detector.media
03.02.2010 15:55
Комісія з журналістської етики засудила масову видачу журналістських посвідчень спостерігачам

Комісія з журналістської етики засудила дії головних редакторів газет «Урядовий кур'єр», «Вечерние вести», «Молодогвардеец» за порушення п. 1 «Свобода слова та висловлювань є невід'ємною складовою діяльності журналіста», п. 2 «Служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста», п. 6 «Повага до права громадськості на повну та об'єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов'язком журналіста» Етичного кодексу українського журналіста. Про це йдеться у рішенні Комісії щодо масового надання редакційних посвідчень не журналістам.

 

До Комісії з журналістської етики звернулась народний депутат України Олена Бондаренко (фракція Партія регіонів) з проханням дати оцінку фактам масового надання посвідчень газет «Урядовий кур'єр», «Вечерние вести», «Молодогвардеец» особам, які не мають відношення до роботи в цих виданнях і взагалі не є журналістами. Комісія зробила запит до редакцій газет, названих в заяві. Відповіді від редакцій газет не надійшло.

 

З відкритих джерел (фотознімки посвідчень та осіб, яким вони були надані, заяви чиновників) було встановлено, що напередодні першого туру виборів президента України зазначені газети видавали посвідчення особам, які не були журналістами і не приховували, що такі посвідчення їм потрібні для виконання інших, не журналістських функцій.

 

Комісія висловлює осуд головним редакторам названих газет та закликає припинити практику надання редакційних посвідчень особам, які не є журналістами, тобто творчими працівниками ЗМІ.

 

Також Комісія ще раз привертає увагу до Звернення Комісії з журналістської етики, Національної спілки журналістів України, професійного об'єднання «Незалежні медіа-профспілки України» 2004 року.

 

Зокрема 2004 року Комісія з журналістської етики, Національна спілка журналістів України, Незалежна медіапрофспілка зверталися до редакторів та керівників ЗМІ з проханням не видавати редакційні посвідчення професійного або позаштатного журналіста стороннім особам, які не є працівниками очолюваного ними засобу масової інформації.

 

Сьогодні Комісія повністю підтримує це звернення і вважає, що введення в оману громадськості є неприпустимим і дискредитує статус та професію журналіста. Крім того, видача таких документів є незаконною, адже може кваліфікуватися як службове підроблення.

 

Подаємо також текст заяви і звернення від 2004-го року.

 

Нагадаємо, що редакція газети «Вечерние вести» офіційно спростувала інформацію Партії регіонів, що незареєстрованим Центральною виборчою комісією грузинським спостерігачам видавалися журналістські посвідчення газети ВВ. Натомість і журналіст газети «Молодогвардеец» (Луганськ), і виконувач обов'язків голови Центральної виборчої комісії Грузії Леван Тархнішвілі підтверджували видачу журналістських посвідчень цього луганського видання грузинським спостерігачам.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY