«… І добре, що президент збирає цю нараду»

12 Квітня 2010
35174
12 Квітня 2010
11:03

«… І добре, що президент збирає цю нараду»

35174
Інформаційні програми заполонили загальні фрази, що не містять жодної реальної новини. Моніторинг замовних матеріалів у випусках новин телеканалів за 29 березня – 2 квітня
«… І добре, що президент збирає цю нараду»

29 березня (понеділок)

 

На Першому каналі цього дня замовний матеріал про розмову Януковича з Азаровим. В усному повідомленні - загальні фрази, що не містять жодної реальної новини («Уряд має назвати конкретний термін, коли люди отримають підвищені зарплати та пенсії. Таке доручення дав президент прем'єрові на вже традиційній понеділковій зустрічі». «Також на зустрічі говорили про село. Президент планує провести велику нараду з аграрних питань» і т. ін.). І абсолютно порожні з точки зору інформативності синхрони Януковича: «Весняно-польові роботи вже почалися. І хотів би, щоби безумовно якомога швидше ми розв'язали ці питання, тому що сьогодні селяни чекають. Кажуть: підійшла пора». І Азарова: «Питання весняно-польових робіт постійно знаходиться в центрі уваги уряду. І добре, що президент збирає цю нараду. Ми будемо готуватися до цієї наради». Усе це виконує єдину функцію - позитивного піару президента і прем'єра (меседж: «нова влада дбає про людей, про посівну і про інші важливі для країни речі»).

 

Ще один замовний матеріал - про те, що «Президент критикував міністра внутрішніх справ». Нульова інформативна цінність і відсутність балансу думок (міністру не дали слова у відповідь).

 

У випуску «1+1» також є замовний матеріал про розмову Януковича з Азаровим. Ознаки замовності такі ж, як і на Першому каналі. Меседж той же («влада працює і дбає про все»). Крім позиції про те, що «президент хоче знати, коли уряд розпочне виплачувати людям підвищені зарплати і пенсії та поверне людям борги попередників», повідомлено також про те, що президент вважає «серед найважливіших завдань... питання ПДВ». Тут конкретики немає ні в самому усному повідомленні каналу, ні в наведеному синхроні Януковича: «Саме головне, щоб виробники своєчасно мали можливість отримувати ПДВ. Цього чекають товаровиробники, ми знаємо, що цей податок корумпований. І безумовно, це питання треба вирішувати». До цього синхрону також був би необхідний бекґраунд із поясненням того, що міг мати на увазі президент, кажучи про «отримання ПДВ виробниками» (насправді ПДВ отримує держава, а виробники можуть отримувати відшкодування за його авансову переплату). У повідомленні також сказано позитивне слово і про Азарова: «Прем'єр запевнив, що кошти на це закладені в проекті нового бюджету».

 

На «Інтері» також був замовний матеріал про цю розмову президента і прем'єра. Ознаки замовності такі самі. За версією каналу - основними темами розмови були «проблеми агропромислового комплексу» без жодної конкретики (в АПК різноманітних проблем безліч) і проблема ПДВ, але конкретно стосовно до АПК («Глава государства требует, чтобы сельхозпроизводителям возвращали НДС вовремя и без коррупционных схем»). Бекґраунду так само нема. Синхрони також інформаційно порожні. Янукович: «Як нам зробити цей податок, адміністрування цього податку прозорим і викорінити корупцію. І найголовніше - щоб виробники своєчасно мали можливість отримувати ПДВ, тобто держава повертала ПДВ товаровиробнику». Азаров: «Питання ПДВ також розглядається, і я рахую, що ми знайдемо рішення».

 

На Новому каналі - замовний матеріал про заяви голови комітету ВР з питань підприємництва Наталії Королевської. Ознаки замовності - цілком штучний інформаційний привід («До 2012-го Україна має увійти до числа 50-ти країн зі сприятливим бізнес-кліматом. Таке завдання поставив перед собою комітет Верховної Ради з підприємництва), нічим не підтверджені позитивні прогнози ведучої («Скоро український бізнес буде як сир у маслі»), критичний брак балансу думок (Королевська каже про полегшення життя підприємцям останнім часом, натомість немає жодної думки з цього приводу самих підприємців).

 

На ICTV - замовний матеріал про прес-конференцію Олександра Лавриновича. Ознаки замовності - відсутність реальної новини (всі цитовані заяви мають занадто загальний зміст, жодної конкретики, наприклад, «судову реформу цього разу не забалакають», або «міністр юстиції налаштований розпочати боротьбу із корупцією із сфери малого та середнього бізнесу»), брак балансу думок до відверто самопіарних заяв Лавриновича.

 

На «Україні» - замовний матеріал - анонс заходу Фонду Ріната Ахметова («Готовят ли украинские вузы конкурентоспособных выпускников? Этот вопрос будут обсуждать участники публичных дебатов, организованных Фондом Рината Ахметова «Эффективное управление», которые состоятся завтра в Киеве»). Ознаки замовності - нульова інформаційна цінність (повідомлення про те, що лише відбудеться звичайний «паркетний» захід малозначущої для всеукраїнської аудиторії структури), безапеляційність оцінок і висновків ведучої (наприклад, «проблема подготовки специалистов в нашей стране действительно стоит очень остро» або «проблема низкого качества образования есть в таких дисциплинах, как управление бизнесом, менеджмент, экономика»), брак щонайменшого балансу до цих думок.

 

30 березня (вівторок)

 

У вівторок низка каналів - Перший, «Інтер», ICTV й «Україна» - дають схожі замовні матеріали про зустріч президента Януковича з Вищою радою юстиції. Безумовною ознакою замовності цих матеріалів є відсутність реальної новини: Президент просто поговорив (на камеру) з представниками ради, при цьому закликав «викорінити політичний тиск на суддів», «закликав долучитися до судової реформи», «порадив пильніше підбирати суддівські кадри» або «подчеркнул, что в судебной системе не должно быть случайных людей, которые принимают незаконные решения» і «призвал членов Высшего совета юстиции не поддаваться коррупционным соблазнам». Усі ці заяви не є новиною, вони абстрактні й порожні з точки зору інформативності. Характерно також, що всі згадані канали, крім ICTV, розповідають лише про ці «побажання» і «поради» Януковича, на ICTV, щоправда, «надали слово» члену ВРЮ Степану Гавришу, але суто формально (з іншого боку, важко збагнути, яким може бути баланс думок до абстрактних висловлювань президента).

 

Крім того, цього ж дня на «1+1» мають певні ознаки замовності ще три матеріали. Звіт із прес-конференції міністра оборони Михайла Єжеля (брак реальної новини, брак балансу думок). Сюжет про «цукровий заколот», або ж про «ультиматум» міністра економіки Василя Цушка виробникам цукру, щоб ті продавали свої запаси (у сюжеті нема балансу думок, не надано слова самим виробникам для відповіді на урядові звинувачення у «змові», натомість у сюжеті є власні висновки й оцінки неназваного автора-журналіста, які співпадають із «урядовою версією»). І матеріал про те, що перша леді країни Людмила Янукович «вперше вийшла в світ після інавгурації» і що «від її імені московським артистам подарували кошик із ласощами».

 

Замовний матеріал про прес-конференцію Єжеля дають цього дня також «Інтер» та ICTV. Крім того, «Інтер» та ICTV дають матеріали з ознаками замовності про заяву Колесникова, що стадіон і злітну смугу у Львові до «Євро-2012» будуватиме інший підрядник. Ця тема є новиною, але для повноцінного висвітлення вона однозначно потребувала балансу думок і серйозних бекґраундів, чого в матеріалах обох згаданих каналів не було, сюжети вибудувано повністю в позитивному для уряду руслі. (Водночас, Новому каналу вдалося частково збалансувати цю ж тему, навівши сюжет про те, як цей новий генпідрядник - донецька фірма «Альтком» - не виконує своїх зобов'язань перед приватними інвесторами на Донбасі).

 

На «Інтері» - ще один матеріал із ознаками замовності - про прес-конференцію міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка з приводу початку посівної. Канал лише ретранслює сказане міністром, зокрема про те, що «правительство улучшило экономические условия для крестьян». Але при цьому не цікавиться думкою самих селян із цього приводу. Критичне порушення стандарту балансу думок, яке робить це повідомлення піаром «хорошого уряду».

 

На СТБ цього дня - сюжет із явними ознаками замовності про переваги відпочинку на гірськолижному курорті Буковель. Усі синхрони (двох відпочивальниць і керівника відділу маркетингу курорту) підібрано позитивні. Балансу думок немає. Розповідаючи про переваги курорту, автори мовчать про недоліки, зокрема, про занизьку якість сервісів, зависоку (вищу за середньоєвропейську) вартість житла та харчування на курорті і про нульовий рівень заходів безпеки для лижників на трасах.

 

На ICTV був ще один замовний матеріал - про прес-конференцію віце-прем'єра Володимира Семиноженка. В усному повідомленні взагалі немає новини як такої («науковий розвиток та високі технології - майбутнє української економіки, - впевнений віце-прем'єр», «обіцяє, що державна політика щодо науки зміниться докорінно, передусім у фінансуванні» тощо). Меседж повідомлення: «гуманітарний віце-прем'єр хороший». Імовірно, це просто «заходи з реабілітації» після скандальної заяви Семиноженка щодо союзу з Росією та Білоруссю.

 

31 березня (середа)

 

У середу дві суто формальні, «паркетні» події (без чітко вимірюваних, конкретних рішень чи результатів) стали інформаційними приводами для низки замовних матеріалів на багатьох каналах. Обидві - в руслі меседжу «нова влада дбає про все - і про добробут громадян, і про міжнародну безпеку України».

 

Про зустріч Віктора Януковича з головою ОБСЄ Канатом Саудабаєвим у форматі «протокольного звіту» розповідають Перший канал, «1+1», «Інтер», ICTV й «Україна». Жодної принципової новини тут канали не повідомили, крім того, що два чиновники поговорили між собою. Чи має ця розмова якесь практичне значення для країни, канали не з'ясовували. Повідомлення складаються з цитування і подачі прямою мовою фраз Януковича виключно загального змісту. «Україна як без'ядерна держава прагне гарантій власної безпеки» (Перший). «Україна готова обговорити нову угоду про європейську безпеку» (Перший, «1+1», «Інтер», «Україна»). «Україна завжди підтримувала конструктивний рівень співпраці з ОБСЄ і надавала цьому важливого значення» («1+1», ICTV). «В новом договоре важно обозначить право каждого государства на собственный выбор средств обеспечения национальной безопасности» (Перший, «Інтер»). «Україна підтримує ініціативу президента Росії створити таку систему <безпеки> в Європі» (ICTV). «Первым о договоре европейской безопасности говорил Президент России Дмитрий Медведев на заседании Генасамблеи ООН в сентябре прошлого года, а уже вчера после взрыва в московском метро Президент Виктор Янукович продолжил эту мысль, объявив о необходимости разработки собственной украинской инициативы в вопросе европейской безопасности» («Україна»).

 

Пряма мова (синхрони) Януковича, що їх наводять канали, - з цього ж набору «дипломатичної гри словами». Жоден із каналів не звернувся з цієї теми до експертів із питань зовнішньої політики, жоден не наводить необхідних бекґраундів, зокрема, в чому сенс «нової угоди про європейську безпеку» і про зовнішньополітичну історію України в контексті теми (таке враження, що ця історія розпочалася лише з приходом нової влади). Крім того, лише канал «Україна» надав слово іноземному гостю (тобто голові ОБСЄ), вибравши для цього таку фразу: «Ваша предстоящая, надеюсь, встреча - она откроет новую страницу во всем комплексе наших отношений, которые наверняка послужат планам наших обоих народов» (тут мало того, що фраза є повністю «порожньою» в плані інформативності, крім того, вона висмикнута з контексту, не зрозуміло, про яку саме зустріч ідеться).

 

Друга «протокольна» тема, що стала цього дня приводом для замовних матеріалів на Першому каналі, «1+1», ICTV й «Україні», - звіт із засідання Кабінету Міністрів. Власне, жодних реальних новин тут не було. Не є новиною думка Азарова, що «Україна та Росія (колись там!) розпочнуть переговори про зміну газових контрактів», тому що «Україну зокрема не влаштовує найвища в Європі ціна на «блакитне паливо» та суворі штрафні санкції за його недобір». На ICTV сказано ще краще: «Також Микола Азаров заявив, що під час візиту до Москви домовився з російським керівництвом розпочати переговори щодо зміни газових контрактів». Домовився розпочати переговори - означає «ми домовилися, що ми поговоримо»! Оце новина!

 

Не є новиною цитована думка Азарова про те, що «цінова стабільність, особливо зараз, є важливою умовою позитивних змін в економіці і в соціальній сфері. А головне - для подальшого економічного зростання». Не є новиною те, що «усі сили на стримування цін в Україні обіцяє кинути Кабінет Міністрів». Не є новиною і те, що «головна вимога, яку висунув перед бюджетом-2010 Віктор Янукович, реалістичність, - повідомила представниця президента в уряді Ірина Акімова». Відносною новиною в цих повідомленнях є лише те, що «до 11 квітня український уряд представить проект бюджету у Верховній Раді». Але цього замало для повноцінного повідомлення.

 

Канали намагаються видати за критику главою уряду віце-прем'єрів Тігіпка і Клюєва такі слова Азарова: «Тому звертаю увагу Клюєва і Тігіпка на недостатність заходів, які вони вживають, щоб забезпечити стабільну цінову ситуацію». Канали видають бажане за дійсне, сліпо вірячи (і не перевіривши в компетентних джерелах) слова Клюєва про те, що «з нафтотрейдерами вже домовились і бензин здешевшає на 5% протягом кількох днів». Особливо тут «постаралися» журналісти «України»: «Подействовало! Нефтетрейдеры начали снижать цены на бензин. Пока не все, но в правительстве сегодня пообещали, что еще пару дней и топливо подешевеет повсеместно». (До речі, бензин так і продовжував дорожчати у наступні дні, про що канали далі сором'язливо мовчали.)

 

Нульову інформаційну цінність (бо не несуть жодної реальної новини) має і більшість синхронів посадовців, що їх наводять у своїх випусках канали з цієї теми. Крім уже згаданих, наприклад, ще такі:

 

«Ми сьогодні збираємо представників усіх металургійних заводів і гірничо-металургійних комбінатів, щоб виробити цінову політику на другий квартал цього року» (Андрій Клюєв). «Питання про монопольні та картельні змови має бути постійно у фокусі уваги Антимонопольного комітету. Тепер є багато передумов для того, щоб увага тут не послаблювалася» (Ірина Акімова). «Потенциально тонкие места в бюджете, связанные с доходной частью могут быть закрыты частичным перераспределением доходов от наиболее богатой части населения в пользу более бедной части населения» (вона ж) «З нашого боку за це буде відповідати перший віце-прем'єр-міністр Клюєв. Доручаю Андрію Петровичу щодня займатися розробкою угод і цією справою. Ми повинні зробити все, щоби прибрати в українсько-російських відносинах все те, що викликає напругу і непорозуміння» (Микола Азаров).

 

У середу ICTV подає ще один замовний матеріал у руслі меседжу «нова влада дбає про добробут людей» - звіт про перше засідання нового уряду Криму під головуванням регіонала Василя Джарти. Тут повідомляється про те, що «перше засідання пройшло під лозунгом президентської програми "Все для людей". Серед пріоритетних питань - робочі місця, боротьба з бідністю і залучення інвесторів. У курортній сфері Криму прем'єр обіцяє чистоту пляжів і вільний доступ людей до моря». І ще така деталь, - навіть збільшуючи кількість чиновників, нова влада робить це «з думкою про народні гроші»: «кількість віце-прем'єрів збільшили за рахунок скорочення їхніх помічників». Але головне усе ж в іншому (мабуть, саме тому і синхрон Джарти саме на цю, важливу для нової влади, тему): «Однак головним кримським питанням глава уряду назвав упорядкування земельних відносин в автономії».

 

Ще на ICTV - замовний матеріал про захід Фонду власника каналу Віктора Пінчука, який привіз на зустріч зі студентами дипломатичної академії відомих дипломатів Хав'єра Солану і Строуба Телбота. Про це були матеріали також на СТБ і Новому каналі, але там журналісти спромоглися знайти спосіб подати цікаву нову інформацію. На ICTV матеріал вийшов суто замовним, піаром власника каналу.

 

На Новому каналі цього дня вийшов замовний матеріал про високу якість горілки «Хортиця».

 

1 квітня (четвер)

 

Єдиним ньюзмейкером замовних матеріалів цього дня був Янукович, який зустрічався, зокрема, з лідерами громадських організацій і там висловлював свої думки з найрізноманітніших приводів. Канали потім довільно вибирали з тих думок те, що вважали «важливим».

 

Зокрема, Перший канал вирішив: «важливим» було те, що Янукович поговорив із віце-прем'єром Росії про ціни на газ, а лідерам громадських організацій «поскаржився, теперішня ціна блакитного палива не коректна, не правильна і Україні не під силу. Тож критичні заяви опозиції щодо нових газових перемов із Росією Віктора Януковича вкрай обурюють». І пряма мова президента: «Де є совість у людей, які здали національні інтереси, здали, вони підписали контракт, який сьогодні таким ярмом на шиї всієї України, всієї промисловості». Дуже інформативно і, зрозуміло, без жодного балансу думок.

 

«1+1» «найважливішим» вважав таке: «До кінця року українську економіку врятують, - запевняє президент Віктор Янукович. Вибиратися з болота країна буде поступово, - прогнозує гарант. Позитивні зміни вже відчутні, принаймні до України відновлюється довіра на Заході, - твердять на Банковій. Головне, щоб конкуренти не розхитували човен і збереглася політична стабільність». Втім, у сюжеті неназваного автора перераховано всі меседжі президента, зокрема: про газовий контракт, який є «ярмом на шиї вітчизняної економіки». Про те, що «втім, вдавитися їй <економіці> не дадуть». Про те, що «задля цього кожен - від Глави держави до очільника райадміністрації - працюватиме засукавши рукави, - каже Янукович. І обіцяє суворо контролювати чиновників». Про те, що президент обіцяє «бізнесу навпаки створювати сприятливі умови. Наприклад домогтися, щоб банкіри кредитували промисловість під низький відсоток. Розвиток економіки - запорука підвищення соцстандартів. Відмовлятися від чого глава держави не збирається». І про сподівання гаранта на позитивний висновок Конституційного Суду щодо законності парламентської більшості. І про те, що якщо КС визнає її незаконною, то це буде «дуже погано для країни». Дуже «інформативними» є й наведені синхрони Януковича, зокрема: «Процес, який зараз йде в країні, він дає надію на те, що ми поступово будемо вибиратися з цього болота, в якому зараз ми знаходимося». «Як тільки буде прийнятий бюджет, ми почнемо виконувати цей закон». І «щоб у нас була стабільність, щоб у нас не було позачергових виборів. Якщо Конституційний Суд прийме негативне рішення, я його виконаю». Останнє - майже безпрограшний варіант, оскільки позитивне рішення КС було більш ніж прогнозованим владою.

 

«Інтер» зосередився саме на темі очікуваного рішення Конституційного Суду і критиці заяв опозиції (звісно, незбалансовано поданій) щодо підкупу суддів.

 

Про рішення КС згадує і Новий канал, але доповнює це коротким перерахуванням деяких інших меседжів президента: «А українцям краще життя Віктор Янукович обіцяє вже до кінця року. Собі і своїй команді ставить завдання надскладні: побороти корупцію, відродити економіку, встигнути добудувати все до "Євро-12". А поки що у найближчій перспективі - гарант обіцяє бюджет». Усі обіцянки, як заведено, цілком абстрактні. Наводиться також «надінформативний» синхрон Януковича: «Безумовно, процес, який зараз йде в країні, він дає надію. На те, що ми поступово будемо вибиратися з цього болота, в якому зараз ми знаходимося. І врешті-решт ми дамо достойну відповідь на ті виклики, які сьогодні є». Втім, Новий, єдиний з-поміж усіх каналів, згадує й таке: «Янукович заборонив усім чиновникам і віце-прем'єрові Володимиру Семиноженку конкретно дискутувати куди йде Україна. Так президент відреагував на нещодавню заяву урядовця про ймовірність союзу України, Росії і Білорусі. Янукович підкреслив: в України євроінтеграційний курс і крапка. А Семиноженкові, з яким мав відповідну розмову, порадив публічно чітко висловити свою позицію щодо пріоритетів державної політики».

 

На думку журналістів СТБ й ICTV, також Янукович «підтвердив євроінтеграційні прагнення Києва». Це він зробив на іншій зустрічі - з Хав'єром Соланою та Стробом Телботом. Принагідно обидва канали зробили «легкий» піар своєму власнику, згадавши, що «фахівці із зовнішньої політики прибули до Києва на запрошення Фонду Віктора Пінчука. Напередодні вони взяли участь у дискусії на тему "Глобальні виклики, як на них відповідає Європа та Сполучені Штати"».

 

2 квітня (п'ятниця)

 

У п'ятницю естафету «замовленого ньюзмейкерства» на каналах перехопив у президента прем'єр-міністр, щоправда, раз-по-раз згадуючи президента і його програму «Україна для людей». Основний меседж Азарова, що його некритично подавала цього дня більшість каналів, - до 2020 року нова влада збільшить доходи українців до європейського рівня!

 

Перший канал наголошує, що, за словами Азарова, «серед першорядних завдань - подолання кризи, зростання економіки і боротьба з бідністю» («свіжа» думка як для прем'єрської посади в Україні). За даними каналу, «глава уряду висловив сподівання, що нову програму співпраці з МВФ буде підписано вже наступного місяця». Щоправда, «серед нез'ясованих питань - на яку суму кредиту від МВФ розраховує уряд».

 

«1+1» розшифрував урядовий «секрет добробуту прийдешніх поколінь» - Азаров говорить про дві «п'ятирічки». Перша складається з двох частин. Спочатку канал цитує міністра НС Нестора Шуфрича: «Перший період - це подолання тих наслідків, які нам залишили попередники». Звісно, балансу думок тут немає. «Зате друга половина першої п'ятирічки - це різке зростання. Прибутки українців до 2015 року мають зрости вдвічі». «Та головне - це друга п'ятирічка. Вона має назву "Постіндустрійне прискорення". ВВП обіцяють подвоїти, а добробут громадян вже зрівняється з європейським».

 

«Інтер» у своєму замовному матеріалі, навпаки, робить наголос на алогічних заявах прем'єр-міністра про те, що «в мае Украина рассчитывает на возобновление сотрудничества» з МВФ, і про те, що «он также добавил, что его правительство никогда не будет выступать в роли просителя денег». Пояснення прем'єрської логіки таке: «Украина не просит, а ждет предложения. И это - принципиально. Так премьер-министр описал новую философию отношений между правительством и МВФ». І синхрон самого «героя»: «Наше правительство, Президент страны и я - мы никогда не были просителями». Далі цитати: «Позволить себе быть бедными, но гордыми сейчас вполне возможно. Николай Азаров уверяет, что к концу 2010 года от желающих вкладывать деньги в украинскую экономику отбоя не будет». І синхрон: «Мы будем еще выбирать из предложений. Вот наступит такая ситуация, она уже наступает, когда у нас будет много предложений, и Украина будет выбирать эти предложения. А если мы займем позицию просителя, как предыдущее правительство на коленях умоляло и вымаливало, то у нас нет будущего». Звісно, без балансу думок. Крім того, канал повідомляє, що «будущее украинской трубы Киев намерен обсуждать как с Евросоюзом, так и с Россией».

 

ICTV про феєричні обіцянки уряду пояснює: «конкретних її <урядової програми дій> пунктів поки не озвучують, втім вже відомо що Кабмін налаштований на подолання бідності, поетапне повернення вкладів «Ощадбанку» СРСР, зниження податків, перегляд пільг і субсидії та приватизацію державних компаній». Крім того, канал окремо повідомляє, вже з посиланням на віце-прем'єра Тігіпка, що «уряд не погіршуватиме життя українців заради грошей Міжнародного валютного фонду». Далі повідомляється таке: «Наша держава сподівається на черговий транш від МВФ у п'ять мільярдів доларів».

 

ICTV в окремому замовному матеріалі згадав також і президента: «Аби запустити механізм зростання економіки в Україні, важливо відновити нормальне кредитування, - заявив Президент України Віктор Янукович і повідомив, що поставив завдання, щоб кредитні ставки, зокрема для промисловості не перевищували 16 відсотків у гривнях, і були ще меншими у валюті. Глава держави пообіцяв вирішити це найближчим часом».

 

«Україна» обмежилася основним меседжем прем'єра про високий заробіток українців у далекому майбутньому і коротким розглядом «етапів» урядового шляху до цієї високої мети.

 

Крім розглянутої теми, ICTV цього дня подає ще один замовний матеріал - про відвідини екс-президентом Леонідом Кучмою Куби. В якому, зокрема, також згадується, що «під час розмови кубинський керівник закликав поновити повномасштабне співробітництво наших держав і попросив передати подяку Вікторові Януковичу за те, що він також підтримує всебічний розвиток співпраці України та Куби».

 

***

 

У підсумку протягом тижня на каналах було стільки замовних матеріалів (і матеріалів з окремими ознаками замовності):

ICTV                          13,

«Інтер»                       8,

«1+1»                          7,

Перший канал           6,

«Україна»                   4,

Новий канал              3,

СТБ                            2 матеріали

(5-й канал не оцінювався з технічних причин).

 

Моніторинг здійснено в рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа» «Моніторинг дотримання журналістських стандартів та підвищення медіаграмотності широкого кола українських громадян», який «Детектор медіа» реалізує спільно з Інститутом масової інформації. Проект спрямований на підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності та дотримання журналістських стандартів, підвищення якості медійного продуктуКритерії оцінки якості новин пояснено тут (частина 1, 2, 3).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35174
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
До "Ну-ну"
5128 дн. тому
Роби своє "бе-ме" в себе на кухні, дебілку. Ти просто не бачив темників 2001-2004 рр. і не розумієш, наскільки це все подібне. Новини-2010 стають підозріло схожими на новини-2003...
Ну-ну
5128 дн. тому
Ну что, "Телекритика", высосали из пальца материальчик, довольны? И после этого вы будете претендовать на роль экертов в медиа-пространстве?? Вы же даже не понимаете что такое "заказные" материалы. Думаете, небось, сидит Янукович на телефоне (или какой-нибудь чиновник Януковича) и обзванивает журналистов с рассказами, что им говорить? ))))) Кроме того, интересно, кто вам сказал, что общие фразы в сюжетах являются признаком заказушности материала?? ))))) Какой дурак это писал?
Крузенштерн
5129 дн. тому
Вот клоуны, российского телевидения насмотрелись и нам теперь такое втюхивают.
Сергій Грабовський
5129 дн. тому
А чи враховував автор огляду так зване "соціальне замовлення"? Коли телеканал з "доброї волі" робить "правильні" матеріали, навіть без замовлення, заздалегідь знаючи, що "начальству" саме такі матеріали і сподобаються? Мені здається, що і ця гіпотеза - а у ній ідеться про ще більш гидку реальність, ніж просто проплачені матеріали, - має право на існування в "оновленій" Україні.
Прес-службі Мін‘юсту
5129 дн. тому
та ви навіть не знаєте, де апостроф на клавіатурі... після люстрації якість виступів ваших керівників покращиться, сприяйте ;)
Прес-служба Мін"юсту
5129 дн. тому
ДО АВТОРА МАТЕРІАЛУ: Яке право ви маєте стверджувати, що репортажі з перерахованих вами прес-конференцій були замовні?!! Як по репортажах окремих журналістів можна судити про відсутність чи наявність новин на указаних заходах!??? Чи може ви особисто були присутні, наприклад, на прес-конференції Лавриновича, що стверджуєте про "відсутність реальної новини"????? Повідомляємо вам, що акредитація на даний захід (як і на решту заходів Мін"юсту) проводилася абсолютно відкрито, на абсолютно добровільних засадах. На прес-конференцію були допущені всі бажаючі, навіть громадяни, які не мали відношення до ЗМІ. З оглядом публікацій про начебто замовну прес-конференцію Лавриновича ви можете ознайомитися на сайті Мін"юсту - http://www.minjust.gov.ua/0/29109. Ви могли б почитати про прес-конференцію і самостійно, нарпиклад, через сайти новин в інтернеті, якби справді цим цікавилися. Але, схоже, у вас було зовсім інше завдання... Ганьба таким авторам-"дослідникам"
Борис Чикулай
5129 дн. тому
Браво, дякую за аналіз. Епоха комунізму повертається. Традиційне посилання на дослідження "Люстрація або Україна під владою КГБ" http://ukrainecz.blogspot.com/2009/09/blog-post.html а також перевірка нового кабміну http://chykulay.livejournal.com
Читач
5129 дн. тому
Судячи з "простирадлового" формату статті, її написав Отар Довженко. Любий авторе! На повному серйозі: на яку аудиторію розраховано даний аналіз? Хто споживач? Через великий обсяг немає змоги вдумливо почитати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду