Бельгійська газета вибачилася за карикатуру на тему смерті Качиньського

17 Квітня 2010
20551
17 Квітня 2010
12:05

Бельгійська газета вибачилася за карикатуру на тему смерті Качиньського

20551
Бельгійська газета вибачилася за карикатуру на тему смерті Качиньського

Головний редактор бельгійської газети Gazet van Antwerpen Паскаль Керкове офіційно вибачився за публікацію карикатури на тему падіння літака президента Польщі Леха Качиньського під Смоленськом. Про це повідомляє «Лента.ру» з посиланням на РІА «Новости» та агентство BELGA.

 

На карикатурі на тлі польського прапора зображено орла (національний символ Польщі), що врізався в землю. Над орлом розміщено напис англійською: «The Eagle has landed» («Орел приземлився»). Зображення слугувало ілюстрацією до статті про катастрофу під Смоленськом, у результаті котрої загинуло 96 осіб, включно із Качиньським, його дружиною й низкою інших високопосадовців Польщі.

 

Публікування карикатури викликало гостру реакцію польської громадськості й засобів масової інформації, а представники Польщі в Європарламенті написали відкритого листа, в котрому засудили карикатуру, зазначає польське видання Wiadomosci. Спочатку Gazet van Antwerpen не збиралася вибачатися, а Керкове заявив, що в карикатурі немає нічого образливого.

 

Згодом він змінив свою точку зору й заявив, що розуміє емоції, викликані в поляків карикатурою. Також Керкове зазначив, що його газета не хотіла нікого образити.

 

Понеділок, 12 квітня, коли вийшла публікація з карикатурою в Gazet van Antwerpen, в низці країн було оголошено днем трауру за загиблими в результаті авіакатастрофи під Смоленськом. Офіційні заклади Євросоюзу, до складу якого входить Бельгія, також приєдналися до трауру і приспустили прапори.

 

Фраза «The Eagle has landed», розміщена бельгійською газетою на карикатурі, добре відома у світовій масовій культурі. Ці слова вимовила перша людина на Місяці Ніл Армстронг, коли посадочний модуль Eagle сів на місячну поверхню. Фразу неодноразово цитували й пародіювали в літературі, кіно й інших царинах мистецтва.

 

Слід зазначити, що раніше бельгійська преса відмовлялася вибачитися за публікацію суперечливих карикатур. Так, бельгійський журнал Knack 7 квітня опублікував малюнок на тему терористичних актів у московському метрополітені, в результаті яких загинуло 40 осіб. Карикатура викликала обурення посольства РФ у Бельгії, котре назвало її «глумливою», однак редакція журналу відмовилася вибачитися, оскільки малюнок, з точки зору видання, лише нагадує про те, що терор завжди провокує насильство у відповідь.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20551
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду