Геращенко підтримає проведення спеціального засідання парламенту з питань свободи слова

17 Серпня 2010
15710
17 Серпня 2010
18:35

Геращенко підтримає проведення спеціального засідання парламенту з питань свободи слова

15710
Геращенко підтримає проведення спеціального засідання парламенту з питань свободи слова

Голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ Ірина Геращенко вважає, що очолювана нею комісія підтримає проведення спеціального засідання ВР щодо питань свободи слова в Україні. Про це ТК повідомили в секретаріаті ТСК.

 

«Надто багато фактів, які свідчать про те, що проблема свободи слова набирає загрозливого характеру, в тому числі і для іміджу України. Влада не може закривати на це очі і зводити все до банальних заяв про вірність принципам свободи слова в той час, коли дії силовиків, моніторинги написаних наче під копірку новин свідчать про інше», - наголосила пані Геращенко.

 

Як писала ТК, ініціативу про проведення такого засідання висловив народний депутат В'ячеслав Кириленко. За словами нардепа, на нього мають бути запрошені представники опозиційних сил, а також міжнародних громадських організацій, які опікуються проблемами свободи слова.

 

Ірина Геращенко припускає, що ситуація довкола ТРК «Чорноморська», 5-го каналу та ТВі, а також питання про спеціальне засідання  може бути розглянуте 7 вересня, в перші дні роботи Верховної Ради.

 

Пані Геращенко зазначає, що, результатом спеціального засідання має стати прийняття «"медійних законів", що так довго відкладаються в довгу шухляду і на які тривалий час очікує журналістська спільнота», зокрема, це законопроект № 2763 «Про доступ до публічної інформації». За словами нардепа, його прийняття має значно полегшити спілкування журналістів із органами влади, оскільки скорочує терміни надання відповідей на інформаційні запити до п'яти днів, а у надзвичайних ситуаціях - до 48 годин із моменту отримання запиту, та встановлює відповідальність за відмову чи зволікання з наданням інформації.

 

Також це стосується законопроектів № 6447 Арсенія Яценюка і № 6447-1 Олени Кондратюк, які розширюють поняття «цензура» та значно посилюють відповідальність за неї, встановлюють кримінальну відповідальність власників і менеджерів за тиск на журналістів.

 

Зазначимо, на думку Ірини Геращенко, Верховна Рада має прийняти постанову про мораторій на перевірки в ЗМІ на час виборчої кампанії, аби у «податкових та інших структур  не було спокуси таким чином приборкувати нелояльні і незалежні  ЗМІ».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15710
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду