Моральна комісія хоче допомогти журналістам із «саморегулюванням»

12 Березня 2010
14715
12 Березня 2010
08:54

Моральна комісія хоче допомогти журналістам із «саморегулюванням»

14715
Моральна комісія хоче допомогти журналістам із «саморегулюванням»

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі на засіданні 11 березня затвердила етичний кодекс журналістів, який розробив апарат комісії.

 

Голова НЕК Василь Костицький доповів, що кодекси журналістської етики на сьогодні прийняті в більш ніж 70 країнах світу. «Наприклад, етичний кодекс журналістів Польщі містить прямі вказівки на санкції і порядок їх застосування. Порушення розглядає спеціальна судова колегія журналістів, яка навіть може вдатися до дисциплінарних стягнень: догани, виключення з професійного об'єднання», - повідомив він.

 

В Україні є три етичні кодекси, але вони, на думку Василя Костицького, «дуже скромні». «Етичний кодекс, розроблений Національною спілкою журналістів України, обмежується лише однією сторінкою тексту, у якому не опрацьований порядок постановки питання на Комісії з журналістської етики, розгляду цього питання й оскарження», - сказав він. Принагідно голова НЕК поскаржився на Комісію з журналістської етики, яка розглядала його скаргу на канал СТБ. Пан Костицький певен, що мав підстави звернутися до суду і строк позовної давності ще не минув.

 

Моральна комісія вирішила допомогти журналістській спільності і розробила етичний кодекс журналіста, який вважає зразком. «Захоче журналістське середовище його прийняти - будь ласка», - сказав Василь Костицький, назвавши його саморегулятивним документом.

 

Член НЕК Олександр Злотник поскаржився колегам на журналістів, які беруть інтерв'ю, не узгоджують його і друкують з помилками. Тож він запропонував ввести норму, за якою інтерв'ю друкували б тільки після підпису людини, в якої його взяли. Але врахувавши, що це унеможливить появу журналістських розслідувань, члени НЕК відмовилися від такої ідеї.

 

Етичний кодекс журналіста обіцяють найближчим часом оприлюднити на сайті комісії. Ознайомитися з його проектом «Детектор медіа» не вдалося. Акредитованим на засідання журналістам працівники НЕК не дають проектів рішень, мотивуючи це тим, що вони є в обмеженій кількості лише для членів комісії. Папки з проектами рішень, які члени комісії залишили після засідання на столах, працівники апарату оперативно зібрали, відмовившись надати їх журналістам.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14715
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергiй
5177 дн. тому
Цікаво, чи з такою ж швидкістю, як "експерти на громадських засадах" передворилися на бюрократичний апарат, "саморегулятивний документ" перетвориться на "... кодекс ..."? І потягнуть журналістів по судах честі, партсобраніях і женсовєтах за брехливі висловлювання про те, що рад... ой, український депутат хабарник...
кокотюха
5178 дн. тому
а у них самих норми якісь є?
читаДтч
5178 дн. тому
Паяцы.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду