Європа засудила Ізраїль, блокаду західних супутникових каналів у Ірані та підтримала нове українське керівництво

23 Березня 2010
18542
23 Березня 2010
11:55

Європа засудила Ізраїль, блокаду західних супутникових каналів у Ірані та підтримала нове українське керівництво

18542
Негайно припинити блокаду іноземних мас-медіа закликали владу Ірану чільні європейські дипломати. Таку офіційну заяву зробили на сьогоднішньому засіданні міністрів закордонних справ ЄС. При цьому Брюссель налаштований на рішучі кроки – аж до заборони постачання до Ірану сучасних технологій, що дозволяють місцевій владі блокувати супутниковий, мобільний та інтернетний зв’язок
Європа засудила Ізраїль, блокаду західних супутникових каналів у Ірані та підтримала нове українське керівництво

Новітні електронні засоби постачання інформації давно тривожать авторитарну іранську владу, адже контролювати інтернет чи мобільний зв'язок значно складніше, ніж традиційні газети чи радіо. Проте лідери Ірану і тут вдаються до цензури і навіть повного блокування іноземних теле- і радіохвиль та інтернету. Зокрема, громадяни цієї країни через заглушування не мають доступу до європейських каналів, котрі транслюються через супутник EUTELSAT. Обмежують також мобільний зв'язок.



Тому голови європейських дипломатичних відомств щойно закликали іранську владу припинити блокаду, бо це є грубим порушенням права на свободу висловлювань, гарантованого міжнародною конвенцією, до якої колись приєднався й Іран.



«Нам слід поміркувати, яким чином відреагувати на ці дії Ірану. Сьогодні ми висловили (офіційно) наше занепокоєння створенням перешкод, а наступне питання є таке: якою саме буде наша відповідь», - каже верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Катрін Аштон.



А відповідь, на думку деяких європейських дипломатів, може бути доволі рішучою: якщо блокування не знімуть, то до Ірану повністю припинять постачати новітні технології, зокрема, ті, що використовуються для блокування інтернет-зв'язку та мобільних телекомунікацій.



Допомога Гаїті та нова зовнішньополітична установа ЄС



Протягом засідання міністрів закордонних справ Європейського Союзу порушували й інші злободенні теми міжнародного життя.



Серед іншого, підбили підсумки та спланували подальші кроки у відбудові Гаїті, постраждалого від землетрусу. Європейський Союз, зокрема, представить спільну позицію з цієї проблеми на донорській конференції, що відбудеться наступного тижня у Нью-Йорку.



Координатор майбутнього зовнішньополітичного відомства об'єднаної Європи Катрін Аштон розповіла колегам про те, якою вона хотіла б бачити так звану Європейську службу зовнішньої дії. Йдеться про нову євроустанову, передбачену Лісабонською угодою. Її місія полягатиме у розвитку та посиленні зовнішньополітичної політики Євросоюзу.



Чільні європейські дипломати також різко засудили рішення Ізраїлю розширити будівництво в єврейських поселеннях на палестинських територіях.



Нарешті, голови дипломатичних відомств 27 країн Європи торкнулися й ситуації в Україні, хоча дискусії мали загальний характер.

 

«Відомо, що стосунки з Україною дуже важливі для Європейського Союзу, особливо у контексті політики сусідства, - пояснив Радіо Свобода Лутц Ґюльнер, речник верховного представника ЄС із зовнішньої політики. - Представники країн Євросоюзу таким чином хотіли підбити підсумки нинішньої ситуації в Україні, особливо після призначення нового уряду. Ідея полягала в тому, щоб таким способом висловити підтримку та посилити стосунки Європи із новими лідерами. Поміж іншим, йшлося й про Угоду про асоціацію та перебіг переговорів (між Україною) та МВФ».

 

На фото - верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Катрін Аштон

Віталій Єреміца, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Віталій Єреміца, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду