detector.media
03.09.2010 14:47
Юрист: Генпрокуратуру може цікавити джерело інформації журналіста Kyiv Post

На думку адвоката і директора юридичної компанії «Азаров і партнери» Олексія Хмельницького, журналіст Kyiv Post Юрій Онишків не порушив закон, але дії Генеральної прокуратури обґрунтовані. Саме так він оцінив ситуацію з викликом пана Онишківа до Генеральної прокуратури.

 

«Поки що я не бачу порушень з боку Генеральної прокуратури. Щодо журналіста, якщо його викликали в якості свідка, він має право прийти до прокуратури у супроводі адвоката. Питання слідчих до нього можуть стосуватися розкриття джерела інформації, але в даному випадку не бачу ніякої проблеми, адже йдеться про телефонне інтерв'ю, і журналіст скористався номером телефону, який може бути відомий і слідчим», - зазначив він.

 

Пан Хмельницький також додав: «З юридичної точки зору питання розголошення інформації спірне. Тут має значення, наскільки ці інформація є важливою, наскільки журналіст має право її не розголошувати. Згідно із законом журналіст не повинен розкривати джерело інформації.  Про це йдеться в  рекомендаціях Ради Європи і в законі "Про інформацію". І чи можна розцінювати дії Генеральної прокуратури  як тиск на журналіста, покажуть подальші події. Як тільки він підпише наступну повістку, має прийти на зустріч у зазначений час».

 

Згідно зі статтею 26 закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», журналіст має право на збереження таємниці авторства та джерел інформації за винятком випадків, коли ці таємниці обнародуються на вимогу суду. Щодо тележурналістів подібна норма міститься і у статті 59 закону «Про телебачення і радіомовлення».

 

Як зазначає директор Інституту медіа права Тарас Шевченко, у Європі право на захист журналістських джерел закріплене на рівні кількох документів: перш за все, це вже зазначена Рекомендація Ради Європи № R (2000) 7 «Про право журналістів не розкривати свої джерела інформації», а також Резолюція про свободи журналістів і права людини, прийнята на 4-й Європейській конференції міністрів з питань політики в галузі ЗМІ (Прага, 7-8 грудня 1994 року) та Резолюція Європейського парламенту про конфіденційність журналістських джерел від 18 січня 1994 року. Європейська конвенція з прав людини не містить прямої згадки про захист журналістських джерел, тим не менше відповідно до рішень Європейського суду з прав людини таке право міститься у ст. 10, яка гарантує право на свободу вираження поглядів.

 

Як писала ТК, 2 вересня Юрія Онишківа викликали до Генпрокуратури у зв'язку з публікацією інтерв'ю з екс-міністром економіки Богданом Данилишиним, якого оголошено  в розшук. Матеріал з'явився на сайті о 15:30, і за годину він отримав повістку, де повідомлялося, що він має прийти до прокуратури на 8:00 п'ятниці 3 вересня. 3 вересня зустріч було перенесено на прохання журналіста.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY