Нацрада миттєво відреагувала на указ президента про посилення контролю за агітацією

17 Вересня 2010
17782
17 Вересня 2010
18:10

Нацрада миттєво відреагувала на указ президента про посилення контролю за агітацією

17782
Нацрада миттєво відреагувала на указ президента про посилення контролю за агітацією

16 вересня 2010 року відбулося перше засідання робочої групи Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зі здійснення  нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства та взаємодії з Центральною виборчою комісією, яку очолює перший заступник голови Національної ради Оксана Головатенко.

 

Як повідомляє прес-служба Нацради, під час першого засідання було визначено, що робоча група збиратиметься щотижня та аналізуватиме дані моніторингу телерадіоорганізацій, який, як відомо, здійснюється щоденно, та реагуватиме на інформацію представників Національної ради в областях і звернення телерадіоорганізацій чи суб'єктів виборчого процесу.

 

Відповідно до ч. 4 ст. 16 Закону України «Про Національну раду», після проведення виборів буде опубліковано звіт про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчих кампаній.

 

Також, як сповістила окремим повідомленням прес-служба Національної ради, регуляторний орган має намір посилити контроль за дотриманням ТРО вимог законодавства про вибори згідно з вимогами указу Януковича №910/2010 «Про недопущення порушень закону під час передвиборної агітації», про що надіслала відповідний лист своїм представникам.

 

Так, представники Національної ради зобов'язані щотижня надавати інформацію про виявлені ознаки порушень виборчого законодавства в ефірі регіональних і місцевих ТРО та оперативно інформувати Національну раду про зафіксовані факти грубих порушень виборчих норм. Національна рада, в свою чергу, обіцяє реагувати на таку інформацію відповідно до своїх повноважень.

 

Як прокоментував юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай, обов'язок здійснювати нагляд за дотриманням ліцензіатами визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчих кампаній та референдумів, а також вимога повідомляти Нацраду, ЦВК та відповідні ТВК про ознаки порушення  чітко закріплений у ст. 11 та ст. 13 Закону «Про національну раду», незалежно від наявності Указу Президента, який, на його думку, виглядає як «політично-піарний документ». Національна рада і її представники з 11 вересня 2010 року (дата початку виборчого процесу - див. протокол ЦВК від 3.09.2010 року) мали розпочати здійснення нагляду.

 

Крім того, формулювання указу про «посилення контролю» слід трактувати, як наявність у Президента матеріалів, які говорять про те, що Національна рада здіснює неналежний контроль за дотриманням ТРО законодавства про телерадіомовлення та про вибори.

 

Також викликає подив особлива увага Президента, і відповідно вказівка Національній раді щодо контролю за використанням свого портрета та портрета фізичних осіб у соціальній реклами. Вимоги цивільного законодавства щодо використання зображень фізичної особи не роблять пріоритетів для окремих видів реклам (див., зокрема, ст. 307, 308 Цивільного кодексу України), а будь-яке використання зображення фізичної особи має відбуватися відповідно до чинного законодавства.

 

Таким чином юрист рекомендує Національній раді не забувати, що її діяльність перш за все базується на принципах незалежності (особливий статус органу) та законності  - Нацрада у своїй діяльності керується Конституцією України та Законами України (див. ст. 2 закону Про Нацраду). Миттєві повідомлення про готовність виконувати Укази Президента ставить під сумнів дотримання Національною радою цих двох основоположних в її діяльності принципів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17782
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кукарача
4991 дн. тому
Более пропрезидентского органа (без личности конкретного президента) трудно найти. Ну может УДО еще.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду