«Під арештом» - долі політичних в’язнів у НДР

24 Червня 2010
19131
24 Червня 2010
12:41

«Під арештом» - долі політичних в’язнів у НДР

19131
Берлінський фотограф Франциска Ву розповідає про життя однієї зі східнонімецьких в’язниць з двох перспектив – через об’єктив свого фотоапарату й за допомогою записів розмов з колишніми в’язнями. Виставка в Києві
«Під арештом» - долі політичних в’язнів у НДР

«Штазі розумілось на принципах психологічних знущань. Починалось з того, що мені нічого не розповідали. Що з моїми дітьми? Як довго триватиме процес? Де я взагалі? Нестерпні тортури ізоляцією, а також приниження. Мене змушували роздягнутись догола. Таким чином показували, у кого влада, а хто безсильний». Про все це розповіла колишня ведуча телебачення НДР Едда Шьонгерц у розмові з берлінським фотографом Францискою Ву.

 

Захотілось розповісти більше

 

 

Думки Едди часто не збігалися з політичними й суспільними твердженнями. Вона прагнула мати змогу працювати вільно як журналіст і без цензури. Врешті-решт східнонімецький режим заточив її за ґрати однієї з берлінських в'язниць. Франциска Ву, авторка виставки «Під арештом», що проходить в українській столиці, розповіла Deutsche Welle, що Едда Шьонгерц й нині відвідує колишній заклад попереднього ув'язнення міністерства держбезпеки НДР або як його ще називали «Штазі»: «Вона проводить екскурсії в колишній в'язниці, і про неї знають саме в цьому контексті. Вона дає інтерв'ю й розповідає про свій досвід».

 

Доля телеведучої - одна з кількох історій жертв «Штазі», з якими можна ознайомитися завдяки об'єктиву фотоапарату Франциски Ву. Фотограф не обмежилася лише фотографіями, зроблених у тюремних камерах, а записала ще й інтерв'ю з колишніми політичними в'язнями в Східній Німеччині. «Під час підготовки фотографій я помітила, що вони викликають чимало запитань. І тоді вирішила розповісти більше. В першу чергу для молодої аудиторії є повчальним ознайомитись з долями, які стоять за цими знімками». 

 

Нагадувати, аби не повторилося

 

Правозахисник Євген Захаров називає виставку дуже вчасною для України. Як він каже, те, що можна побачити на виставці «Під арештом», є й зараз в українських СІЗО. Тим часом Франциска Ву переконана, що це для німців спільний обов'язок - показати, яке було безправ'я, для того, аби цьому протидіяти зараз і в майбутньому: «Я в приватному житті, в родині чула багато історій особистого характеру про те, що відбувалося в НДР. З іншого боку, на публічному рівні, у пресі, у ЗМІ мало повідомлялося про це. І це стало поштовхом до того, щоб зробити таку виставку».

 

Таке поєднання фотомистецтва й політичного аналізу вже оцінили відвідучаві музеїв і меморіалів у Берліні, Мюнхені, Ростоку й Лейпцигу. Тепер познайомитися з нею дістали можливість жителі та гості Києва. «Очікую і сподіваюся, що виставку відвідає багато людей і це стане для них поштовхом до того, щоб не тільки зацікавитися історією Німеччини, але й подивитися на історію власної країни і підходити до історії відкрито», - каже Франциска Ву.

 

В організації в Києві виставки «Під арештом» взяли участь Ґете-Інституту й німецьке Федеральне відомство з дослідження архівів «Штазі». Експозиція розмістилася в центрі «Совіарт» на Андрієвському узвозі. Виставка триватиме до 27 червня.

 

Ольга Веснянка, радіо «Німецька хвиля»

 

Фото - «Німецька хвиля» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19131
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду