Верховний Суд зобов’язав Viasat виплатити «Поверхности» 8 млн грн за Лігу Чемпіонів (ДОПОВНЕНО)

31 Березня 2010
18814
31 Березня 2010
11:03

Верховний Суд зобов’язав Viasat виплатити «Поверхности» 8 млн грн за Лігу Чемпіонів (ДОПОВНЕНО)

18814
Верховний Суд зобов’язав Viasat виплатити «Поверхности» 8 млн грн за Лігу Чемпіонів (ДОПОВНЕНО)

30 березня 2010 року Верховний суд України (ВСУ) задовольнив повторну касацію ТОВ «Поверхность Спорт-ТВ» у справі проти ТОВ «Віжн ТБ» (Viasat) щодо порушення прав інтелектуальної власності на трансляцію програм та матчів Ліги Чемпіонів сезону 2008/2009. Верховний суд України залишив у силі рішення першої судової інстанції та присудив ТОВ «Віжн ТБ» виплатити на користь компанії «Поверхность Спорт-ТВ» матеріальну компенсацію у розмірі 8 млн гривень. ВСУ є останньою судовою інстанцією, а тому його рішення є остаточним та оскарженню не підлягає. Про це повідомляє прес-служба «Поверхності».

 

Як повідомляє компанія «Поверхность Спорт-ТВ», вона має виключні права (в тому числі ефірні, кабельні, супутникові) на програми та матчі Ліги Чемпіонів сезону 2008/2009 на території України. «Поверхность Спорт-ТВ» надала певним телеканалам лише ефірні права на такі програми та матчі. Проте, ТОВ «Віжн ТБ» («Viasat») в період з 8 квітня по 7 травня 2009 року ретранслювало ці телеканали у складі свого супутникового телевізійного пакету, тобто розповсюджувало програми і матчі Ліги Чемпіонів сезону 2008/2009 у прямому ефірі та у записі незаконно, чим порушило виключні права компанії «Поверхность Спорт-ТВ» та чинне законодавство України про авторське право та суміжні права.

 

Отже, «Поверхность Спорт-ТВ» звернулася до господарського суду і виграла справу в першій інстанції, але таке рішення не було підтримано в апеляційному та Вищому господарському суді України.

 

Viasat висловив здивування рішенням Верховного Суду. «Для нас залишається питанням сам факт розгляду Верховним Судом цієї справи, з огляду на наявність рішення Конституційного Суду щодо того, що вищою касаційною інстанцією в системі господарських судів є Вищий Господарський Суд, а не Верховний Суд України. Фактично це перший прецедент ухвалення Верховним Судом рішення за касаційною скаргою», - цитує прес-служба слова генерального директора «Віжн ТБ» Оксани Ферчук. На її думку, рішення за цією суперечкою ставить під загрозу розвиток цивілізованого ринку платного супутникового телебачення в Україні, а також ставить під сумнів юридичну силу договорів телеканалів із провайдерами програмних послуг.

 

Як повідомляла ТК, «Віжн ТБ» оскаржила рішення першої інстанції, оскільки воно ухвалювалося за відсутності їхніх представників.

 

Рішення Господарського суду міста Києва в апеляційній інстанції оскаржував і позивач, оскільки його не задовольняла сума компенсації. «Поверхность Спорт-ТВ» вимагала за порушення інтелектуальних прав відшкодування від «Віжн ТБ» в розмірі 31 млн 125 тис. грн, суд першої інстанції постановив стягти з «Віжн ТБ» чверть цієї суми - 8 млн грн. (12800 мінімальних заробітних плат). При цьому претензій до телеканалів ТЕТ і ТРК «Україна» «Поверхность Спорт-ТВ» не мала.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18814
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
солист
5145 дн. тому
Спора с Першим и нет,вчера во время показа Лиги Чемпионов на Виасат Перший показывал :"Права на показ не получены от правообладателя"
солист
5146 дн. тому
P.S. Когда восхищаетесь многомилиоными гонорарами сидящих на скамейке запасных футболистов- подумайте! Эти деньги не дарит олигарх из своего кармана, это деньги из кармана зрителей и значительно большая часть их от продажи прав телетрансляций различным телекомпаниям. На основании этого и Кличко хотят сделать свой спутниковый канал с боксерскими поединками на осноне продажи права просмотра pay-per-view. Не туда ли уйдет часть контента перепрофилированого Мегаспорта?
солист
5146 дн. тому
юрист "Позор! Неужели Виасат не мог нанять хорошего юриста в области авторского права?" Виасат нанял настолько хорошего юриста ,что шантажировал тем, что в случае принятия решения в пользу Поверхности Украина потеряет многомиллионные инвестиции. Во всяком случае таков смысл заявления Ферчук в ноябре по этому поводу. И что теперь? На данный момент Лигу Чемпионов транслирует Перший ,которому сублицензию продала/уступила при смешных обстоятельствах сама же Поверхность. Этот же Перший идет в пакете Виасат Украина. Но тут пока похоже нет спора. Пока
юрист
5146 дн. тому
Полная деградация судебной власти! Такого решения не могло быть! Прямая трансляция футбольного матча не может быть авторским правом! Там что есть сценарист, режиссёр-постановщик и другие авторы "произведения"? А футболисты - это актеры, т.е. носители так называемых смежных прав? Позор! Неужели Виасат не мог нанять хорошего юриста в области авторского права? Куда мы катимся?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду