detector.media
22.05.2010 12:20
Портников: «Я би не хотів жити в державі божевільних, які вважають падіння вінка від вітру Божим знаком!»

Розпочинаючи частину програми, присвячену проблемі цензури, ведучий ток-шоу «Шустер live» Савік Шустер зауважив, що подією, що спонукала його підняти цю тему, став прецедент з падінням вінка на президента Віктора Януковича. «Після цього була з Адміністрації Президента порада не показувати це. Або прохання чи вказівка... Не знаю, як це визначити»,- додав ведучий «Шустер live» і підкреслив, що «в нормальній країні цю подію показували б у прямому ефірі».

 

Його доповнив депутат від БЮТ Олег Ляшко. «Це був Божий знак», - сказав він. І нагадав, що це вже не перший подібний знак: «Першим був випадок з яйцем в Івано-Франківську...».

 

Позицію Ляшка не підтримав головний редактор телеканалу ТВі Віталій Портников:

 

«Якщо ми показуємо або не показуємо цю ситуацію як курйоз, - це один підхід до справи. Якщо ми хочемо показати, що це Божий знак (а Адміністрація Президента теж вважає, що це Божий знак і не дозволяє нам його показувати!), - це інший підхід. Тільки я би не хотів жити в державі божевільних, які - чи з того, чи з іншого боку - вважають падіння вінка від вітру Божим знаком!»   

 

Аргументуючи свою точку зору, журналіст додав: «Я точно знаю, що коли на президента падає вінок, - це не новина. А новина - це те, як влада ставиться до інформації. Для мене питання номер один, щоб журналіст мав змогу сам вирішувати, показувати такий курйозний випадок чи ні. А для багатьох українських журналістів, на жаль, питання номер один - що на Януковича впав вінок! Тому що багатьом моїм колегам Янукович не подобається».

 

Долучившись до дискусії щодо стану свободи слова в Україні народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко наголосив: «Вчинок чиновника Адміністрації - це не просто некрасивий, неетичний крок. Це пряме порушення українського законодавства. У нас є закон «Про інформацію», там є стаття 45, де є визначення, що таке цензура. Цензура - це коли посадова особа, виконуючи свої службові обов`язки, втручається у зміст того, що має бути в ефірі або надруковано. Це (прецедент з вінком - ТК) класичний випадок, який точно підпадає під це визначення. Ми чекаємо на реакцію Президента і його Адміністрації».  

 

Виступ журналістів телеканалів «1+1» та СТБ проти перешкоджання професійній пан Шевченко назвав «дуже хорошим знаком для країни». Зокрема, він сказав: «Те, що говорять зараз журналісти, що вони не проти влади і не за опозицію, - це говорить професійний інстинкт самозбереження, і це колосальний актив і велике щастя для країни, що в нас це є. Це треба підтримувати».

 

Під час випуску ток-шоу «Шустер live» 21 травня у студії продовжили дискусію щодо цензури. Обговорювалися питання: чи є загроза свободи слова в Україні, Україна та Росія: поглинання чи співпраця, чи був мільярд?

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY