detector.media
23.04.2010 00:41
ОБСЄ схвалює обіцянку президента підтримувати плюралізм ЗМІ, але попереджає про негативні зміни

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович схвалила обіцянку президента України Віктора Януковича захищати плюралізм ЗМІ і дотримуватися зобов'язань у сфері свободи ЗМІ, прийняті Україною в рамках ОБСЄ. Про це йдеться в офіційному повідомленні ОБСЄ.

 

«Я впевнена, що ваша Адміністрація буде підтримувати і розвивати значні досягнення України в галузі свободи ЗМІ та плюралізму. Україна повинна стійко продовжувати зусилля з досягнення справжньої свободи ЗМІ і плюралізму, в тому числі шляхом надання опозиції повного і безперешкодного доступу до ЗМІ», - йдеться в листі, який Міятович направила президенту Януковичу 22 квітня.

 

Представник також схвалила запевнення нового керівництва країни в тому, що воно боротиметься з проявами насильства відносно до журналістів, і назвала їх своєчасними. Вона також висловила сподівання на те, що ці запевнення приведуть до активних і рішучих дій і дозволять завершити розслідування старих і нових випадків насильства проти журналістів, включаючи вбивство журналіста «Української правди» Георгія Ґонґадзе у 2000 році.

 

Пані Міятович звернула увагу і на негативні зміни, які ставлять під загрозу плюралізм ЗМІ. Серед них - прийняте 2 квітня рішення про розпуск Національної комісії з утвердження свободи слова, яка була підрозділом адміністрації президента, а також зміна юридичного статусу нового керівника державного телебачення.

 

«Я хотіла б звернутися до вас з проханням особисто сприяти тому, щоб цей важливий дорадчий орган, у якому працювали авторитетні юристи і журналісти, які активно розробляли ліберальне законодавство і захищали права журналістів, зміг продовжити роботу. Я також сподіваюся, що зміна юридичного статусу нового голови державного телебачення не вплине на його незалежність і редакційну політику», - заявила пані Міятович.

 

Дунья Міятович повідомила, що її Бюро продовжить нагляд за подіями в Україні, і запропонувала керівництву підтримку в реформуванні законодавства у сфері ЗМІ. Вона додала, що Україна повинна завершити ухвалення законів про суспільне мовлення, доступ до інформації, приватизації ЗМІ і до прозорості у сфері власності ЗМІ.

 

«Для досягнення всього цього надзвичайно важливо, щоб головою парламентського комітету з питань свободи слова був представник опозиції. Ця давняя демократична традиція Верховної Ради завжди гарантувала прийняття прогресивного законодавства про ЗМІ», - заявила пані Міятович.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY