detector.media
25.01.2010 08:48
Російський суд прирівняв журналістів до демонстрантів

Суд Тверського району міста Москви визнав винним в участі в несанкціонованому пікеті фотокорреспондента РІА «Новости» Андрія Стєніна. Про це повідомляє інтернет-видання «Время online».

 

Фотографа оштрафували на суму 500 руб (150 грн). На акції, що відбулася 12 грудня минулого року у Москві поблизу будівлі адміністрації президента, пан Стєнін перебував з метою підготовки репортажу.

 

Керівництво РІА «Новости» назвало випадок «небезпечним прецедентом» і висловило намір оскаржити рішення та залучити до цієї справи громадськість - російську та міжнародну спілки журналістів та об`єднання «Медиа-союз».

 

Керівники та головні редактори провідних російських ЗМІ звернулися до глави МВС РФ Рашида Нургалієва з відкритим листом, у якому просять міністра розібратися і вжити заходів, які захистять суспільство в цілому і журналістів зокрема від безкарних порушень прав і свобод з боку правоохоронних органів.

 

Під час зазначеного пікету близько 20 осіб вишикувалися в ряд, тримаючи по аркушу паперу формату А4 із зображенням літер. Таким чином протестувальники виклали фразу: «Соблюдать Конституцию!». Крім того, люди тримали прапори з написом «Солидарность».

 

Як розповів пан Стєнін, його разом із учасниками акції затримали співробітники Федеральної служби охорони. При цьому він перебував поза територією пікету, позаяк знімав крупним планом. Затриманих у складі 9 осіб доправили у відділок «Китай-город». У кореспондента вилучили камеру, об'єктиви, ноутбук та посвідчення журналіста. Також представники міліції склали протокол на Стєніна, в якому його звинуватили у скоєнні «адміністративного правопорушення». Згідно з російським законодавством, воно полягає у порушенні встановленого порядку організації чи проведенні зборів, мітингу, демонстрації, ходи чи пікетуванні.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY