Податковий кодекс залишається «антипресовим» (ЗАЯВА УАВПП)

19 Листопада 2010
20459
19 Листопада 2010
15:27

Податковий кодекс залишається «антипресовим» (ЗАЯВА УАВПП)

20459
Податковий кодекс залишається «антипресовим» (ЗАЯВА УАВПП)


Українська асоціація видавників періодичної преси розмістила на своєму сайті відкриту заяву, в якій вимагає перегляду низки положень Податкового кодексу та внесення в нього відповідних змін. У теперішньому вигляді, на переконання членів УАВПП, документ може спричинити скорочення кількості ЗМІ та втрати для бюджету.

 

ТЕКСТ ЗАЯВИ:

 

Протягом останніх двох місяців (вересень-жовтень 2010 року) УАВПП направила чотири звернення до розробників Проекту Податкового Кодексу про необхідність врахування особливостей видавничого бізнесу. 

 

Хоча наші пропозиції було розглянуто, про що нас повідомили двома листами - з Адміністрації Президента та Міністерства фінансів України - у кодексі залишені пункти, які призведуть до відтоку іноземних інвестицій з видавничого ринку та знищення ряду видавничих компаній.

 

УАВПП наполягала та продовжує наполягати на тому, щоб Податковий Кодекс дозволяв:

 

  1. Здійснювати продажі тиражу газет та журналів, а також збір реклами до газет приватних оголошень через СПД - приватних підприємців, які мають невеликі торгівельні точки всюди по Україні. Для цього видавництво мусить мати право відносити на валові витрати платежі на користь таких СПД.
  2. Відносити на валові витрати видавничої компанії вартість закуплених авторських прав на твори (статті, фотографії) у журналістів та фотографів, яким податковий кодекс дозволяє працювати на спрощеній системі оподаткування.
  3. Збереження права видавничих компаній, відносити до складу витрат підприємств виплату роялті на користь нерезидентів. Оскільки саме це дозволяє купувати дозволи на використання авторських прав у власників цих прав - друкувати в Україні всесвітньо відомі журнали та газети, а також статті та фотографії з найкращих світових журналів та газет.
  4. Продавати доступ до статей та фотографій через мережу інтернет, використовуючи точно такі самі умови, як діють при продажі газет та журналів через роздрібну мережу (оподаткування за ставкою 0% ПДВ).

01 листопада ми отримали відповідь Першого заступника Глави адміністрації Президента Ірини Акімової про те, що галузеві пропозиції розглянуто та направлено розробникам для врахування. Проте відповідь Міністерства фінансів від 12.11.2010р.написана без жодних урахувань специфіки роботи видавничого ринку. Галузі друкованих ЗМІ в цілому відмовлено за всіма пунктами із загальних міркувань, що свідчить про повне ігнорування потреб видавців в державі. Вкупі з обговоренням заборони окремих видів реклами, це свідчить про цілеспрямовану політику по знищенню незалежних ЗМІ в України економічним шляхом. 

 

Наголошуємо, що види діяльності, збереження яких для видавничої сфери вимагає УАВПП, не є високодохідними чи такими, що використовуються для податкових махінацій. А практика закупівлі прав на трансляцію та видання журналів є загальноприйнятною світовою практикою. Абсолютно незрозумілими тепер є підстави для трансляцій матчів ЄВРО-2012 та виготовлення продукції із символікою ЄВРО-2012, адже тепер заборонено відносити на витрати підприємств вартість закупівлі таких прав та дозволів на їх використання. А належать ці авторські права не українським компаніям! 

 

Більше того за умови фактичного збільшення загального податкового навантаження, значна частина підприємців, які працюють сьогодні у галузі друкованих ЗМІ, з 01 січня 2011 року буде вимушена припинити свою діяльність. І взагалі перестане сплачувати гроші до бюджету. Видавничі організації, зі свого боку, будуть змушені скорочувати тиражі та кількість видань (внаслідок суттєвого скорочення точок роздрібного продажу преси), зменшувати зарплати та звільняти людей, що неодмінно відіб'ється і на міжнародному іміджі країни. Таким чином, практичні дії влади ідуть всупереч із її ж заявами про необхідність залучення інвестицій. І всупереч зі світовою практикою підтримки вітчизняних ЗМІ в умовах різкої зміни основ ведення бізнесу засобів масової інформації в усьому світі.

 

Саме тому УАВПП повторно та публічно вимагає перегляду зазначених вище положень Податкового кодексу та внесення необхідних змін.

 

Ми також закликаємо всі видання забезпечити об'єктивне висвітлення на своїх сторінках аргументів та логіки здійснення таких заборон, так само як і оцінку усіх можливих наслідків, включно із додатковими втратами бюджету.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20459
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
informik1970
4905 дн. тому
Уточнение по пункту 1 - формулировка пункта прописана коряво. Смешиваются в одну кучу продажа тиражей и прием рекламы (деньги пречисляются издателю), и оплата за отдельные услуги торговых точек(деньги перечисляет издатель и хочет отнести их на затраты). Нет перечня услуг за которые платит издатель(никогда о них не слышал)! По всем признакам это чистое отмывание денег! Они выдумывают виртуальные затраты и проганяют деньги!
informik1970
4905 дн. тому
По пункту1 - конечные реализатор прессы (обычно монополисты в своих регионах) имеют значительный процент рентабельности (около 50%) и должны делиться. Для них 2 тыс. грн. в Пенсионный фонд мелочь, которую они тратят в кабаках за один день. Предприниматели одиночки должны будут продать свой бизнес более крупному конкуренту или перепрофилироваться на деятельность с льготным налогообложением. По пункту 2 - пусть журналисты и фотографы работают по трудовому контракту и уплачивают с полученных денег все необходимые платежи , а начисленные им средства идут в затраты по статье фонд зарплаты. По пункту 3 - пусть оплачивают налоги налоги с роялти здесь, а у себя декларируют их оплату в Украине. Этим они снизят базу налогообложения в своей стране. Есть страны с которыми подписаны соглашения об отмене двойного налогообложения. Регистрируйте получателя роялти там. По пункту 4 - можно сказать, что затраты не соизмеримы с получаемым доходом (единожды произведенный творческий продукт, обычно изготавливаемый под заказ и оплаченный, реализуется бесконечное количество раз). Еще и не платить налоги сидя на фактически золотой жиле! Это наглость.
Dali
4908 дн. тому
Самый хитрый пункт - №2: фактически он означает, что нужно разрешить оставить систему, когда газета или журнал оформляют своих сотрудников как СПД и не платит за них налог на зарплату. А как же равные условия для всех - ведь не все СМИ так "честно" работают"? Насчет точек распространения прессы можно согласиться
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду