У «міцних обіймах» георгієвської стрічки

30 Квітня 2010
36745
30 Квітня 2010
11:45

У «міцних обіймах» георгієвської стрічки

36745
На фоні нищення всього «українського живого» почався спізнілий пошук універсальних швидкодіючих «ліків»
У «міцних обіймах» георгієвської стрічки

 

Передчуваючи, чим (чи то пак, ким) завершиться другий етап президентських виборчих перегонів, більшість із вітчизняних експертів залишалася доволі оптимістичною у своїх прогнозах. Армагедону, казали майже всі вони, не буде, «відкату» у свободі слова - також. Мовляв, суспільство та журналістика вже виросли зі «штанців меншовартості», відчули, якою на смак є свобода, і тепер нізащо нею не поступляться, хоч би хто там став до «керма» країни.

 

Сьогодні ці прогнози - як сіль на відкриту рану.

 

Якщо ще три місяці тому ми нарікали на те, що національний інформаційний простір України - програний, то що про нього можна сказати сьогодні? Якщо протягом попередніх п'яти років «українська тема» перебувала в інформаційному гетто попри відносно сприятливу владну кон'юнктуру, то яка доля чекає на неї тепер?

 

Не минуло навіть хрестоматійних ста днів, а телевізійна журналістська спільнота вже, стогнучи, шепочеться про те, що кучмістські порядки порівняно з грядущими здадуться майже демократичними. «Демократія - це порядок», - пояснює значення одного з найболючіших для України слів її Президент.

 

А, може, процедура?

 

Протягом 50 днів ми стали свідками грандіозних трансформацій в усіх сферах життя країни, передусім- у гуманітарній та інформаційній. Виявляється, розуміють наші можновладці (хоча, скоріше, їхні кремлівські опікуни), які питання повинні бути першочерговими!

 

Найперше - зміна складу тих, кому в інформаційній сфері належить «робити погоду»: нове керівництво НТКУ (поруч зі зміною юридичного статусу керівника державного телебачення), нове керівництво Нацради з питань телебачення та радіомовлення, рішення про розпуск Національної комісії з утвердження свободи слова...

 

До речі, з огляду на почерк і «високий стиль» нового керівництва держави, цікаво як складеться доля сумнозвісної Національної експертної комісії із питань суспільної моралі. Якими моральними системами (чи то «понятіями») вона відтепер послуговуватиметься, видаючи нагора свої вердикти щодо якості того чи іншого творчого продукту?

 

Першим виразним дзвіночком, що сповістив про зміну інформаційного курсу, стало зникнення розділу, присвяченого Голодомору, з офіційного веб-представництва Президента України.

 

Далі - дзвін задзвенів гучніше.

 

На логотипі Першого Національного телеканала вже кілька тижнів поспіль - як у ефірі, так і на сайті - майорить георгіївська стрічка. «У 2005 році в Росії вперше стартував флешмоб Георгіївська стрічка. Щорічне, у квітні - травні, розповсюдження російської імперської символіки є тепер невід'ємною складовою кремлівської пропаганди, - нагадує Ярослав Макітра в своїй статті на «Українській правді». - Віктор Янукович за два місяці здав Росії практично все, починаючи від гуманітарної сфери, і закінчуючи військовою базою в Севастополі. Тому георгіївська стрічка на Першому Національному є не чим іншим, як символом початку відродження тотального панування Кремля над Україною .

Серед низки анонсів програм та фільмів на Першому, присвячених 65-річчю з Дня перемоги, є й «масштабний концерт ... за участю зірок української, російської та білоруської естради - як символ єднання народів у Великій Вітчизняній війні».

 

Ще три місяці тому такі формулювання на Першому Національному навряд чи могли б з'явитися. Тепер на інші очікувати не доводиться. Державне телебаченням, яке, згідно із заявами політиків, мало би поступово трансформуватися в громадське мовлення та, відповідно до свого статусу, служити громаді, де-факто є глашатаєм інтересів влади, які, у свою чергу, суперечать інтересам і суспільним, і національним, і державним. Окрім іншого, державне телебачення обстоює також...комерційні зацікавлення наближених до керівництва осіб (про це детальніше читайте в статтях про «Євробачення-2010» Олександра Зиріна).

 

Ще один «подарунок» від нового менеджменту, цього разу - Нацради: до переліку програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення, а ретрансляція - не обмежується на території України, включено три російські телеканали «РТР-Планета», ТVСІ та «Теледев'ять». «У наших служб немає ніяких зауважень щодо адаптованості програм і передач цих телеканалів щодо українського законодавства», - передає слова нового голови Національної ради Володимира Манжосова сайт відомства. А під час зустрічі із представниками Всеросійської державної телерадіомовної компанії пан Манжосов закликав її керівництво у своїй політиці толерантно ставитися до України та суспільних процесів, що відбуваються в ній, передає Уніан. У свою чергу, директор дирекції міжнародних відносин ВДТРК Петро Федоров зазначив: «Ми вдячні за те, що ви зробили зустрічний крок. Для нас дуже важливо - бути в Україні як канал, котрий постійно мовить не для того, щоб втручатися в справи дружньої країни, а задля того, щоб зближувати нас».

 

Дуже зворушливо!..

 

Що стосується комерційних каналів, то тут тенденції не менш виразні. Передусім - на ниві суспільно-політичного мовлення та новин. Схоже, наш ліміт свободи слова Нестор Шуфрич і Ко вже виговорили. Один за одним зникають суспільно-політичні майданчики, а дискусії перетворюються на розмазування «повидла». Ефіри Анни Безулик та Романа Чайки на «5 каналі» залишилися в минулому, зате маємо «Велику політику» (чи радше «Большой театр») на «Інтері» від Євгєнія Кисельова.

 

Під загрозою зникнення з ефіру опинився навіть Савік Шустер, який досі віртуозно оминав будь-які гострі кути. Минулого тижня Юлія Тимошенко спрогнозувала закриття ток-шоу «Шустер Live» на телеканалі «Україна». «Ток-шоу Шустера на телеканалі «Україна», за нашою інформацією, матиме недовге життя», - сказала вона. Хоча телеведучий ці слова поставив під сумнів, а прес-служба назвала провокацією, словам головної опозиціонерки можна знайти підтвердження. Адже, за інформацією «Детектор медіа», на ТРК «Україна» готується нове суспільно-політичне ток-шоу. І не першим ліпшим поціновувачем свобод і вольностей, а екс-ведучим «Подробиць тижня» і «Свободи на «Інтері»» Андрієм Данилевичем, якому на «першій кнопці країни» довіряли особливо відповідальні ефіри (як-то розмову з патріархом Московським Кирилом).

 

Закриття не найконструктивніших, але все ж «живих» дискусійних майданчиків остаточно занурює українців у морок «паркетних» новин та розважальних проектів, які переважно зосереджуються на люмпенізації глядача, додаючи свої «5 копійок» до, скажімо так, «справи честі» Дмитра Табачника. Чого тільки варта назва нового «інтерівського» шоу дотепників із «95 кварталу»: «Пороблено в Україні»...

 

До невтішної інформаційної картини можна додати ще не один яскравий штрих. На появу деяких із них, до речі, відгукнулися як національні, так і авторитетні міжнародні організації (наприклад, «Репортери без кордонів»). Чи можемо ми вірити словам Президента, який після інцидентів із побиттям журналістів у Києві та Львові пообіцяв відстоювати свободу преси? «І ще раз наголошую - як Президент України я завжди буду відстоювати свободу преси, буду захищати журналістів і робити все, щоб влада була прозорою, а її дії - відкритими для преси і суспільства», - сказав Віктор Янукович.

 

Чергова атака на інформаційний простір - законопроект, що передбачає скасування обов'язкової 50-відсоткової квоти на трансляцію музичних творів українських авторів в ефірі теле- та радіостанцій, зареєстрований депутатом ПР Оленою Бондаренко. «Прийняття такого закону призведе до повного знищення українського інформаційного простору!» - так коротко і без прикрас прокоментував цей законопроект Володимир Яворівський виданню «КоммерсантЪ».

 

У хаотичному пошуку рецептів виходу із ситуації схопилася на ноги навіть та частина мистецької інтелігенції, яка, як правило, надавала перевагу демонстративному дистанціюванню від суспільно-політичних процесів. Пошук ліків - універсальних та швидкодіючих (як-то революція та інші радикальні заходи) триває. Ясна річ, адже час, відведений на глибоку роботу, був фактично згаяний.

 

«Як зупинити цей ворожий бліцкріѓ? - запитує сам себе в колонці на Уніані Юрій Андрухович. - Здається, нам не лишили варіантів. Є тільки один, і починати слід негайно».

 

Навіть з огляду на події останніх 50 днів, які характеризуються атакою на все «українське живе», в морі медійного хаосу збереглися і, сподіваємося, збережуться надалі «острівці адекватності». Саме на них сьогодні і варто передусім орієнтуватися українцям.

 

- Триматися складно, але зраджувати собі не можна. Бо зрада себе означає зраду країни, людей, батьків, - каже головний редактор каналу «Культура» Тамара Бойко. - Людина повинна вірити в свої сили. Опускати голову не можна. Кілька днів тому в ефірі нашого каналу була трансляція творчого вечора Ліни Костенко. Пам'ятаєте, про що, власне, говорила Ліна Василівна на тому вечорі? Ми не на колінах! І ці слова можуть стати нашим «дороговказом», найбільш запитаною сьогодні національною рисою».

 

Марія Томак, газета «День»

 

Фото - day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Томак, газета «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36745
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду