КРРТ розглядає пропозиції «Укртелекому», «Датагруп» та «Інтертелекому» з доставки цифрового телесигналу

31 Березня 2010
16060
31 Березня 2010
12:40

КРРТ розглядає пропозиції «Укртелекому», «Датагруп» та «Інтертелекому» з доставки цифрового телесигналу

16060
КРРТ розглядає пропозиції «Укртелекому», «Датагруп» та «Інтертелекому» з доставки цифрового телесигналу

Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення готовий провести тендер серед операторів з доставки цифрового телесигналу. Про це на міжнародній конференції «Цифрові системи поширення мультимедійного контенту: проблеми і рішення» 30 березня заявив заступник генерального директора КРРТ Олександр Півнюк.

 

Він нагадав, що під час експериментального включення Концерном РРТ цифрового телебачення в дев'яти містах для роздачі сигналу були використані оптиковолоконні лінії «Укртелекому». «Нині ми опрацьовуємо способи доставки з іншими операторами. Можемо провести внутрішній тендер, виходячи з якості та ціни. Комерційні пропозиції вже надійшли від "Укртелекому", "Датагруп", "Інтертелекому". І їхня ціна на два порядки нижча вартості доставки через супутник», - зазначив він.

 

На запитання головного інженера державного підприємства «Укркосмос» Івана Горбача, чи підведені до всіх 500 об'єктів КРРТ оптиковолоконні лінії та чи має оптиковолокно стати системою національної доставки, Олександр Півнюк відповів, що для загальнонаціональних мультиплексів найголовнішою системою роздачі сигналу мають стати радіорелейні лінії. «Ми будемо використовувати національну супутникову систему зв'язку, але в нас поки немає національного супутника. Для дев'яти міст, де ми запускали цифрове мовлення, зараз нерентабельно використовувати супутник, тому що там є оптиковолокно, і воно закільцьоване», - сказав він.

 

За приблизною оцінкою Олександра Півнюка, розгортання цифрової мережі в одній синхронній зоні коштує близько 10 мільйонів гривень, якщо в ній є опори для передавачів. Але опори є не всюди. «Є ділянки місцевості, де споруди КРРТ можна перерахувати на пальцях однієї руки», - згодом сказав під час конференції начальник відділу супутникових технологій КРРТ Олександр Богданов. За його словами, вартість будівництва однієї опори висотою понад 150 метрів, без урахування землевідводу, становить 2-2,5 мільйони гривень (за цінами 2007 року).

 

У зв'язку із цим фахівці розглядали доцільність розміщення телепередавачів на опорах операторів мобільного зв'язку. За словами фахівця Українського НДІ радіо і телебачення Андрія Севастьяненка, оператори цим не займатимуться, оскільки їм це невигідно. У великих містах їхні антени перевантажені, а там, де є можливість повісити обладнання, антени слід робити вищими, оскільки передавачі необхідно розвести у висоті щонайменше на три метри. Підняття ж антени на один метр коштує близько п'яти тисяч доларів.

 

Як повідомляла ТК, 4 лютого Концерн РРТ увімкнув передавачі в дев'яти містах, провівши презентацію свого проекту цифрового телебачення. Однак згодом вимкнув їх через відсутність ліцензії провайдера програмної послуги. За словами Олександра Півнюка, ліцензійні документи готові для подання до Нацради, однак рішення не прийняте, оскільки Нацрада наразі не працює. «Ми можемо надати мережу будь-якому провайдеру, але Концерн як головний виконавець держпрограми з впровадження цифри має бути провайдером хоча б одного мультиплексу, який містить загальнонаціональні канали», - наголосив він на конференції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16060
Читайте також
25.01.2010 14:13
Станислав Юрасов, «Экономические известия»
19 340
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Игорь Семенович
5143 дн. тому
Дилетанты. С такими "светочами" не будет цифры в Украине.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду