Фотокора Reuters вбили, наче граючись - «Wikileaks»

8 Квітня 2010
22539
8 Квітня 2010
15:04

Фотокора Reuters вбили, наче граючись - «Wikileaks»

22539
«Подивись-но, ці покидьки здохли»
Фотокора Reuters вбили, наче граючись - «Wikileaks»

Пілоти США в Іраку «діють так, наче вони грають в відеозабавки з єдиним бажанням отримати найвищі результати», вбиваючи людей, - зазначив вчора, 5 квітня  на прес-конференції в Вашингтоні Джуліан Асендж - представник «Wikileaks»,  сайту «гострих новин». «Wikileaks» виставив на своїй сторінці відео розстрілу журналіста REUTERS та його помічника. З нього «чітко видно, що пораненого репортера REUTERS та тих, хто намагався його врятувати, було вбито, при чому ці дії не були ніяким чином спровоковані», як повідомляє CNN.    Йдеться про рейд американців у Багдаді в липні  2007 року, в якому військові вбили фотожурналіста REUTERS Наміра Нура-Елдіна, 22 років, та його помічника Саїда Шмагу, 40-років, прийнявши камеру за гранатомет RPG. Разом з ними загинуло ще близько десяти осіб, як повідомляє сама агенція новин. 

 

Журналісти Wikileaks.org, сайту, який оприлюднює документи, відео інші гострі матеріали, що були надані їм анонімно, пояснили, що отримали відеозапис завдяки витоку інформації з армії. Відповідальна особа у Пентагоні, за умови анонімності, зазначила, що відео та звукова доріжка з розмовою військових, що розстрілювали людей, є автентичним. 

 

REUTERS звернувся до Пентагону з вимогою провести об'єктивне та вичерпне розслідування цієї драми, але як повідомляє "Le Monde", їм відмовили. Пентагонівські слідчі зазначили, що військові діяли згідно з правил. Вчора на прес-конференції командир Шон Тернер Центрального американського командування повідомив, що слідство мало місце, яке проводили одразу після інциденту, дійшло висновку, що військові не знали про присутність працівників преси на місці рейду, і що фотокорів помилково прийняли за повстанців.

 

«Ми шкодуємо про загибель невинних людей, але цей інцидент негайно став предметом розслідування, та не було жодної спроби приховати хоч який-небудь аспект цієї акції», - заявив офіцер.

 

Джуліан Асендж, представник «Wikileaks» спростував заяву армії, що дозвіл стріляти був виправданим. «Якщо ці вбивства відповідають правилам служби, тоді ці правила служби є поганими, дуже поганими», - сказав він.

 

Відео знято з гелікоптера «Апач», що літає над кварталом іракської столиці. Видно групу людей на розі вулиці. Пілоти обговорюють ситуацію, вважаючи, що більшість з цих людей озброєні гвинтівками АК-47.

 

Проте на відео видно, що фотокор та помічник несуть на плечах фотокамери, зовсім не зброю.

 

Майже одразу побачивши групу  близько з десяти осіб, гелікоптер отримує дозвіл відкрити вогонь по них. З розмови пілотів чутно: «подивись-но, ці покидьки здохли». Інший відповідає: «Класно!».

 

Більшість з іракців загинуло, чи отримали поранення. Фотокора Саїда Шмагу спочатку лише поранило, повідомляє CNN. Але через декілька хвилин, коли на місце подій під'їжджає  невеличкий грузовик та люди з нього намагаються допомогти сховати поранених, американці вирішують, що в гвантажівці зброя та що поранені збираються сховатися всередині. Вони знов просять дозволу відкрити вогонь, і з нетерпінням очікують на нього. «Давайте, дайте вже нам стріляти», - записано на відео розмову пілотів. Дозвіл надано, і гелікоптер розстрілює вантажівку. В ньому, як виявилося, було двоє маленьких дітей, які отримали поранення. Американські солдати евакуювали їх з місця подій. «Це їх провина, якщо вони приводять дітей на місце бою», - коментує один з пілотів.

 

Головний редактор агенції Девід Шлезінгер зазначив, що це відео є «трагічним та символізує надзвичайну небезпеку, що існує під час висвітлення подій в зоні військових дій. «Відео, яке розповсюдила сьогодні «Wikileaks» є доказом небезпеки, яка пов'язана з військовою журналістикою та трагедій до яких вона може призвести», - додав він. 

 

Загалом за сім років війни в Іраку бло вбито 139 журналістів, близько 120 з них - іракці. Такими є дані правозахисної організації Комітет захисту журналістів (CPJ).

 

З відео можна ознайомитися тут.

 

За даними західних ЗМІ, Анна Огняник, «Інститут масової інформації»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Огняник, «Інститут масової інформації»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22539
Читайте також
11.12.2010 14:38
Сергій Грабовський
для «Детектор медіа»
75 123
03.12.2010 12:39
Володимир Кулеба, «Українська правда»
31 339
03.12.2010 11:32
Олександр Михельсон, «Українська правда»
28 095
20.04.2010 09:03
Отар Довженко
3 609 675
08.04.2010 12:38
Світлана Остапа
19 062
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду