Російський суд прирівняв журналістів до демонстрантів

25 Січня 2010
13876
25 Січня 2010
08:48

Російський суд прирівняв журналістів до демонстрантів

13876
Російський суд прирівняв журналістів до демонстрантів

Суд Тверського району міста Москви визнав винним в участі в несанкціонованому пікеті фотокорреспондента РІА «Новости» Андрія Стєніна. Про це повідомляє інтернет-видання «Время online».

 

Фотографа оштрафували на суму 500 руб (150 грн). На акції, що відбулася 12 грудня минулого року у Москві поблизу будівлі адміністрації президента, пан Стєнін перебував з метою підготовки репортажу.

 

Керівництво РІА «Новости» назвало випадок «небезпечним прецедентом» і висловило намір оскаржити рішення та залучити до цієї справи громадськість - російську та міжнародну спілки журналістів та об`єднання «Медиа-союз».

 

Керівники та головні редактори провідних російських ЗМІ звернулися до глави МВС РФ Рашида Нургалієва з відкритим листом, у якому просять міністра розібратися і вжити заходів, які захистять суспільство в цілому і журналістів зокрема від безкарних порушень прав і свобод з боку правоохоронних органів.

 

Під час зазначеного пікету близько 20 осіб вишикувалися в ряд, тримаючи по аркушу паперу формату А4 із зображенням літер. Таким чином протестувальники виклали фразу: «Соблюдать Конституцию!». Крім того, люди тримали прапори з написом «Солидарность».

 

Як розповів пан Стєнін, його разом із учасниками акції затримали співробітники Федеральної служби охорони. При цьому він перебував поза територією пікету, позаяк знімав крупним планом. Затриманих у складі 9 осіб доправили у відділок «Китай-город». У кореспондента вилучили камеру, об'єктиви, ноутбук та посвідчення журналіста. Також представники міліції склали протокол на Стєніна, в якому його звинуватили у скоєнні «адміністративного правопорушення». Згідно з російським законодавством, воно полягає у порушенні встановленого порядку організації чи проведенні зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетуванні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13876
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду