«Україна шукає свій шлях»

29 Січня 2010
20641
29 Січня 2010
13:58

«Україна шукає свій шлях»

20641
Фрагменти інтерв’ю Савіка ШУСТЕРА російській редакції «Радіо «Свобода» від 24 січня 2010 року
«Україна шукає свій шлях»

Я не дуже ретельно аналізую те, що відбувається на російському телебаченні, але мої спостереження говорять про те, що російське державне телебачення переслідує державні цілі та державну стратегію. Мені здається, що сьогодні в держави, тобто в Кремля, була (її більше немає) одна мета - зробити так, щоб Віктора Ющенка більше не було серед кандидатів на посаду президента. Це сталося.

 

Проблема - це вибір дороги, яким піде Україна, і кому ця дорога так чи інакше вигідна. Європейський Союз зробив за ці п'ять років якраз те, що зробили Сполучені Штати Америки з 1991 до 1993 року в Російській Федерації -повністю дискредитував себе. Весь ентузіазм, який був у 2004 - 2005 роках, сьогодні зник. Європа не є жодним ідеалом, жодним носієм цінностей, так само, як Сполучені Штати перестали ним бути в Росії. Україна розчарована й трішки розгублена, вона не хоче повертатися до лона Радянського Союзу. З іншого боку, вона розуміє, що зовні ніхто її не чекає. Вибір складний, і жоден із двох кандидатів сьогодні не пропонує якогось шляху. І в цьому велика дилема та внутрішня криза українського виборця. Як він поведеться 7 лютого, ніхто сьогодні передбачити не може, скільки людей проголосують проти всіх, скільки людей не прийдуть на вибори; як поведуться люди, які голосували за Сергія Тігіпка, Арсенія Яценюка або за того ж Віктора Ющенка? Все це - велика невідомість і великий знак питання, що, з одного боку, -проблема України, а з іншого боку - велика перемога України.

 

Екзит-пол - дуже дорогий захід. Ми зараз шукаємо гроші, бо в нас хороша соціологічна служба. Я розмовляв із соціологами - всі дуже бояться робити екзит-поли, бо відмінність буде дуже невеликою, у межах похибки. І тому ніхто не розумітиме, хто в результаті переміг, і вся відповідальність впаде саме на соціологів. Тому вони дуже бояться. І я побоююся того, що може статися так, що ми в ніч виборів вийдемо без екзит-полів. І що ми робитимемо впродовж декількох годин, коли Центральна виборча комісія не даватиме жодних результатів, я не знаю. Я ставлю під питання взагалі вихід до ефіру в ніч виборів.

 

Якби Володимирові Путіну 2000 року довелося вести дебати, скажімо, з Борисом Нємцовим чи Григорієм Явлінським, це було б дуже складно для Путіна. Сьогодні дуже складно Вікторові Януковичу вести дебати з Юлією Тимошенко, бо це інший лексичний рівень. Я не думаю, що українізація будь-якої політики - це біда. Бо Україна сьогодні обирає четвертого президента, і цей президент не є нічиїм наступником, це просто четвертий президент, оскільки третій програв. У Росії ситуація інша: там перший призначив другого, другий призначив третього, третій призначить другого, і всі вони будуть п'ятими, і арифметика стає складною. Ні, в цьому сенсі українізація - це абсолютно не зло. Кремль вважає, що це хаос, але це не зовсім хаос. Світогляд людей змінюється, Україна шукає свою дорогу, і це виражається в результатах голосування. На мою думку, Україна - не Гондурас все ж таки.

 

Громадянського суспільства поки що в Україні немає, а є більш-менш коректні вибори. Мені здається, що українське суспільство рухається досить динамічно. Але громадянське суспільство потрібно будувати. Наскільки українське суспільство готове до того, аби створювати перешкоди спробам авторитаризму, - це ми зрозуміємо в наступні п'ять років. Гадаю, Віктор Ющенко, любимо ми його чи ні, - це людина, яка створила основи для того, щоб громадянське суспільство починало розвиватися.

 

Молоде покоління - інше, в Україні воно реально інше, воно від Харкова до Львова інакше бачить своє майбутнє. Як на мене, в Росії те ж саме, незважаючи на ту владу, яка є.

 

Стилістика поведінки українських політиків, поза сумнівом, змінилася. По-перше, вони почали упаковувати ідеї в слова. У них почали з'являтися ідеї, вони зрозуміли, що конкуренція ідей - це поле для перемоги чи поразки. Вони починають розуміти, що конкретні пропозиції виборцям є запорукою позитивного результату. Загалом, вони реально зробили дуже багато кроків у бік встановлення прилюдної політики.

 

Європейськість України, європейськість її політиків полягає у виклику. Бо виклик - це об'єднати дві культури. А це властиво європейському політикові, бельгійському, голландському, італійському, навіть французькому, він завжди у своїй ментальності, й у своєму пафосі, й у своїй лексиці зобов'язаний культури об'єднувати. У цьому вся європейськість України. Бо тут, я впевнений, за п'ять років не буде політика, який звертатиметься до виборців виключно за географічним принципом.

 

Газета «День»

 

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20641
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду