Комісія з журналістської етики засудила масову видачу журналістських посвідчень спостерігачам

3 Лютого 2010
15336
3 Лютого 2010
15:55

Комісія з журналістської етики засудила масову видачу журналістських посвідчень спостерігачам

15336
Комісія з журналістської етики засудила масову видачу журналістських посвідчень спостерігачам

Комісія з журналістської етики засудила дії головних редакторів газет «Урядовий кур'єр», «Вечерние вести», «Молодогвардеец» за порушення п. 1 «Свобода слова та висловлювань є невід'ємною складовою діяльності журналіста», п. 2 «Служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста», п. 6 «Повага до права громадськості на повну та об'єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов'язком журналіста» Етичного кодексу українського журналіста. Про це йдеться у рішенні Комісії щодо масового надання редакційних посвідчень не журналістам.

 

До Комісії з журналістської етики звернулась народний депутат України Олена Бондаренко (фракція Партія регіонів) з проханням дати оцінку фактам масового надання посвідчень газет «Урядовий кур'єр», «Вечерние вести», «Молодогвардеец» особам, які не мають відношення до роботи в цих виданнях і взагалі не є журналістами. Комісія зробила запит до редакцій газет, названих в заяві. Відповіді від редакцій газет не надійшло.

 

З відкритих джерел (фотознімки посвідчень та осіб, яким вони були надані, заяви чиновників) було встановлено, що напередодні першого туру виборів президента України зазначені газети видавали посвідчення особам, які не були журналістами і не приховували, що такі посвідчення їм потрібні для виконання інших, не журналістських функцій.

 

Комісія висловлює осуд головним редакторам названих газет та закликає припинити практику надання редакційних посвідчень особам, які не є журналістами, тобто творчими працівниками ЗМІ.

 

Також Комісія ще раз привертає увагу до Звернення Комісії з журналістської етики, Національної спілки журналістів України, професійного об'єднання «Незалежні медіа-профспілки України» 2004 року.

 

Зокрема 2004 року Комісія з журналістської етики, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіапрофспілка зверталися до редакторів та керівників ЗМІ з проханням не видавати редакційні посвідчення професійного або позаштатного журналіста стороннім особам, які не є працівниками очолюваного ними засобу масової інформації.

 

Сьогодні Комісія повністю підтримує це звернення і вважає, що введення в оману громадськості є неприпустимим і дискредитує статус та професію журналіста. Крім того, видача таких документів є незаконною, адже може кваліфікуватися як службове підроблення.

 

Подаємо також текст заяви і звернення від 2004-го року.

 

Нагадаємо, що редакція газети «Вечерние вести» офіційно спростувала інформацію Партії регіонів, що незареєстрованим Центральною виборчою комісією грузинським спостерігачам видавалися журналістські посвідчення газети ВВ. Натомість і журналіст газети «Молодогвардеец» (Луганськ), і виконувач обов'язків голови Центральної виборчої комісії Грузії Леван Тархнішвілі підтверджували видачу журналістських посвідчень цього луганського видання грузинським спостерігачам.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15336
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
shelya
5202 дн. тому
Що вони собі думають, розповсюджуючи такі чутки на замовлення ПР?! Це ж перешкоджання роботі редакцій ЗМІ! Наскільки я знаю, громадянам Грузії видавали тільки посвідчення "Молодогвардейца". І МГ опублікував дуже красномовний матеріал про фальсифікації на виборах.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду