. Колектив нтку має свою голову на плечах і з Арфушем(в контексті євроnews) розбереться. Майте більше поваги до фахової праці редакторів, бо не за тим вітром плюєте. Співчуваю всім магістратурам, звідки виходять такі фальшиві професіонали.
Валерій Степаненко
4935 дн. тому
Пристойно володіючи англійською, часто дивлюся новини англійською на каналах BBC та Euronews. Якось проглянув той же сюжет російською (сюжети постійно повторюються). З подивом помітив, що російська версія не є тотожною за контентом та розставленими акцентами з англійською. ЦЕНЗУРА! А тепер уявіть собі, що п.Арфуш, який своїм обов'язком вважає служіння владі, а не ЇЇ Величності Журналістиці стане топ-менеджером української редакції Euronews. Та там же буде суцільна цензура. ЦЕНЗУРІ СТОП!
Валерій Степаненко
4935 дн. тому
Стаття є особистою точку зору автора. Жодного замовлення. Розумію, що журналістика є другою за продажністю професією у світі, а тому тут так багато "собак" на мене намагаються начепити заангажовані журналісти та літредактори. А те, що 1-й Національний став "шісткою" влади підтверджують незалежні моніторинги. До того ж девізом п.Арфуша є служіння владі (він сам сказав це на ток-шоу одного з каналів). Чи ж варто аж так завзято плювати проти вітру?
Іван
4935 дн. тому
Уся, сказати б, стаття відгонить дилетанством автора (читай: непрофесійністю), і то в усьому – як «стрункістю» викладу думок, так і змістом власне-оповіді. Дивно, що вельми шанований сайт узагалі взявся таке публікувати. Кожен абзац – відверто суб’єктивне юнацьке недо-, пере- й аж-аж-аж. Максимум, на що цей опус заслуговує, - стати в струнку лаву розлогих коментів численних уболівальників за долю рідного слова. Отаких «глибокодумних» гуків і відгуків, з огляду на специфіку професії, щодня доводиться чути й читати просто безліч. Кращої антиреклами українського слова годі й шукати. Людоньки, краще розумно мовчіть, аніж таке ректи! Даруйте на різкості - теж уболіваю. Щоправда, активно, давно і професійно. Іван, раб Божий (за сумісництвом – літредактор Першого).
filoloh
4935 дн. тому
Авторе, "роззуй очі" і подивись довкола. Перший національний єдиний, який захищає амбразуру української мови. А журналістам і телекритикам потрібна спільна ідеологія, яка єднає їх у цій проблемі, а не ділить. Це вже така ментальність поверхового критика - як не може проаналізувати проблему глибоко, то витягує з рукава те, що на поверхні. Магістре, раджу дивиться Перший уважніше. До речі, керівники нтку не полишають занять з української. Далі буде.
Редактор Першого Національного
4935 дн. тому
Складається враження, пане Валерію Степаненко, що Ваша місія лише критикувати..., та й то за допомогою комп'ютера. А з людьми ВЖИВУ колись працювали, когось самі навчили довершеної мови? Чи хоча б уявляєте, яка це титанічна праця: вчити мови тих, хто за радянських часів навчався російською мовою школах, інститутах, а тому й дітям, на жаль, передав суцільне російське спілкування?! Так, не завжди вдається досягнути кращого, але, принаймні, бажання у ведучих вчитися є. Упевнена, в разі проведення пропонованого Вами моніторингу мовної культури телеведучих, Ви побачите несподівані результати щодо Першого Національного порівняно з іншими телеканалами. І тоді доведеться вибачатися перед Першим і перед тими, хто щодня працює, а не тішиться своєю обізнаністю, яка практичної допомоги нікому не дає. Мало володіти знаннями, треба ще й уміти навчити інших! І ще: не заздріть Першому в його успіхах, бо заздрість - то найперший гріх.
нтку
4935 дн. тому
Дуже слабенько мислите, пане Степаненко. На Першому національному українську почуєш і в кадрі, і у студіях...(що не скажеш про інші телеканали). Замість того, щоб підтримати Перший у боротьбі проти мовно-культурного російського поглинання, ви вирішили "наїхати"? Дякуємо, такої допомоги нам не треба. Відкрию вам секрет, що якраз на Першому між керівництвом, журналістами та режисерами нема конфронтації в питанні державності української мови і чимало робиться для того, щоб її якісно закріпити не тільки в ефірі, а й усіх патронатних службах. Тому ваші приклади не так відповідають реаліям, як провокують зневагу до Першого.
Принц
4935 дн. тому
Враль несчастный,подводил весь бред,чтобы ублажить своего заказчика антипиаром Первого,ввиду того что Первый сейчас рулежный после подписания договра в Париже.Кстати все на Первом говорят на Украинском,не хуже чем Королева Великобритании на Английском.Так что не зачет.
Игорь
4935 дн. тому
А почему у этого Степаненко личный сайт хостится в Германии ? Как то для профессионального банковского ИТ-специалиста, озабоченного проблемами языка, это не совсем солидно. Да и выглядит он как студенческая страничка 10-15-летней давности. Не солидно как то. Спрашиваете, причем здесь сайт к теме статьи ? Притом, что если человек профессионал в чем то, то его профильные темы у него должны быть сделаны на отлично. Работать нужно лучше. И тогда о языке было бы меньше глупых рассуждений.
Друид
4935 дн. тому
Статься заказушка в пользу конкурирующих каналов.Просто Первый сделал то,что просчелкали топ-менеджеры других каналов,просто именно проявили нехлюйство,и тпереь кусают локти,так как с них спросят почему Первый смог,а СТБ или ищи кто не смогли.Поздно пить Боржоми-Первый это Первый.
лайм
4935 дн. тому
Все не могут успокоиться,что Первый обставил всех и подписал солгашение Ewronews...Теперь врут про то,чего нету.
москаль клятий
4936 дн. тому
NB! Щойно помітив, що публікація видатного шанувальника української ВалеріяСтепаненка, з"явилася на сайті Телекритики відразу після чату з видатним українським журналістом Андрушко, що у найукаїномовнішому СТБешному "етері"(перепрошую за мовний неопатологізм) , розмовляє наукраїнськішою мовою. Який високий символізм і яке невипадкове сусідство. Перепрошую Валерію, щодо цих лінгвовиродків у Вас, мать, немає претензій?
Веддаарди
4936 дн. тому
Но как здорово аффтор изложил ответ Института русского языка РАН. Дословно это было так: Но в 1993 Правительство Украины потребовало признать нормативными для русского языка варианты в Украину (соответственно из Украины). Это, по мнению Правительства Украины, позволило бы разорвать неприемлемую для независимого государства, этимологическую связь конструкций "на Украине" и "на окраине", отражающую, с точки зрения патриотически настроенных лингвистов, великодержавное пренебрежение со стороны России и русских. С одной стороны, в текстах, предназначенных для адресатов-украинцев, можно идти навстречу их пожеланиям и употреблять, следуя принципам корректности, форму с предлогом "в". В таком случае, как отмечает академик В.Г. Костомаров, "приходится мириться и с самым наивным политическим и национальным мышлением: есть вещи выше неприкосновенной чистоты литературно-языкового канона". Вот. И если уж требовать по-русски писать слово "гривня" (надо полагать, и Кыйив), то уж Медведева никак нельзя писать Мэдвэдэв, как позволяет себе аффтор. P.S. Москаль клятый прав: "до ..."
москаль клятий
4936 дн. тому
Вкрай прикро, коли під виглядом мовознавської публікації, з"являється звичайна націоналістична агітка під девізом "геть москалів". Не стільки жаль москалів(їм такі автори до...), скільки мови, яка у нас є служанкою політики, не в останню чергу завдячуючи ось таким шанувальникам української. як автор. Шановний магістре ділового адміністрування, дійсно високопрофесійну ведучу Безулик , що досконало володіє українською, прибрали з плюсів невдовзі після тогоі, коли вони водночас з біло - блакитних перефарбувалися у помаранчевий. Зайве говорити про 5-й канал - ресурс одного з найліпших "любих друзів"помаранчового бородавошника. Нова влада( адвокатом якої я - Боже борони! - не збираюсь бути) тут ні до чого. То ж чому проводячи аналогію з Англією, Ви заговорили лише про керівників "української Бі- Бі - Сі" , забувши про українські "королівські сім"ї. Можливо тому, що теперішній король з Донеччини, як не прикро визнавати ,за усієї недосконалості, значно досконаліше володіє тепер українською, аніж його сумський попередник , що "розгаварював на сумському язикі". Зате до нестями ненавидів москалів і палко любив таку ж , як і він сам нікчему - Бандеру. Мабуть, ці дві риси, а ще нездолане бажання перманентно крутити дулі москалям і називаються українським патріотизмом. Прикро, коли у чудової мови, такі жалюгідні адвокати.
Дивнич
4936 дн. тому
В зв’язку з чим запитання: хто моніторитиме? Якийсь непомильний знавець непомильної української мови? І’мя, будь ласка.
Дивнич
4936 дн. тому
Щодо форми. “Однією з важливих складових загальної культури” – не варто зловживати в українській мові субстантивацією, якщо є інші засоби словотворення. Субстантиват майже завжди виглядає потворно. Ось приклад: “мовна культура ведучих є досить низькою”, Ведучі – це, як я розумію, журналісти, ведучі програму? Ага. А в позаробочий час вони ж таки – батьки, ведучі дітей до школи. Але з цим, як на мене, нічого вже зробити не можна і не треба, але в інших випадках - можна і треба. Столовая, спальная, прихожая [комнаты] – це їдальня, опочивальня, передпокій. (Аби не так, як у російській мові! – чую голос якогось ідіота.) Тому й составляющую [часть] залишмо росіянам, а в нас це “один із важливих складників загальної культури”.
Дивнич
4936 дн. тому
Загальновідомо, що в цивілізованому суспільстві культура мови є однією з важливих складових загальної культури людини, - написав п. Степаненко. Щодо змісту. Варто уточнити, що від якогось часу ознакою цивілізованости є повага до культурного розмаїття. Державницька централізаторська політика Парижа знищила принаймні дві-три, так би мовити, місцеві говірки, які могли би розвинутися в окремі романські мови, і кому від того добре – романському світові чи цілій світовій цивілізації? Я думаю, цивілізації було би більше втіхи від провансальської мови, аніж від донцовської метафори – провансальство. Зате паризькому бюрократові, борцеві за тамтешню національну єдність, так, безперечно, зручніше.
maksymus
4936 дн. тому
Такий моніторинг перетворився б на неперервний розбір мовних помилок на каналі СТБ, де одверте знущання над українською перетворили на фірмовий стиль та своєрідну вірусну рекламу. На решту каналів забракло б часу в тих, хто взявся б моніторити.
Drahoman
4936 дн. тому
Чудова пропозиція моніторити те, що плескають нам з екранів.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду