Юрист: Генпрокуратуру може цікавити джерело інформації журналіста Kyiv Post

3 Вересня 2010
17099
3 Вересня 2010
14:47

Юрист: Генпрокуратуру може цікавити джерело інформації журналіста Kyiv Post

17099
Юрист: Генпрокуратуру може цікавити джерело інформації журналіста Kyiv Post

На думку адвоката і директора юридичної компанії «Азаров і партнери» Олексія Хмельницького, журналіст Kyiv Post Юрій Онишків не порушив закон, але дії Генеральної прокуратури обґрунтовані. Саме так він оцінив ситуацію з викликом пана Онишківа до Генеральної прокуратури.

 

«Поки що я не бачу порушень з боку Генеральної прокуратури. Щодо журналіста, якщо його викликали в якості свідка, він має право прийти до прокуратури у супроводі адвоката. Питання слідчих до нього можуть стосуватися розкриття джерела інформації, але в даному випадку не бачу ніякої проблеми, адже йдеться про телефонне інтерв'ю, і журналіст скористався номером телефону, який може бути відомий і слідчим», - зазначив він.

 

Пан Хмельницький також додав: «З юридичної точки зору питання розголошення інформації спірне. Тут має значення, наскільки ці інформація є важливою, наскільки журналіст має право її не розголошувати. Згідно із законом журналіст не повинен розкривати джерело інформації.  Про це йдеться в  рекомендаціях Ради Європи і в законі "Про інформацію". І чи можна розцінювати дії Генеральної прокуратури  як тиск на журналіста, покажуть подальші події. Як тільки він підпише наступну повістку, має прийти на зустріч у зазначений час».

 

Згідно зі статтею 26 закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», журналіст має право на збереження таємниці авторства та джерел інформації за винятком випадків, коли ці таємниці обнародуються на вимогу суду. Щодо тележурналістів подібна норма міститься і у статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення».

 

Як зазначає директор Інституту медіа права Тарас Шевченко, у Європі право на захист журналістських джерел закріплене на рівні кількох документів: перш за все, це вже зазначена Рекомендація Ради Європи № R (2000) 7 «Про право журналістів не розкривати свої джерела інформації», а також Резолюція про свободи журналістів і права людини, прийнята на 4-й Європейській конференції міністрів з питань політики в галузі ЗМІ (Прага, 7-8 грудня 1994 року) та Резолюція Європейського парламенту про конфіденційність журналістських джерел від 18 січня 1994 року. Європейська конвенція з прав людини не містить прямої згадки про захист журналістських джерел, тим не менше відповідно до рішень Європейського суду з прав людини таке право міститься у ст. 10, яка гарантує право на свободу вираження поглядів.

 

Як писала ТК, 2 вересня Юрія Онишківа викликали до Генпрокуратури у зв'язку з публікацією інтерв'ю з екс-міністром економіки Богданом Данилишиним, якого оголошено  в розшук. Матеріал з'явився на сайті о 15:30, і за годину він отримав повістку, де повідомлялося, що він має прийти до прокуратури на 8:00 п'ятниці 3 вересня. 3 вересня зустріч було перенесено на прохання журналіста.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17099
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду