Мінкульт: Окрім нашої фінансової підтримки, кошти «Газетно-журнальне видавництво» має заробляти самостійно

13 Серпня 2010
21292
13 Серпня 2010
11:56

Мінкульт: Окрім нашої фінансової підтримки, кошти «Газетно-журнальне видавництво» має заробляти самостійно

21292
Мінкульт: Окрім нашої фінансової підтримки, кошти «Газетно-журнальне видавництво» має заробляти самостійно

Державне підприємство «Газетно-журнальне видавництво» фінансується Міністерством культури і туризму частково, отримуючи лише фінансову підтримку. Решту необхідних коштів видавництво має заробляти самостійно. Про це йдеться у коментарі прес-служби Мінкульту що ситуації у видавництві.

  

Як повідомляла ТК, його співробітники востаннє отримували зарплати у травні. 9 серпня їм запропонували піти у відпустку, але щодо її тривалості не інформували. Раніше газета «Культура і життя», журнали «Український театр», «Пам'ятки України», «Театрально-концертний Київ», «Музика», «Українська культура» призупинили вихід у квітні 2010 року, газета «Кримська світлиця» - у липні.


«Газетно-журнальне видавництво зареєстровано як державне комерційне підприємство, тому згідно Господарського кодексу України воно є суб'єктом підприємницької  діяльності - тобто, має працювати на отримання прибутку.

 

В Законі "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" також вказано, що діяльність друкованих ЗМІ спрямована на отримання прибутку та є підприємницькою діяльністю у цій сфері.


Фінансову підтримку газетно-журнальному підприємству Міністерство надає за бюджетною програмою «Фінансова підтримка друкованих періодичних видань культурологічного та літературно-художнього напрямку». Порядок використання бюджетних коштів за цією програмою затверджується постановою Кабінету Міністрів
України. Така постанова може бути прийнята лише після схвалення у Верховні Раді державного бюджету. Як відомо, Закон "Про державний бюджет України на 2010 рік" було прийнято лише 27 квітня.

 

Після прийняття держбюджету Мінкульт направив розроблений проект постанови КМУ щодо затвердження Порядку використання бюджетних коштів на 2010 рік за вказаною бюджетною програмою на погодження. Через неактивну позиціюкерівництва ДП «Газетно-журнальне видавництво» погоджувальна процедура, яка завжди займає певний час, цього разу тривала більше двох місяців. 9 серпня проект постанови було схвалено на засіданні Урядового комітету, 11 серпня - на засіданні Уряду. Одже, незабаром фінансування ДП «Газетно-журнальне видавництво МКТ» буде відновлено», - зазначають представники мінкульту.

 

Чиновники переконані, що відсутність бюджетного фінансування протягом згаданого періоду навряд чи паралізувала би діяльність видавництва, якби його керівництво спромоглося налагодити цю діяльність на засадах професійного менеджменту.

 

Як йдеться в коментарі, перевірка фінансово-господарської діяльності ДП «Газетно-журнальне видавництво», яку навесні цього року провів контрольно-ревізійний сектор Мінкульту, встановила, що «планування діяльності видавництва фактично базувалася не на прогнозуванні обсягу реалізації видавничої продукції, розробці заходів по забезпеченню виготовлення конкурентноспроможньої продукції та оптимізації витрат, а на підрахунках витрат на утримання видавництва коштами держбюджету».

 

5 серпня генерального директора видавництва звільнено і нині міністерство шукає йому заміну та доручило розробити бізнес-план для фінансового оздоровлення підприємства.

 


За даними Мінкульту, бюджетне фінансування видавництва у 2009-му - І-му кварталі 2010 року склало 4,97 млн гривень. При цьому розмір власних доходів видавництва за 2009 рік склав 502 тис. гривень, а за І-й квартал 2010 року - 113 тис. гривень.

 


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21292
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Янівець Т.
5002 дн. тому
Кожного, хто хоч раз відвідав кабінет попереднього міністра культури Василя Вовкуна, ввела у ступор заява його наступника. Михайло Кулиняк, не моргнувши оком, брякнув у своєму першому розлогому інтерв’ю: стеля в його службовому кабінеті пофарбована у чорний колір! Можна було б вважати це за журналістський недогляд або неуважність новоспеченого міністра, але… саме це твердження про «чорну» стелю послужило приводом для перефарбування і недавнього коштовного ремонту його кабінету і суміжної з ним «кімнати відпочинку». Тему його освячення п.Михайлом не згадуватимемо, вона і так стала притчею во язицех у вітчизняних мас медіа… Не дивуватимемось також і мовчанці пані Герман, яка свого часу дуже опікувалася кошторисом попереднього ремонту міністерського кабінету, а тепер не завважила колоду в михайловому однопартійному оці. Заакцентуємо інше: так уперше новий "міністр" продемонстрував не свою дальтонічну хворобу (біле – чорне), а своєрідну тактику «інакобачення». За нею варто лише опаскудити-оббрехати нелюбе, а невдовзі опертися на цю, свою ж побрехеньку, і поквитатися із своїм супротивником чи взагалі звести очевидне до рівня абсурду. Схожі методи пробної кульки а то й брудної качки свого часу активно використовувало КДБ задля впливу на громадську думку… Але ж до КДБ, здавалось би, і п. Михайло Кулиняк, і його світлої пам’яті тато ніколи не мали «аніякого» стосунку… Звісно, хто ж звинуватить чиновника за те, що він велів перефарбувати чорну стелю у своєму кабінеті… Аналогічна оборудка спіткала і державне газетно-журнальне видавництво мінкульту. Біле - чорне...
Сергій Грабовський
5010 дн. тому
Ніде у світі спеціалізовані видання, де професіонали обговорюють проблеми культури, не є прибутковими. Це нонсенс. Існують фонди, існують державні гранти. Звичайно, аудиторія має бути чіткіше визначена, менеджмент - професійніший (хоча де взяти професіонала на зарплату у півтори тисячі гривень?). Але йдеться про дуже елементарну річ: про складову ВБИВСТВА української культури, ненависної донецькій шпані. Зачистка, от і все. Окупанти. А про всесильний ринок, який начебто мусить регулювати все і вся, - читайте памфлети Джонатана Свіфта. Не застаріли...
Drahoman
5010 дн. тому
"Театрально-концертний Київ" завжди був високоприбутковим і, до речі, дефіцитним виданням. Як мені неодноразово пояснювали білетерки, їм на виставу дають лише по кілька штук при величезному попиті. Якщо до початку вистави не придбаєте, то гаплик. А з іншими виданнями, крім "Пам'яток", треба серйозно думати. Зокрема, про оперативність і адресність інформації, розвиток електронних версій для цільового споживача.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду