Уряд хоче забрати в трудових колективів право засновувати друковані ЗМІ

27 Липня 2010
20825
27 Липня 2010
15:16

Уряд хоче забрати в трудових колективів право засновувати друковані ЗМІ

20825
Уряд хоче забрати в трудових колективів право засновувати друковані ЗМІ

Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроект № 7011 про внесення змін до закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» щодо удосконалення державної реєстрації друкованих засобів масової інформації. Документ пропонує суттєво змінити чинний закон.

 

Зокрема, уряд хоче забрати право засновувати друковані ЗМІ в трудових колективів підприємств, установ і організацій на підставі відповідного рішення загальних зборів. Таким чином, це право належатиме тільки фізичним особам, не обмеженим у цивільній дієздатності, та юридичним особам України та інших держав.

 

Ще однією зміною передбачено, що в разі припинення випуску друкованого ЗМІ засновник не зобов'язаний погоджувати повідомлення про цей факт з редакцією.

 

Законопроект передбачає, крім цього, доповнити закон статтею 41 про назву друкованих ЗМІ, яка має викладатися державною та/або іншими мовами. Водночас забороняється використовувати в назві елементи різних мов, крім випадку, коли в назві використовується зареєстрований знак для товарів та послуг.

 

Більшість змін до закону про пресу стосується порядку реєстрації та перереєстрації видань.

 

У заяві про державну реєстрацію друкованого ЗМІ повинні бути зазначені, крім раніше передбачених законом, ще й такі відомості:

- місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - засновника (співзасновників);

- місцезнаходження редакції та засоби зв'язку;

- вид за цільовим призначенням;

- наявність іноземного капіталу в статутному фонді юридичної особи, що підтверджується відповідною довідкою, яку засновник (співзасновники) подає (подають) до реєструючого органу;

- статус видання (вітчизняне або спільне).

 

При цьому видання рекламного, еротичного, сексуального і розважального характеру не можуть бути зареєстровані з благодійною метою для безоплатного розповсюдження.

 

Разом із заявою про державну реєстрацію (державною мовою, підписану засновниками або уповноваженими) засновники мають подавати:

- документи, якими підтверджується цивільна правоздатність юридичної особи - засновника (співзасновників);

- документ, що посвідчує особу засновника (співзасновників) - копія паспорта для фізичних осіб, нотаріально засвідчена копія свідоцтва про держреєстрацію юрособи для юридичних осіб;

- оригінал документа, який засвідчує в установленому порядку переклад назви друкованого засобу масової інформації з іноземної на українську мову (переклад не вимагається, якщо в назві використовується зареєстрований для товарів та послуг).

 

Передбачено, що протягом місяця реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію видання; відмову в ній або заміну свідоцтва про держреєстрацію, а в разі невідповідності заяви або установчих документів вимогам закону документи повертаються заявнику із зазначенням причини. При цьому термін, протягом якого відмовляють в реєстрації через те, що видання з аналогічною назвою вже було зареєстроване, скорочено з року до півроку з дня припинення випуску видання з такою назвою.

 

Законопроект уточнює підстави для скасування державної реєстрації видання, заміни свідоцтва про держреєстрацію та видачі його дубліката. Так, якщо протягом трьох місяців свідоцтво не отримане (через несплату реєстраційного збору), реєстрація скасовується. Дублікат видається в разі пошкодження або втрати свідоцтва (про втрату слід опублікувати оголошення в пресі), а саме свідоцтво підлягає заміні в разі зміни найменування/імені засновника (співзасновників).

 

При перереєстрації видання через зміну засновників, якщо право засновника передає фізична особа, то угода з правонаступником засвідчується нотаріально. У проекті закону також зафіксовано, що перереєстрація друкованого видання здійснюється так, як і реєстрація.

 

Нагадаємо, що над законопроектом працювало Міністерство юстиції. Документ мав здешевити реєстрацію друкованих ЗМІ. Однак коли його оприлюднили на сайті Мін'юсту, виявилося, що головними змінами до чинного закону мали стати встановлення терміну дії свідоцтва про держреєстрацію (п'ять років), а також заборона реєструвати видання з тотожною до існуючих назвою або схожою настільки, що її можна сплутати з назвами видань, які вже раніше зареєстровані. Після громадського обговорення Мін'юст вилучив ці пропозиції із закону.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20825
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду