Портников: «Я би не хотів жити в державі божевільних, які вважають падіння вінка від вітру Божим знаком!»

22 Травня 2010
20069
22 Травня 2010
12:20

Портников: «Я би не хотів жити в державі божевільних, які вважають падіння вінка від вітру Божим знаком!»

20069
Портников: «Я би не хотів жити в державі божевільних, які вважають падіння вінка від вітру Божим знаком!»

Розпочинаючи частину програми, присвячену проблемі цензури, ведучий ток-шоу «Шустер live» Савік Шустер зауважив, що подією, що спонукала його підняти цю тему, став прецедент з падінням вінка на президента Віктора Януковича. «Після цього була з Адміністрації Президента порада не показувати це. Або прохання чи вказівка... Не знаю, як це визначити»,- додав ведучий «Шустер live» і підкреслив, що «в нормальній країні цю подію показували б у прямому ефірі».

 

Його доповнив депутат від БЮТ Олег Ляшко. «Це був Божий знак», - сказав він. І нагадав, що це вже не перший подібний знак: «Першим був випадок з яйцем в Івано-Франківську...».

 

Позицію Ляшка не підтримав головний редактор телеканалу ТВі Віталій Портников:

 

«Якщо ми показуємо або не показуємо цю ситуацію як курйоз, - це один підхід до справи. Якщо ми хочемо показати, що це Божий знак (а Адміністрація Президента теж вважає, що це Божий знак і не дозволяє нам його показувати!), - це інший підхід. Тільки я би не хотів жити в державі божевільних, які - чи з того, чи з іншого боку - вважають падіння вінка від вітру Божим знаком!»   

 

Аргументуючи свою точку зору, журналіст додав: «Я точно знаю, що коли на президента падає вінок, - це не новина. А новина - це те, як влада ставиться до інформації. Для мене питання номер один, щоб журналіст мав змогу сам вирішувати, показувати такий курйозний випадок чи ні. А для багатьох українських журналістів, на жаль, питання номер один - що на Януковича впав вінок! Тому що багатьом моїм колегам Янукович не подобається».

 

Долучившись до дискусії щодо стану свободи слова в Україні народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко наголосив: «Вчинок чиновника Адміністрації - це не просто некрасивий, неетичний крок. Це пряме порушення українського законодавства. У нас є закон «Про інформацію», там є стаття 45, де є визначення, що таке цензура. Цензура - це коли посадова особа, виконуючи свої службові обов`язки, втручається у зміст того, що має бути в ефірі або надруковано. Це (прецедент з вінком - ТК) класичний випадок, який точно підпадає під це визначення. Ми чекаємо на реакцію Президента і його Адміністрації».  

 

Виступ журналістів телеканалів «1+1» та СТБ проти перешкоджання професійній пан Шевченко назвав «дуже хорошим знаком для країни». Зокрема, він сказав: «Те, що говорять зараз журналісти, що вони не проти влади і не за опозицію, - це говорить професійний інстинкт самозбереження, і це колосальний актив і велике щастя для країни, що в нас це є. Це треба підтримувати».

 

Під час випуску ток-шоу «Шустер live» 21 травня у студії продовжили дискусію щодо цензури. Обговорювалися питання: чи є загроза свободи слова в Україні, Україна та Росія: поглинання чи співпраця, чи був мільярд?

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20069
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Olga
5094 дн. тому
Юлька упала не в Донецке, а в Луганске. И никто не обсуждал не только это событие, но и то, что сразу после него мальчики в черном изъяли кассеты абсолютно у всех, кто снимал это действо. Не поленились - объехали все местные каналы и корпункты. И ничего!
Виталию
5096 дн. тому
Не хотите жить в такой стране-не живите.Зачем такой лживый пафос,за которым не последует ничего....Впрочем,как всегда у Портникова.
факт
5097 дн. тому
А фразу Юлі <<все пропало>> , вирвану з контексту телезапису , хто тільки не показував , хто тільки не обсмоктував , хто тільки не сміявся ,хто не знущався , хто сволотно не коментував? Все було брехливо перекручено.І нічого, Юля вижила. А тут голісінький факт ,сама правда ,ніяких коментарів в ефірі.Чого боятись? Самі себе бояться.
mvf
5097 дн. тому
Согласна с Портниковым.Столько уделять внимания венку! А когда Тимошенка свалилась на ковровой дорожке в Донецке то наши профи журналисты почему-то не обсуждали это с упоением.Хотя курьез был по хлеще венка!
Космополит
5097 дн. тому
Если человек (журналист) воспитан, образован, интеллигентен, корректен, профессионален и опытен, то он сначала подумает - а зачем показывать это видео, в чем информативность этого материала, в чем тут новость? Но наши телесантимэтры, которые только что соскочили со студенческой скамьи и дальше Печерских холмов на съемки не ездили, не имеют ни опыта, ни мозгов. Да Кошелев потому и попросил не показывать это злосчастный венок, что был уверен в том, что на ТВ работают несерьезные дети, которые пока только умеют играться в ТВ и изображать из себя пламенных борцов против цензуры.
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
5097 дн. тому
Віталій Портников припустився в цій передачі некоректного порівняння. Він сказав, що при Ющенку намагалися підбирати відповідне освітлення в студії, аби з "кращого боку" показувати його обличчя. За Портніковим виходить що це рівноцінно забороні з боку АП Януковича показувати епізод з падінням вінка. Хіба Портніков не розуміє, що це зовсім різні випадки? Відповідне освітлення як і грим підбирають для всіх учасників ток-шоу. В тому числі і для Портникова. Чи він скаже, що його не гримують, не намагаються його подати кінокамері в найкращому світлі? Інша річ - наскільки це може бути успішним. А що, Ющенку цього робити не можна було? Він цього не гідний? Та й те, які він виглядав у кінці 2004-2005 році - ні для кого не було секретом! Його фотографували і знімали з усіх боків і ракурсів. Його зображення ніколи не бракувало в ЗМІ. Воно було на перших сторінках таблоідів і політичних видань. Воно стало надбанням громадськості. Нікому й в голову не могло прийти вказувати як слід показувати Віктора Андрійовича Ющенка, а як ні. Випадок з Януковичем - це зовсім інше. І по формі, і по суті. Це набагато страшніше, огидніше. І символічніше. Це справді знак. Та ще й який. Новина - і падіння, вінка, і те, як хотіли це заборонити показувати. При Ющекну такого б не було. Ні першого, ні другого. З Януковичем, що не стається, то все якось по дІбІльному виходить. Від яйця, до вінка. Дуже шкода, що зараз президентом саме цей урка , а не Ющенко. Віктор Андрійович був, є і лишатиметься моїм Президентом! Справжнім Гарантом - і національної ідентичності України, і Незалежності, і демократії, і свободи слова. Попри всі його прорахунки і недоліки. Все одно він незрівняно кращий за усіх їх - кремлівських підстилок тимошенніц і бандюковичів. Молодець він. моя йому громадянська шана і велике спасибі, що дозволив вічувати гордість за країну протягом останніх 5 років. Не слава, а спасибі - незле тихе слово. Але від душі. Від самого серця.
v
5097 дн. тому
Віталію, ви вже в ній живете
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду