В Узбекистані журналісти каналу «Ешлар» протестують проти цензури

26 Серпня 2010
24817
26 Серпня 2010
17:10

В Узбекистані журналісти каналу «Ешлар» протестують проти цензури

24817
В Узбекистані журналісти каналу «Ешлар» протестують проти цензури

Співробітники узбецького телеканалу «Ешлар» («Молодь») Національної телерадіокомпанії республіки звинуватили керівництво в цензурі та корупції. Про це повідомляє інформагентство «Фергана.Ру».

 

23 серпня, на прес-конференції, яка проходила в Ташкенті, оглядач програми «Давр» («Час») каналу «Ешлар»  Саодат Омонова та кореспондент Малохат Ешонкулова заявили, що робота на каналі проходить під жорстокою цензурою: «Будь-який відзнятий сюжет може висвітлювати як «плюси», так і «мінуси», але, як правило, всю критику, усі негативні моменти з наших сюжетів вирізають, інколи знімають з ефіру уже готові сюжети. Корективи можуть внести співробітники будь-яких держструктур», - зазначають журналісти.

 

Саодат Омонова розповіла, що в останні роки працівників каналу змушували  читати тексти інформаційної прогами «Ахборот» («Вісті»), яка виходить на офіційному каналі «Узбекистан», а писати власні новинні тексти заборонялося.

 

Також журналісти стверджують, що гроші, які виділяються державою на розвиток телебачення, в більшості випадків розкрадаються, «ідуть в карман керівництву», а натомість «закуповується дешева техніка низької якості».

 

До того ж, узбецькі телевізійники звинувачують керівництво в махінаціях із зарплатами та присвоєнні прибутків від телереклами: «Насправді керівництво зуміло приховати багато фактів та уникнути відповідальності - вкрадені не мільйони, а мільярди сумів», - говорять журналісти.

 

Головний редактор інформаційної програми «Давр» Сохібджон Аліджонов на звинувачення журналістів відповів, що з фактами цензури на каналі не зіштовхувався.

 

Зазначимо, на прес-конференції були присутні правозахисники, а також дипломати з Німеччини, Франції та США. Коментуючи позицію журналістів, присутній на конференції громадський активіст, координатор ташкентської Експертної робочої групи Сухроб Ісмаілов зазначив: «В даному випадку, беручи до уваги закони Узбекистану і міжнародну практику, доцільніше за все було би підготувати позовну заяву в громадський суд, надати справі гласності, і в цьому випадку в міжнародних та в національних організаціях, таких, як правозахисне товариство «Езгулик», зявиться офіційна можливість заступитися за переслідуваних журналістів».

 

Як писала ТК, Узбекистан цього року увійшов до списку найрепресивніших режимів у світі за версією недержавної організації «Дім Свободи» (Freedom House).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24817
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду